• Menu

0 recente resultaten

De meest prangende vragen over platformen en privacy

00:00
-45:07
00:00

Deze week gaan we met Lotje in op een hele rits veelgestelde vragen rond platformen en privacy, of hoe wij ze graag noemen: verjaardagsvragen. Evelyn geeft een update over de manier waarop ze nieuws vergaart nu ze niet meer op sociale media zit, en we bellen met kunstenaar Jan Zuiderveld.

Klantenservice via Zoom

Evelyn zit nog steeds niet op sociale media. Ze vergaart haar nieuws nu vooral via betaalde en onbetaalde nieuwsbrieven en deelt daarover een aantal overwegingen, vooral omdat het voornamelijk nieuwsbrieven van één of een paar personen zijn. "Op de korte termijn levert het voor mij misschien wel goede journalistiek op in mijn inbox, op het moment dat ik het wil. Maar of het op de lange termijn nou goed is voor de journalistiek, dat denk ik eigenlijk niet. Dus ik ben weer aan het heroverwegen," aldus Evelyn.

Via een van die nieuwsbrieven leerde Lees het artikel hier ze over een restaurant waar je via een scherm kan bestellen en je vragen kan stellen aan een medewerker via Zoom. We hebben het over het gebruik van technologie en het ontbreken van menselijk contact.

Bits of Freedom 25 jaar

Bits of Freedom bestaat dit jaar 25 jaar. En dat gaan we vieren! We vertellen je later meer, maar zet de save-the-date (dinsdag 8 oktober vanaf 18:30 uur) alvast in je agenda. Direct digitaal toevoegen? Klik dan op deze kalenderlink.

De AI van Instagram en het recht op bezwaar

Instagram, en breder Meta, wil hun AI trainen met de afbeeldingen en teksten van gebruikers. Volgens de AVG hebben die gebruikers recht op bescherming van hun persoonlijke gegevens. Meta beweert een "gerechtvaardigd belang" te hebben om AI te trainen, maar de uitleg en onderbouwing hiervan zijn erg onduidelijk. "Ze leggen eigenlijk heel slecht uit wat ze er nou precies mee willen." aldus Lotje.

Dankzij de AVGBezwaar maken tegen het gebruik van je gegevens door Instagram. hebben gebruikers het recht om bezwaar te maken tegen het gebruik van hun gegevens voor AI-training. Dit bezwaar kan worden ingediend via een formulier bij Meta. Bezwaar maken tegen het gebruik van je informatie bij Facebook. Let op: je moet hiervoor ingelogd zijn bij deze apps in je browser.

 

 

Verjaardagsvragen

We bespreken een hele rij veelgestelde vragen zoals: Hoe erg is het om cookies te accepteren? Moet je echt alle terms and agreements doorlezen voor je accepteert? Luisteren apps mee naar mijn gesprekken? Over die laatste schreven we al eerder een artikelHet artikel lees je hier. waarin we uitleggen waarom het onaannemelijk is dat apps dit doen, en dat wat ze wél doen eigenlijk veel enger is.

Op veel van de vragen blijkt het antwoord zich in het domein van online profilerenOp deze website leggen we uit wat platformen wel en niet mogen doen en wat jouw rechten zijn. te bevinden: apps proberen zoveel mogelijk informatie over je te verzamelen om zo bijvoorbeeld gericht te kunnen adverterenOp Fixjeprivacy.nl leggen we uit hoe je je online beter kan beschermen. Lotje: "Af en toe een advertentie van schoenen waarvan je ze waarschijnlijk wel leuk vindt - dat is nog te overleven. Maar als het over meer maatschappelijke advertenties zoals politieke advertenties gaat, wordt het natuurlijk wel wat enger."

We bellen met...

We sluiten de podcast elke week af met een telefoontje naar iemand met een bijzondere kijk op het internet. Deze week is dat Jan Zuiderveld:Jan's agenda vind je op zijn website,of op zijn Instagram. onderzoeker, kunstenaar en technoloog die werk maakt over machine learning en generatieve AI. Onlangs zagen we zijn werk Coffee Machine, een interactief kunstwerk waarbij de koffiemachine een personage is met eigen gedachten en gevoelens, en in een diepe existentiële crisis verkeerd.

 

 

Volg ons op de voet...

Let op! Nu volgen linkjes naar Big Tech!

Volg jij Bits of Freedom al? Bijvoorbeeld op Twitter, Instagram of LinkedIn?
De podcast vind je in jouw favoriete podcastapp. Bijvoorbeeld op Spotify of Apple Podcasts.

Wil je niks te maken hebben met Big Tech? Abonneer je dan gewoon op onze podcastnieuwsbrief:

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag