De week van de Wearable Face Projector, geld verdienen aan verkiezingen en de wijsheid van Weizenbaum

Dit zijn de interessante, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die ik deze week graag met je deel.

De kansloosheid van contentmoderatie op schaal

Daphne Keller is een bekende expert op het gebied van intermediary liability, de vraag of platforms – zoals Google en Facebook – verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor de content die er op hun sites staat. Op Boing Boing beschrijft Keller hoe ze op Facebook een foto van een naakte man deelde (onderdeel van een tentoonstelling in een museum) en hoe haar partner die foto bij Facebook rapporteerde als problematisch. Haar verzet bleek nutteloos: de foto bleef offline omdat er naakt in zat. Ze gebruikt dit voorbeeld om te laten zien hoe moeilijk het is om regels voor content te bedenken die op wereldschaal kunnen werken. Het vraagstuk is te genuanceerd en er zijn teveel regionale en culturele verschillen. Mijn conclusie is dat de schaal van dit soort platforms inherent problematisch is, maar ik ben het ook eens met haar conclusie:

As long as platforms face more pressure to take things down than pressure to leave things up, the outcomes in those cases will look like this one.

Wel of geen computers in het klaslokaal?

Audrey Watters citeert in haar fantastische wekelijkse nieuwsbrief een interview uit 1985 met de computerwetenschapper Joseph Weizenbaum (bekend van ELIZA, een computerprogramma uit 1966 dat een therapeut nadeed). Weizenbaum krijgt de vraag of het goed zou zijn om computers in het klaslokaal te plaatsen. Hij vindt dat computers te vaak een oplossing zijn op zoek naar een probleem. Maar zelfs als ze zouden helpen om de schoolresultaten te verbeteren, dan nog vindt hij dat je eerst andere vragen moet stellen over waarom sommige leerlingen het moeilijk hebben:

There is a very good reason that questions of that kind are uncomfortable. When we ask this question, we may discover that Johnny is hungry when he comes to school, or that Johnny comes from a milieu in which reading is irrelevant to concrete problems or survival on the street — that is, there is no chance to read, it is a violent milieu, and so on.

You might discover that, and then you might ask the next question: “Why is it that Johnny comes to school hungry? Don’t we have school breakfast programs and lunch programs?” The answer to that might be, yes, we used to, but we don’t any more.

Why is there so much poverty in our world, in the United States, especially in the large cities? Why is it that classes are so large? Why is it that fully half the science and math teachers in the United States are underqualified and are operating on emergency certificates?

When you ask questions like that, you come upon some very important and very tragic facts about America. One of the things you would discover is that education has a very much lower priority in the United States than do a great many other things, most particularly the military.

It is much nicer, it is much more comfortable, to have some device, say the computer, with which to flood the schools, and then to sit back and say, “You see, we are doing something about it, we are helping,” than to confront ugly social realities.

Amen.

Geef hier je e-mailadres op om deze lees-, luister en kijktips elk weekend in je inbox te ontvangen.

Je gezicht beschermen tegen gezichtsherkenning

De strijd in Hong Kong gaat door, en de creativiteit om te ontkomen aan de gezichtsherkenningssoftware van de overheid ook. Het schijnt dat dit kunstproject van Jing-cai Liu (voormalig student aan de Utrechtse Hogeschool voor de Kunsten) daarvoor ook als inspiratie gebruikt is. Jing-cai geeft zelf overigens aan dat zij geen enkele politieke boodschap heeft met dit project.

Het visuele effect vind ik bijna magisch. Zouden we echt naar een toekomst gaan waar mensen op deze manier (of met een vergelijkbare technologie) over straat lopen om zichzelf te beschermen?

Versleuteld mailen met Thunderbird

Goed nieuws aan het Thunderbird front: vanaf de zomer van 2020 zal OpenPGP native worden ondersteund, en daarmee dus de mogelijkheid voor gedecentraliseerd versleuteld mailen. Bij Bits of Freedom versleutelen we zoveel mogelijk van onze mail en bijna iedereen gebruikt daar Thunderbird met de Enigmail-plugin voor. Het instellen van versleuteld e-mailen is voor veel mensen niet heel makkelijk. Hopelijk lukt het de ontwikkelaars van Thunderbird dus om dit in de toekomst een stuk makkelijker te maken.

Nog een keer een Hippocratische licentie

Eerder schreef ik op dit podium al over manieren waarop ontwikkelaars grip proberen te krijgen op hoe hun software gebruikt wordt (bijvoorbeeld hier en hier). Coraline Ada Ehmke heeft een vrije software-licentie gepubliceerd die het gebruikers alleen maar toestaat om de software te gebruiken als daarmee geen mensenrechten geschonden worden:

The Software may not be used by individuals, corporations, governments, or other groups for systems or activities that actively and knowingly endanger, harm, or otherwise threaten the physical, mental, economic, or general well-being of individuals or groups in violation of the United Nations Universal Declaration of Human Rights

Ik weet nog steeds niet zeker of dit een goed idee is, maar als je dan toch beperkingen op je software wilt instellen, dan zijn de universele mensenrechten natuurlijk geen slecht idee.

Verkiezingen als Facebooks verdienmodel

Ik word altijd een beetje misselijk als ik me bedenk dat de campagnes van Donald Trump en Hillary Clinton samen 81 miljoen dollar hebben uitgegeven aan Facebook advertenties. Het maakt Facebook niet uit wie er president wordt: zij winnen altijd. Ik vraag me af of ze na alle schandalen van de afgelopen anderhalf jaar hier nog steeds zo volledig schaamteloos over zijn als in 2016:

Billboard met de volgende tekst: Most of the voters in the US won't see this ad. But they will spend 46 minutes a day on Facebook. Facebook Elections: Win with us

Most of the voters in the US won't see this ad. But they will spend 46 minutes a day on Facebook. Facebook Elections: Win with us

Welke functies heeft jouw smartphone inmiddels overgenomen?

... tazer ... fire extinguisher ... bird feeder ... toilet paper ...

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.