• Menu

0 recente resultaten

Het luchtalarm gaat af: snel, maak een Twitter-account aan!

Vroeger wist je: als het luchtalarm af gaat, dan zet je je radio of TV aan om te volgen wat er aan de hand is. Bij rampen en incidenten bestaat nu naast het luchtalarm ook een digitaal alarm: NL-Alert. Hartstikke handig, want dan kun je meteen linken naar een overheidswebsite waar je meer informatie over de situatie kunt vinden. Toch?

Daar dacht de overheid echter anders over toen ze onlangs tijdens storm Poly een NL-Alert naar mensen in Noord-Holland verzond. Daarin stond namelijk:

Extreme weersomstandigheden in de provincie Noord-Holland. Blijf binnen. Bel alleen 112 bij levensgevaarlijke situaties. Nadere informatie en updates op Twitter.com @brandweeraa

Toen brak onze klomp. Het is natuurlijk sowieso al bizar als de overheid naar Amerikaanse datagraaiende techplatforms verwijst voor overheidsinformatieZoals de Rijksoverheid alleen op Facebook belangrijke communicatie plaatsten tijdens de coronacrisis. Maar het is al helemaal onbegrijpelijk als ze dat in een noodsituatie doen. Bovendien had Elon Musk net besloten dat je Twitter helemaal niet meer kon gebruiken of bekijken zonder een Twitter-account.

Daarmee maak je niet alleen belangrijke informatie in een noodsituatie ontoegankelijk voor miljoenen mensen die geen Twitteraccount (willen) hebben. Je maakt ons allemaal ook nóg afhankelijker van platforms zoals Twitter. Daarnaast drijf je als overheid in het voorbijgaan ook nog wat extra advertentie-inkomsten naar een Amerikaans bedrijf die het niet zo nauw nemen met Nederlandse (privacy)regels. Daar wonden we onsIronisch genoeg, op Twitter. Bekijk hier onze tweet hierover uiteraard nogal over op.

Daarmee maak je belangrijke informatie in een noodsituatie ontoegankelijk voor miljoenen mensen die geen Twitteraccount hebben of willen hebben.

En met succes!

Gelukkig zag het lokale bestuur door de ophef die ontstond zelf ook al snel in dat dit niet kon, en zette snel een liveblogLees hier het liveblog terug op de website van de gemeente Amsterdam. Ook stapte ze voor live-verslag over naar MastodonWaar de Gemeente Amsterdam sowieso nogal actief is.

Voorkomen beter dan genezen

Toch had dit in eerste instantie nooit mogen gebeuren, en dat is de Tweede Kamer met ons eens. Daarom heeft die gisteren – op de laatste vergaderdag voor het zomerreces – unaniem voor een motie gestemd van Groenlinks, PvdA en D66Je leest de motie op de website van de Tweede Kamer die ervoor moet zorgen dat overheidsinformatie voortaan altijd voor iedereen toegankelijk moet zijn. En dat in noodsituaties niet alleen naar overheidsaccounts op sociale media mag worden verwezen.

We hadden het zelf niet beter kunnen zeggen. Een fijn afscheidscadeau, en we wensen de leden van de Tweede Kamer een goed zomerreces toe.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag