Zoals ze in de jaren 50 de toekomst zagen
De week van Facebooks moeilijke vragen, digitaal erfgoed en een reminder aan de datadrang van Netflix

Ook in 2018 komen we op voor jouw internetvrijheid

Function creep in het tijdperk van big data: alles is verdacht.

Ook het komende jaar staan onze privacy en vrijheid van communicatie onder druk. Tijd dus voor een voorproefje van onze plannen voor 2018. Jouw hulp is nodig om die plannen waar te maken.

We komen op voor jouw internetvrijheid...

Door 'Nee!' te zeggen tegen het sleepnet

De eerste paar maanden van het jaar gaan we hard werken aan de campagne rondom het sleepnet voor de geheime diensten. Op allerlei manieren zullen we mensen uit gaan leggen dat een 'nee' bij het referendum een stem is voor een betere wetDaar schreven we eerder over.

Als het sleepnet niet via het referendum uit de wet gesloopt wordt, dan gaan we proberen om dat via de rechter alsnog voor mekaar te krijgen. Dat wordt een proces van de lange adem en daarom zijn we blij dat we dit niet alleen hoeven te doen. We werken samen in een brede coalitie onder leiding van het Public Interest Litigation projectDe site van PILP (PILP). De coalitie heeft een advocaat gevonden en we staan dus klaar om de dagvaarding in te dienen zodra de wet van kracht wordt.

Door wegwijzer te zijn voor het Internet of Things

We hebben genoeg van alle belachelijke incidenten rondom het Internet of Things. Er gaat geen week voorbij of er is weer speelgoed gehackt, een leverancier die een dienst op afstand uit zet of blijkt dat een apparaat gegevens stiekem opslaat zonder dat je het door hebt. We publiceren daarom begin volgend jaar onze aanbevelingen over wat er op het gebied van Internet of Things beter geregeld moet gaan worden. In de tweede helft van het jaar gaan we de problemen actief bijhouden om zo de fabrikanten te dwingen hun verantwoordelijkheid te nemen.

Door de bevoegdheden van de politie aan te scherpen

De regering is bezig met een complete herziening van het Wetboek van Strafvordering. Dat is het wetboek waarin geregeld wordt wat de politie allemaal mag doen bij het opsporen van criminaliteit. Het werk van de politie krijgt een steeds grotere digitale component. Wij vinden dat een aantal punten beter moeten. Zo komen er door de inzet van digitale middelen steeds vaker onschuldige burgers in het vizier van de overheid, vinden wij het zorgelijk dat de gevolgen van digitale opsporingsmethoden steeds schadelijker worden terwijl de bijbehorende garanties tegen verkeerd gebruik niet meegroeien en merken we dat het door de groeiende vermenging van overheid en bedrijfsleven steeds moeilijker wordt om de opsporing op een goede manier te controleren. We hebben een aantal concrete suggesties voor hoe het beter kan en gaan die het komende jaar bij het Ministerie van (let even op de volgorde... ?) Justitie en Veiligheid droppen.

Door T-Mobile aan te vechten over netneutraliteit

Als je een T-Mobile abonnement met 'Datavrije Muziek' hebt dan telt het luisteren naar bepaalde muziekdiensten niet mee voor je datagebruik. Deze vorm van zero rating schendt het netneutraliteitsprincipe: Alle bits moeten gelijk worden behandeld. Zo niet, dan gaat dat ten koste van de vrijheid van de internetgebruikers. Tot nu toe geeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) het gelijk aan T-MobileDe beslissing van ACM, maar wij hebben daar beroep tegen aangetekend. De hoorzitting van dat beroep was deze week. In februari volgt de beslissing.

Door inzicht te geven in wat bedrijven over je weten

De nieuwe Europese privacyregels komen er aan! Vanaf eind mei 2018 zijn ze voor iedereen geldig. We helpen je al jarenVia de Privacy Inzage Machine om inzage te krijgen in wat bedrijven precies over je opslaan. Komend jaar willen we nog beter gaan helpen. We gaan een tool maken waarmee het heel makkelijk wordt om je recht te halen. Met de hulp van vele vrijwilligers gaan we die tool in heel Europa uitrollen.

Door op alle bevrijdingsfestivals te staan

In de afgelopen jaren stonden we op het bevrijdingsfestival in Amsterdam om met onze Mobiele Wasstraat mensen te helpen met het 'schoonmaken' van hun mobiele telefoon. Dit jaar gaan we het grootser aanpakken: we willen met vrijwilligers op alle veertien bevrijdingsfestivalsDit zijn de 14 locaties tegelijkertijd staan om festivalbezoekers met een slim spel te verleiden eens wat dieper na te denken over wat vrijheid op het internet eigenlijk betekent en hoe je die het beste kunt beschermen.

De vijfde Godwin-lezing kun je ook alvast je agenda zetten: op de avond van 5 mei bij ARTIS in Amsterdam.

Door mensen het gereedschap te geven om zelf aan de slag te gaan

Steeds meer mensen vinden privacy en vrijheid van communicatie belangrijk en willen ons graag helpen met het beschermen van onze internetvrijheid. We gaan dat het komende jaar een stuk makkelijker maken. Met een aantal do-it-yourself kits kunnen groepen vrijwilligers heel makkelijk zelf een activiteit rondom privacy of vrijheid van communicatie organiseren. Je moet dan denken aan een filmavond gecombineerd met een inzageverzoek, een café-avond met stellingen en debat of een mobiele reboot camp waarmee mensen op speelse wijze hun telefoon leren beveiligen. Hopelijk hebben we naast Bits of Groningen en Bits of Eindhoven aan het einde van 2018 nog een aantal Bits of {vul je favoriete steden in} erbij.

En door alles scherp in de gaten te houden en ons werk zoveel mogelijk te delen

Onze juristen zouden zeggen dat het bovenstaande geen "limitatieve opsomming" is. We doen natuurlijk nog veel meer. Uiteraard houden we in de gaten wat er in Europa op het gebied van copyright gebeurt, staan we vooraan met ons protest zodra er weer eens een regering is die een achterdeurtje in onze communicatie wil inbouwen, organiseren onze vrijwilligers weer tientallen Privacy Cafés, spreken we op een eindeloze hoeveelheid evenementen en kan de media niet om ons heen als het over digitale rechten gaat.

En daar hebben we jouw hulp bij nodig!

We worden op allerlei manieren geholpen in ons werk. Er zijn bedrijvenOnze bedrijfssupporters die ons steunen en we krijgen geld van een aantal grote fondsenLees meer over de financiering van fondsen. Maar onze belangrijkste steunpilaar is die van individuele donateurs. We moeten het komende jaar nog ongeveer 60.000 euro vinden om onze begroting dekkend te krijgen. Kunnen we op jouw steun rekenen? We hebben stickers, webcam covers en zelfs meekijkvrije @freedom.nl e-mailadressenLees de FAQ over deze e-mailadressen voor nieuwe (en voor bestaande donateurs) en je kunt de komende paar weken unieke tegenprestaties krijgen voor uitzonderlijke donaties.

 1. Antonie Taselaar

  en als we nou eens met een fiks aantal mensen zouden kunnen leren gaten in dat “sleepnet” te scheuren ?

  • Hans de Zwart

   Dat is plan C (samen met manieren om uit het sleepnet te blijven). Maar wij gaan eerst aan de slag met plan A (het referendum) en plan B (de rechtszaak).

 2. digitaleknikkers

  Is het eventueel een optie om een kleiner email account te krijgen 120 Europer jaar kan niet iedereen missen.
  Stel een huishouden met 3 kinderen, die willen met z’n allen een deugdelijk e-mail account 5×120 pop per jaar dat hakt er in.
  En al die mensen die door de recessie in geldnood zitten.

  Een goedkopere optie zou veel mensen kunnen binnen slepen.

  Minder geld maar 10x meer mensen is veel meer knikkers.

  • Hans de Zwart

   Helaas kunnen wij geen goedkopere optie aanbieden. Daarbij moet ook gezegd dat je zo’n @freedom.nl e-mailaccount vooral moet nemen om ons te steunen. Als het gaat om meekijkvrije mail, dan zijn er verschillende opties. De meeste beginnen bij zo’n 3 tot 4 euro per maand per gebruiker. Dus dat is dan een ongeveer 30% van prijs die je hier bij ons zou betalen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.