• Menu

0 recente resultaten

Stem nu! Het kabinet, GGZ Nederland en Sybrand Buma kanshebbers Big Brother Awards Publieksprijs.

Wie wordt de grootste privacyschender van 2017? Vanaf vandaag kun jij je stem uitbrengen!

Big Brother Awards Publieksprijs

Vanaf vandaag kan iedereen stemmen op de grootste privacyschender van het jaar. Stemmen kan tot en met 10 december. De uitreiking van de Big Brother Awards is op 11 december in de Stadsschouwburg Amsterdam. Dit zijn de drie kanshebbers.

Het kabinet: voor het doordrukken van de sleepwet

Weinig wetsvoorstellen hebben de afgelopen jaren zoveel kritiek gehad als de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, ook wel bekend als de sleepwet. Minister Plasterk won in 2015 al de Big Brother Awards Publieksprijs “voor de meest vergaande afluisterwet voor geheime diensten die Nederland ooit heeft gehad” én voor zijn “doofheid voor alle kritiek.” De wet is aangenomen, maar burgers blijven zich ertegen verzetten. Door succesvol te vragen om een referendum, en door dit jaar het nieuwe kabinet te nomineren voor een Big Brother Award. Een aanzienlijk deel van de inzenders vindt dat het nieuwe kabinet de prijs verdient voor “het doordrukken van een sleepnetwet” die “de privacy van miljoenen onschuldige Nederlandse burgers opzij schuift.” Lees verder.

GGZ Nederland: GGZ Nederland wil zorg zo goedkoop mogelijk, ook ten koste van het beroepsgeheim

Als je bij een psychiater loopt, moet je meermaals vragenlijsten invullen over gevoelens van depressie, angsten en seksualiteit. De behandelaar gebruikt deze zogenaamde ROM-gegevens om je voortgang te bepalen. De gevoelige gegevens werden tot begin dit jaar gedeeld met Stichting Benchmark GGZ (SBG). Toen stak de minister van Volksgezondheid daar een stokje voor: de doorgifte van gegevens mocht niet, zei zij. GGZ Nederland heeft desondanks zorginstellingen opgeroepen weer met de doorgifte te starten. De inzenders van de nominatie vinden het onbegrijpelijk dat GGZ Nederland “ondanks alle bezwaren van veel verschillende kanten (van patiënten, minister van Volksgezondheid, Autoriteit Persoonsgegevens, beroepsverenigingen van psychiaters en psychologen) toch weer geadviseerd [heeft] privacy-gevoelige gegevens van patiënten, zonder expliciete toestemming van die patiënten, op te sturen naar een derde partij.” Lees verder.

Sybrand Buma, de volksvertegenwoordiger die het volk niet serieus neemt

CDA-leider Sybrand Buma sprak klare taal toen hij in een interview met de Volkskrant zei dat hij wil “dat die sleepwet doorgaat” en hij daarom “de keuze [maakt] dat we dit referendum niet beschouwen als een echt referendum.” De inzenders van de nominatie constateerden dat “sinds het CDA in het kabinet zit [Buma] als een blad aan een boom [is] omgeslagen.” Een enkeling bespeurt achter Buma’s opmerking een “strategie van het pogen de opkomst voor het referendum te verlagen [...] opdat men dan kan zeggen: […] men vindt het onderwerp niet belangrijk.” Eerst ontneemt Buma de burger haar privacy, nu heeft hij het gemunt op haar stem. Om die reden verdient de CDA-leider volgens inzenders de Big Brother Awards Publieksprijs. Lees verder.

Over de Big Brother Awards

De Big Brother Awards 2017 is een theatershow, spoedcursus privacy en prijsuitreiking in één. De voorstelling wordt eenmalig opgevoerd in de Stadsschouwburg Amsterdam op maandag 11 december. Durven de grofste privacyschenders van het afgelopen jaar op deze avond zelf in de schijnwerpers te stappen?

Over de totstandkoming van de Awards

Tot 9 november kon iedereen kandidaten voor de Publieksprijs nomineren en de onderbouwing daarvoor insturen via de website bigbrotherawards.nl. De kandidaten die het vaakst genoemd zijn, het kabinet, GGZ Nederland en Sybrand Buma, vormen nu automatisch de drie genomineerden. Om ook de spotlight te zetten op privacyschendingen die minder (media-)aandacht krijgen, vraagt Bits of Freedom wetenschappers, columnisten, activisten en mensen uit het bedrijfslevenDit zijn de experts van 2017. om nominaties voor de Expertprijs in te sturen. Deze worden 27 november bekend gemaakt. Tot slot reikt Bits of Freedom de Felipe Rodriquez Award uit. Deze gaat naar een persoon of organisatie die zich het afgelopen jaar positief heeft ingezet voor privacy en internetvrijheid.

Mede mogelijk gemaakt door:

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag