• Menu

0 recente resultaten

Bits of Freedom aan minister: stem tegen controversieel wetsvoorstel

Het controversiële wetsvoorstel waarmee de vertrouwelijkheid van online communicatie op het spel wordt gezet, ligt weer onder vuur. Uit onderzoek blijkt dat er sprake is van belangenverstrengeling bij de totstandkoming van het voorstel. Bits of Freedom stuurde de minister een brandbrief met de oproep niet in te stemmen met het voorstel.

Belangenverstrengeling

Het gaat namelijk om een wetsvoorstel met de bestrijding van seksueel misbruik van kinderen tot doel. Uit grondig onderzoek van journalistenOnderzoek: ‘Who Benefits?’ Inside the EU’s Fight over Scanning for Child Sex Content blijkt dat er sprake is van een langdurige en innige samenwerking tussen de Europese Commissie en een groot netwerk van veelal aan elkaar gerelateerde goede doelen, technologiebedrijven, en lobbykantoren. Een deel van die organisaties wordt financieel gesteund door de Europese Commissie. Ook is duidelijk geworden dat de Europese Commissie bedrijven zoals Thorn voor haar karretje spant, zodat die campagnes lanceren die beleidsmakers en politici moeten enthousiasmeren voor het voorstel van de Commissie.

Daar maken we ons alleen maar nog meer zorgen over omdat sommige van de technologieën die de betrokken bedrijven als dienst leveren, de kern van de controversiële delen van het voorstel vormen. Zo is Thorn een van de weinige bedrijven die de technologie voor de zogenaamde detectiebevelen zou kunnen leveren.

Belang van het kind

Onderdeel van het voorstel is de mogelijkheid om platforms als WhatsApp en Signal te dwingen alle berichtjes van alle gebruikers op het platform mee te lezen. De Nederlandse regering wil end-to-end encryptie beschermen, maar is nog steeds voorstander van zogenaamde client side device scanningHoe client side device scanning end-to-end encryptie intact laat, maar vertrouwelijkheid ondermijnt. Dat zet de vertrouwelijkheid van online communicatie evengoed op het spel. Daarmee is het voorstel schadelijk voor iedereen, inclusief de kinderen die men nou juist wil beschermen. Nu blijkt dat er mogelijk sprake is van belangenverstrengeling kun je ook de vraag stellen: welk belang staat voorop? Het commerciële belang van de bedrijven, of dat van het kind?

Brandbrief Bits of Freedom

Bits of Freedom stuurde daarom een brandbrief aan de minister van Justitie en Veiligheid, die in Brussel over dit wetsvoorstel onderhandelt. Onze oproep: neem meer tijd voor de onderhandelingen en stel beslissingen uit. Zoek eerst eens uit wat er nu echt speelt. En dat is ook in lijn met het advies van de belangrijkste adviseurLees hier het standpunt van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen van de regering op dit onderwerp: een breder debat is noodzakelijk om over zo'n belangrijk onderwerp weloverwogen beslissingen te kunnen nemen.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag