• Menu

0 recente resultaten

Meta’s nieuwe AI: wat betekent dit voor jou?

Onlangs kondigde Meta (moederbedrijf van Instagram, Facebook en WhatsApp) aan dat ze berichten en afbeeldingen van gebruikers wil inzetten om AI-modellen te trainen. Wat die AI-modellen moeten gaan doen, en wat jouw Facebook en Instagram posts daarmee te maken hebben, blijft nogal vaag. Daarom roepen we jullie op om bezwaar te maken tegen het gebruik van je posts, we leggen je uit hoe.

Meta's nieuwe AI

Meta ontwikkelt generatieve AI. In het privacycentrum van Facebook legt Meta uit dat effectieve generatieve AI modellen getraind moeten worden met grote hoeveelheden gegevens. Dat is waar gebruikers van van Meta's platformen om de hoek komen kijken: die grote hoeveelheden gegevens moeten van de miljarden Facebookers en Instagrammers komen. Meta noemt berichten of foto's en hun bijschriften als gegevens die ze kunnen gebruiken om hun AI te trainen. Het komt er op neer dat Meta al jouw (openbare) foto's en berichten die je ooit op Facebook of Instagram hebt geplaatst wil gebruiken. En met welk doel? Dat blijft onduidelijk. Meta claimt dat het gebruik van jouw gegevens in het legitieme belang is van Meta, hun gebruikers en andere mensen. Maar wat dat legitieme belang is, blijft ook nogal vaag. Wat Meta vervolgens precies van plan is met die generatieve AI blijft gissen.

Al met al komt het er op neer dat Meta met jouw foto's en 'iets' gaat trainer waarvan ze niet uitleggen wat het is. Wanneer we dit even vertalen naar offline: er komt een heel rijk mens je huis binnen lopen, die pakt je fotoboeken en gaat er weer van door. In de deuropening roept-ie nog "ik gebruik deze even voor iets tofs dat ik wil gaan ontwikkelen." Het lijkt ons duidelijk: dit wil je niet.

Wat te doen?

Omdat Meta claimt een legitiem belang te hebben (volgens ons is dat onzin), is het gebruik van jouw gegevens via een opt-out geregeld. Je gegevens worden gebruikt voor Meta's generatieve AI, tenzij je daar bezwaar tegen maakt. Wat ons betreft was het beter geweest als dat andersom was geweest, een opt-in: je gegevens worden niet gebruikt voor Meta's generatieve AI, tenzij je aangeeft dat je dat wil. Maar dat is dus niet zo. Daarom ligt de verantwoordelijkheid om te zorgen dat jouw eeuwenoude Facebook posts niet gebruikt worden voor Meta's nieuwste project toch echt bij jouzelf.

In een online formulier van Facebook kun je bezwaar maken. Dat kan ook op Instagram: in die app moet je rechtsboven op de drie streepjes klikken. Als je naar beneden scrolt, klik je op 'info' onder 'meer informatie en ondersteuning'. Vervolgens klik je op 'privacybeleid' en in het kader bovenaan op de blauwe tekst 'recht om bezwaar te maken'. Je moet daar invullen welke invloed deze verwerking op je heeft. Daar kan je bijvoorbeeld invullen 'blijf van mijn data af' of 'ik wil dit niet'. Of zoals een Bits of Freedom supporter in onze inbox het verwoordde: 'The use of a model that was trained with my data impacts my privacy.' Vervolgens gaat Meta je bezwaar beoordelen (dat gaat stiekem best snel), als het goed is wordt het gehonoreerd en wordt je data niet gebruikt voor de generatieve AI. Doe dit voor 26 juni, want dat lijkt de deadline te zijn die Meta stelt.

Hier komen ze toch niet mee weg?

Het is natuurlijk absurd dat Meta dit op deze manier wil introduceren. Vooral dat ze een legitiem belang claimt te hebben bij de verwerking van die gegevens. Gelukkig zijn wij niet de enige die daar zo over denken, ook None Of Your Business (NOYB) is hier boos overLees hier meer over de actie van NOYB. Zij dienden bij 11 privacywaakhonden in de EU klachten in over deze werkwijze. En met resultaat: de training van de generatieve AI modellen van Meta is vertraagdCheck daarover deze blogpost van Meta omdat de Ierse privacywaakhond ze op 't matje heeft geroepen.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag