Massasurveillance hoort niet thuis in onze straten. Daarom komen we in actie tegen gezichtsherkenningstechnologie, waarmee je overal kan worden geïdentificeerd, geanalyseerd en gevolgd. Help je mee?

Credits:
Foto:

Wat is er aan de hand?

Biometrische surveillance is in opmars. We zien vooral gezichtsherkenning op steeds meer plekkenLees ook dit artikel in de Volkskrant over de stand van gezichtsherkenning in Nederland om ons heen. Denk bijvoorbeeld aan de supermarktZoals eerder bij deze Jumbo, voetbalstadionsZoals in dit project bij de Johan Cruijff Arena, en het gebruik ervan door de politieLees hier wat wij eerder zeiden over gezichtsherkenning door de politie. We weten dat de politieLees hier wat wij eerder schreven over CATCH gezichtsherkenning toepast op gewone camerabeelden, maar ook dat zij experimenten doet met verdergaande toepassingen van gezichtsherkenning. Ook hebben wij laten zien hoe gemakkelijk het is om zelfLees hier hoe wij dit deden met gezichtsherkenningssoftware en publieke webcam mensen op straat te identificeren en te volgenLees hier wat de NRC over onze proef schreef.

In een vrije samenleving is geen plaats voor biometrische surveillancetechnologie. Daarom vinden wij dat deze technologie effectief uit het openbare leven moet worden gebannen. Hiervoor is het nodig dat bestaande wetgeving wordt gehandhaafd en de huidige, onrechtmatige inzet per direct wordt gestopt. De Europese Commissie en de nationale wetgever moeten nadrukkelijk duidelijkheid scheppen door dit verbod in aanstaande wetgeving te verstevigen.

Zo kan jij ons helpen!

1. Onderteken ons burgerinitiatief en schud de EU wakker

Samen met tientallen Europese organisaties zijn we een European Citizens' Initiative (ECI) begonnenLees hier meer over waarom we dit burgerinitiatief zijn begonnen. Een ECI is een officieel Europees burgerinitiatief waarmee Europese burgers voorstellen voor wetgeving bij de Europese Unie op de agenda kunnen krijgen. Dit burgerinitiatief is niet zomaar een petitie met een vrijblijvende boodschap, maar er moet echt opvolging aan worden gegeven.

Om dat voor elkaar te krijgen hebben we tot augustus 2022 de tijd om een miljoen handtekeningen te verzamelen van Europese burgers. In minimaal zeven landen moeten we een bepaalde drempelhoeveelheidLees hier meer over de spelregels van het burgerinitiatief halen. Nederland is één van die landen, en de drempelwaarde die hier geld is 20.445 handtekeningen. Onderteken dus ons burgerinitiatief en scoor ook de handtekeningen van je vrienden, familie, collega's, buren en huisgenoten en help zo ons voorstel bij de Europese Commissie te krijgen!

Disclaimer: Bij het klikken op de link wordt je doorverwezen naar de pagina van het burgerinitiatief Reclaim Your Face. Bij het ondertekenen wordt om persoonsgegevens gevraagd. Deze gegevens zijn nodig om je ondertekening geldig te maken, zoals vereist in de Europese Verordening over het Europees burgerinitiatiefHier vind je de wetgeving die dit vereist.

2. Zeg nee tegen een #PaperBagSociety en #ReclaimYourFace

Zolang er geen verbod op biometrische surveillance in de openbare ruimte is zijn we aangewezen op geïmproviseerde middelen om ons tegen deze technologie te beschermen. Eén van die geïmproviseerde middelen is een papieren zak over je hoofd. Maar zoals je onderaan deze pagina kunt zien is het (samen)leven in een #PaperBagSocietyLees hier meer over de #PaperBagSociety actie zo makkelijk nog niet. Voor echte bescherming zonder al deze nadelen hebben we een verbod nodig dat ons en onze openbare ruimte beschermt tegen biometrische surveillance technologie.

Ook jij kunt meedoen aan deze actie! Trek een papieren zak over je hoofd en leg vast wat voor moeilijkheden dit met zich meebrengt. Deel dit op sociale media onder de #PaperBagSociety en roep daarbij mensen op ons burgerinitiatief te ondertekenen!

3. Doneer en shine met je eigen papieren zak (of shirt, of mondkapje, of tas..)

Het werk dat wij doen is alleen mogelijk dankzij onze donateurs. Ook jij kunt ons werk steunen. Nu kun je zelfs twee vliegen in één klap slaan door aan ons te doneren en daar een echte #ReclaimYourFace papieren zak voor terug te krijgen om extra mooie selfies te maken voor de #PaperBagSociety actie!

4. Sluit je aan!

Wil jij niets missen van ons werk op biometrische surveillance in de openbare ruimte en de ReclaimYourFace campagne? Houd dan onze websiteHier lees je meer over ons werk rond biometrische surveillance in het algemeen goed in de gaten en schrijf je in voor de speciale biometrische surveillance-nieuwsbrief!

Sluit je aan bij de beweging tegen biometrische massasurveillance

Als je hier je e-mailadres invult, dan sturen we je een update als er belangrijke ontwikkelingen zijn rond biometrische surveillance of gezichtsherkenning. We mailen je dan ook als we hulp nodig hebben bij bijvoorbeeld een actie.

Previous
Next

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.