• Menu

0 recente resultaten

Regels over netneutraliteit moeten aangescherpt worden

Jij moet zelf kunnen bepalen wat je doet met je internetverbinding. De Europese regels beschermen jouw vrijheid nog niet voldoende. Bits of Freedom vindt dat die regels daarom scherper moeten.

Dit gaat over jouw vrijheid

Jij moet zelf kunnen bepalen wat je doet met je internetverbinding. Of je nou je data erdoorheen jaagt met appen, video’s streamen of alleen maar af en toe mailtjes stuurt, dat moet jouw keuze zijn zonder inmenging van je provider. Bits of Freedom vindt dan ook dat de aanbieder van internettoegang niet bepaald verkeer een voorkeursbehandeling boven ander verkeer mag geven, het zogenaamde zero rating. We knokkenDossier: Netneutraliteit – baas over je eigen bits daarom al tien jaar lang voor het principe van netneutraliteit. Met succes, want nadat dat uitgangspunt in Nederlandse wetgeving was verankerd, volgde een paar jaar geleden ook de rest van Europa. Maar of zulke wetgeving doet wat je hoopte, dat weet je alleen na een evaluatie.

Europese Commissie evalueert netneutraliteitsregels

De Europese Commissie publiceerde vandaag haar langverwachte evaluatieHet meer dan 670 pagina's lange rapport van de Commissie over deze regels. In haar rapport stelt ze onomwonden dat de nieuwe regels “in belangrijke mate [hebben] bijgedragen aan een meer consistente aanpak bij het opstellen, uitvoeren en handhaven van de regels voor open internettoegang.” Het is waar dat we nu in Europa één set regels hebben over netneutraliteit. Maar dat zorgt er niet automatisch voor dat jouw vrijheid op internet goed beschermd is. Het rapport gaat bijvoorbeeld nauwelijks in op de gevolgen van de ruimte die deze regels laten aan aanbieders van internettoegang om bepaald internetverkeer wél een voorkeursbehandeling te geven.

Herdefinitie van begrip “internettoegang”

En daar zit nou net onze pijn. Bits of Freedom sleepteTeleurstellend: T-Mobile mag van rechter muziekdiensten voorkeursbehandeling blijven geven de Nederlandse toezichthouder voor de rechter nadat de toezichthouder weigerde in te grijpen bij T-Mobile. Die provider biedt gebruikers een abonnement waarbij het gebruik van muziekstreamingsdiensten die aan hun zelf opgelegde voorwaarden voldoen, niet wordt verrekend met je bundel. Dat klinkt mooi, maar zorgt er op de lange termijn voor dat nieuwe en innovatieve diensten geen eerlijke kans krijgen – en daarmee wordt jouw vrijheid ingeperkt. Om procedurele redenen heeft de rechter zich helaas niet uitgesproken over ons principiële punt dat T-Mobile met deze dienst het principe om verkeer gelijk te behandelen overtreedt.

Een ding is glashelder: de regels rondom netneutraliteit moeten juist worden aangescherpt.

De Commissie trekt zich echter niets aan van de zorgen die wij en andere organisaties hebben geuit over dit soort initiatieven die juist extra drempels opwerpen. Zij negeertZeg maar dag tegen het internet dat we nu kennen gemakshalve ook nog eens dat ook in de rest van Europa een enorme wildgroei aan zogenaamde zero rating-abonnementen is ontstaan.

Aanscherping regels noodzakelijk

De Commissie concludeert in het rapport dat het “in dit stadium niet passend zou zijn om wijzigingen voor deze regels voor te stellen.” Wij zien dat anders. Het feit dat de toezichthouder niet hoeft in te grijpen bij T-Mobile laat zien dat jouw vrijheid nog onvoldoende wordt beschermd. Als de situatie in Europa één ding laat zien, dan is het wel dat regels rondom netneutraliteit juist moeten worden aangescherpt. En dat is waar wij ons ook de komende tien jaar hard voor gaan maken.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag