• Menu

0 recente resultaten

Sleepwet goed voor twee Big Brother Award nominaties

Tot 9 november kon iedereen nominaties indienen voor de Big Brother Awards Publieksprijs. De kandidaten die het vaakst werden genoemd, zijn nu in de running om de grootste privacyschender van het jaar te worden. Twee van de drie genomineerden hebben hun nominatie te danken aan de sleepwet.

Burgers blijven zich verzetten tegen sleepwet

Kritiek op de sleepwet blijft komen. In 2015 ontving toenmalige minister Plasterk de Publieksprijs “voor de meest vergaande afluisterwet voor geheime diensten die Nederland ooit heeft gehad” én voor zijn "doofheid voor alle kritiek."

De wet, die officieel de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten heet, is eerder dit jaar aangenomen. Burgers blijven zich ertegen verzetten. Deze zomer verzamelden studenten meer dan 350.000 duizend handtekeningen om een referendum te laten plaatsvinden. Dankzij hen zal op 21 maart 2018 elke Nederlander zich over de controversiële wet mogen uitspreken.

Ook de Big Brother Awards worden door burgers aangrepen om aandacht te vragen voor de wet: het kabinet en Sybrand Buma hebben hun nominaties aan de sleepwet te danken.

Wanneer wordt er geluisterd?

Inzenders vinden dat het kabinet de Publieksprijs verdient voor "het doordrukken van een sleepnetwet" die "de privacy van miljoenen onschuldige Nederlandse burgers opzij schuift." Sybrand Buma dankt zijn nominatie aan het feit dat hij weigert naar het volk te luisteren: in een interview gaf hij aan de uitslag van het referendum naast zich neer te zullen leggen. Want, zo stelde hij, die wet moet er gewoon komen.

Het klonk ons allemaal maar al te bekend in de oren. De burger spreekt zich uit tegen de wet, het kabinet luistert niet. Al sinds 2015 zeggen burgers en experts dat deze wet niet deugt. Wat is ervoor nodig om gehoord te worden?

Stem op de grootste privacyschender

Je kunt tot en met 10 december je stem uitbrengen op het kabinet, GGZ Nederland of Sybrand Buma.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag