• Menu

0 recente resultaten

Naar de stembus: hoe staan partijen tegenover digitale zaken?

Vandaag gaat Nederland naar de stembus. Ook al stemmen we nog steeds analoog, met rood potlood en papier: digitale zaken maken meer dan ooit deel uit van het stembiljet. De afgelopen weken publiceerden wij al het een en ander over de Tweede Kamerverkiezingen in relatie tot digitalisering, mensenrechten en de rechtsstaat. Ben jij nog zwevend? We bieden je graag een aantal inzichten om op deze onderwerpen rekening mee te houden.

1. Minder afhankelijk worden van Big Tech

In aflevering 2 van onze podcast - die dit seizoen volledig in het teken staat van digitale vraagstukken rond de Tweede Kamerverkiezingen - doken wij in de verkiezingsprogramma's van de zes grootste politieke partijen in de peilingen.Luister onze podcastaflevering 'Verkiezingsprogramma's onder de loep' Opvallend is dat verschillende partijen - zoals D66, Groenlinks/PvdA, de VVD en BBB - aandacht besteden aan open source software en de ontwikkeling van een alternatief digitaal ecosysteem. We roepen we al jaren dat we minder afhankelijk moeten zijn van Big Tech. Alhoewel partijen dit punt verschillend willen invullen, vinden we het een mooie ontwikkeling dat hierover wordt nagedacht. In de podcast lichten we deze ontwikkeling en andere digitale standpunten van partijen verder toe.

2. Privacy vs. veiligheid?!

Veel partijen zeggen in hun verkiezingsprogramma's aandacht te hebben voor privacy, maar noemen verderop in hun programma zaken die dit juist niet doen (foei, BBB en VVD). Sommige partijen plaatsen de veiligheid van burgers bijvoorbeeld boven privacy.Meer weten over verschillende perspectieven op veiligheid? Lees onze reeks 'Veiligheid voor iedereen'. We willen op dit vlak graag benadrukken dat het waarborgen van privacy en veiligheid hand in hand moeten gaan. Een veiligheidsbeleid is alleen effectief als privacy niet uit het oog wordt verloren. Privacy beschermt je namelijk ook tegen de overheid zelf; al lijken sommige politieke partijen zich er niet van bewust dat mensen zich onveilig kunnen voelen door de overheid. Kortom: privacy staat niet tegenover veiligheid, maar privacy biedt juist veiligheid.

3. Online politieke advertenties

We schreven eerder al dat op tracking gebaseerde online politieke advertenties gevaarlijk zijn voor zowel onze privacy als onze democratie.Lees het artikel 'Verkiezingen en gepersonaliseerd adverteren: hoe zit het?' Helaas gaven politieke partijen ook deze verkiezingen weer tonnen uit aan gepersonaliseerd adverteren. Ben jij hier - net als wij - niet van gecharmeerd? Via de campagnemonitor van de Groene Amsterdammer kun je zien welke bedragen door partijen worden uitgegeven aan advertenties op Big Tech platformen én waar die advertenties op zijn getarget.

4. En ... ACTIE!

In aanloop naar de verkiezingen namen wij samen met Amnesty International, Open State Foundation, PublicSpaces, SETUP en Waag het initiatief om te komen tot een digitaal stembusakkoord. In dit akkoord staan punten met betrekking tot digitalisering, mensenrechten en de rechtsstaat waarop de politiek de komende kabinetsperiode actie moet ondernemen. GroenLinks-PvdA, D66, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, SP, VOLT, DENK, Bij1 en de Piratenpartij ondertekenden.Lees hier meer over dit stembusakkoord. Zij gaan zich dus de komende vier jaar inzetten om onze eisen in te willigen!

Kortom: er valt veel te kiezen vandaag. Geniet van je democratische recht om te stemmen en vergeet onze digitale burgerrechten niet als je straks met een rood potlood in je hand staat.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag