Sleepwet goed voor twee Big Brother Award nominaties

Kiest Tweede Kamer vandaag voor schrappen sleepnet?

Politie hoeft helemaal niet zo efficiënt mogelijk te werken
DOSSIER: Geheime diensten

Vorige week sprak de Tweede Kamer met minister Ollongren over het referendum en de sleepwet. Tijdens het debat bevestigde de minister dat het nooit nodig is om massaal gegevens van burgers te onderscheppen. Dat is mooi, want dan kan het sleepnet uit de wet worden geschrapt. Zet de Tweede Kamer vanmiddag de eerste stap?

Nepnieuws, massaal tappen en referendum

Vorige week donderdag sprak de Tweede Kamer over de nieuwe begroting van Binnenlandse Zaken. Het is gebruikelijk dat dan ook meteen enkele belangrijke zaken besproken worden. De veelbesproken briefDe brief van Ollongren over nepnieuws van Ollongren over nepnieuws werd besproken, maar ook het referendum en de nieuwe wet voor de geheime diensten kwamen aan bodHet ongecorrigeerde verslag van het debat. Wat daarbij opviel is de bevestiging van Ollongren dat het nooit nodig zal zijn om massaal gegevens van Nederlandse burgers te onderscheppen.

Daar kunnen wij ons helemaal in vinden. Maar dan moet de minister ook de daad bij het woord voegen en het sleepnet uit de nieuwe wet voor de geheime diensten schrappen. Want het is juist deze bevoegdheid (de ‘OOG-interceptie’ zoals de AIVD en de regering het zelf noemen) die het op grote schaal en stelselmatig verzamelen van onze communicatie mogelijk maakt. Dit werd eerder ook al erkend door het vorige kabinet van Rutte.

Reactie minister Plasterk op amendement ingediend door Verhoeven (D66)

Tweede Kamerlid Arissen verzoekt het sleepnet te schrappen

Dit dacht Tweede Kamerlid Arissen (Partij voor de Dieren) blijkbaar ook. Zij diende namelijk maar liefst zes motiesHet gaat om de moties met nr. 27 t/m 32 in met een oproep de wet te veranderen en onder andere het sleepnetMotie nr. 27 ziet specifiek op het schrappen van het sleepnet uit de wet te schrappen. Het zijn moties die brede steun verdienen van de Tweede Kamer.

Maar wat zullen de andere fracties in de Tweede Kamer gaan doen? Vanmiddag (vanaf 15.00 uur) vindt de stemmingVolg het debat live plaats en zullen we zien of er een meerderheid voor het schrappen van het sleepnet is. We zijn benieuwd!

Update: moties helaas verworpen

De Tweede Kamer heeft net gestemd over de moties van Arissen. Alle ingediende moties van Kamerlid Arissen werden gesteund door de Partij voor de Dieren, SP, GroenLinks, Denk en Forum voor Democratie. De overige partijen stemden tegen. Dit betekent dat er helaas geen meerderheid is en de moties zijn verworpen. Teleurstellend. Dit maakt alleen maar duidelijk dat je juist op 21 maart tijdens het referendum je stem moet laten horen tegen het sleepnet. Want alleen met een duidelijke stem tegen het sleepnet kunnen we het kabinet mogelijk nog zo ver krijgen om de wet te verbeteren.

 1. Zeurkous

  Ik heb het gevoel dat sinds de nieuwe website mensen zijn afgehaakt van BOF.nl

  Is dit deel van een ontmoedigings beleid van BOF om reacties van mensen uit de weg te werken?

  Breng de reacties terug in beeld AUB, verstop ze niet achter een (Reageer) button.

  De nieuwe site leek een vooruitgang maar door de reacties van lezers in de (Reageer) doofpot te stoppen is het een achteruitgang gebleken, als ik zo vrij mag zijn om dat te uitten.

  Weg met die (Reageer) doofpot.
  Terug met alle reacties METEEN in beeld onder de artikelen.

  Als BOF mensen wil laten deelnemen aan de site doe er dan meer aan om reacties in beeld te brengen.
  De discussie is hard nodig. Maar BOF heeft die discussie helaas onderdrukt op de huidige site.
  Onbewust misschien, maakt niet uit. De oude site werkte voor mij veel beter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.