• Menu

0 recente resultaten

We willen geen achterdeurtjes in Facebook

Hoeveel open brieven zou de baas van Facebook wekelijks krijgen? Deze week waren het er in ieder geval twee. Samen met 110 (!) andere organisaties reageerden wij op de open brief van een paar landen die maar al te graag zien dat Facebook de bescherming jouw berichtjes verzwakt.

Minder dan een week geleden ontving Zuckerberg een brief van vertegenwoordigers van vier landen, met het verzoek"We are writing to request that Facebook does not proceed with its plan..." om achterdeurtjes in te bouwen in Facebook’s apps. Opsporings- en geheime diensten zouden dan altijd mee kunnen lezen met jouw berichtjes. Een idioot planAchterdeurtjes schaden de veiligheid van een stelletje oliebollen: zo’n bewust ingebouwde kwetsbaarheid wordt vroeg of laat ook door criminelen misbruikt.

Achterdeurtjes worden vroeg of laat misbruikt door kwaadwillenden.

Daarom stuurden meer dan honderd organisaties die opkomen voor vrijheid op het internet, waaronder Bits of Freedom, óók een open brief aan Zuckerberg. In die brief vragen we hem “to resist calls to create so-called “backdoors” or “exceptional access” to the content of users’ messages, which will fundamentally weaken encryption and the privacy and security of all users.”

De opstellers van die eerste brief hebben op spaarzame punten wel gelijk: “It is critical to get this right for the future of the internet.” Want als Facebook zwicht voor de druk van die landen, maakt dat de veel gebruikte apps als Messenger, WhatsApp en Instagram een stuk minder veilig. Maar veel belangrijker: het ondermijnt het vertrouwen van iedereen in de veiligheid en betrouwbaarheid van onze online communicatie.

P.S. Wat die vier landen ook deden: kinderen misbruikenRetoriek die vaker voorkomt door te zeggen “think of the children!”

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag