…en dat zou jij ook moeten doen.

Bits of Freedom gebruikt OpenPGP om e-mailverkeer te versleutelen. En we vinden dat iedereen dat zou moeten doen.

Waarom zou ik mijn e-mail versleutelen?

Als je een mailtje stuurt, kun je nooit zeker weten dat er niemand met jou en je gesprekspartner meeleest. Je weet ook nooit zeker of je mailtje niet onderweg wordt aangepast. En je weet nooit zeker of een mailtje dat je ontvangt, ook echt van de afzender komt die boven het mailtje staat.

Dit zijn drie fundamentele problemen van e-mail. Ze zijn ontstaan omdat e-mail is ontworpen als een open communicatiesysteem. Het moest makkelijk, toegankelijk en snel zijn. Maar de ontwerpers hebben nooit miljarden gebruikers op het oog gehad. En al helemaal niet bedacht dat die gebruikers mail zouden gebruiken voor het versturen van vertrouwelijke informatie.

De drie problemen die hierboven genoemd staan – integriteit, authenticiteit en vertrouwelijkheid – kun je alle drie oplossen door OpenPGP te gebruiken. Met OpenPGP kun je berichten versleuteld versturen. De inhoud wordt daardoor onleesbaar voor iedereen, behalve voor jou en je gesprekspartner. Ook zorgt de software ervoor dat je kunt controleren dat de afzender klopt en dat de inhoud onderweg niet is aangepast.

Wat heb ik nodig om mijn mail te versleutelen?

Om OpenPGP te gebruiken heb je maar drie dingen nodig, namelijk:

  1. Een e-mailclient (wij gebruiken ThunderbirdBekijk Thunderbird)
  2. Een PGP-plugin (wij gebruiken EnigmailBekijk de plugin Enigmail)
  3. De GNU Privacy GuardMeer bij de GNU Privacy Guard software

Deze kun je alle drie gratis downloaden. Bezoek onze Internetvrijheid ToolboxMeer tips over het versleutelen van mail om meer te leren over waarom je je e-mail zou moeten versleutelen en hoe je dat kunt doen. Op de Toolbox vind je ook praktische handleidingen voor elk besturingssysteem. En kom je er niet uit? Bezoek dan een Privacy CaféIs er een Privacy Café bij jou in de buurt? bij jou in de buurt.

Gelukt?

Onze sleutels kun je vinden op de key-servers en op onze contact-paginaZie onze sleutels op de contact-pagina. Stuur je ons een mailtje?

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.