• Menu

0 recente resultaten

Bér Engels

Bér was verantwoordelijk voor de communicatie van Bits of Freedom.

Ik moet vaak denken aan een tentoonstelling van Metahaven in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Terwijl ik daar rondliep, omringd door werken over overleven in een (digitale) politiestaat, transparantie, psychologische oorlogsvoering en propaganda, kreeg ik een beklemmend gevoel. Alsof we al met één been in een dystopische toekomst staan, eentje zoals ik eigenlijk alleen uit films en boeken ken. En er nu maar een klein groepje kunstenaars en activisten is die dat in de gaten heeft, die op de barrières staan en zich verzetten. Activisten zoals Bits of Freedom.

"Facebook en de AIVD weten toch al alles van je" is het nieuwe "Ik heb niets te verbergen" geworden.

De zaken waar Bits of Freedom voor vecht moeten wat mij betreft niet alleen voor iedereen begrijpelijk, maar ook relateerbaar zijn. Want de ontwikkelingen raken iedereen, maar zijn niet voor iedereen altijd even voelbaar. Omdat bijvoorbeeld sommige groepen mensen harder geraakt worden dan anderen. En omdat de ontwikkelingen vaak sluipend, onopgemerkt plaatsvinden en heel structureel zijn. Bijvoorbeeld het hongerige platformkapitalisme en een overheid die niet met haar tengels uit onze zaken kan blijven. Het is makkelijk om daar cynisch over te raken. "Facebook en de AIVD weten toch al alles van je" is het nieuwe "Ik heb niets te verbergen" geworden.

Het is ook makkelijk reactionair te worden, terug te willen naar een overzichtelijker internet, één waarin je modem nog geluid maakte. Maar we moeten niet terug en we mogen niet neerslachtig raken. We zullen later in de toekomst leven die we ons nu voorstellen. En we hebben verhalen nodig om ons die vrije en open toekomst voor te kunnen stellen. We moeten ons tegen de huidige machtsstructuren verzetten en laten zien dat het allemaal ook anders kan.

De afgelopen 10 jaar heb ik als strateeg en communicatie-adviseur voornamelijk in de muziek- en cultuursector gewerkt. Ik heb daar veel geleerd over het vertellen van verhalen. En over het abstracte en ongrijpbare, persoonlijk en relevant maken. Ik was heel blij dat ik bij Bits of Freedom dat ook op deze ontzettend belangrijke onderwerpen heb mogen doen.

Laatste van Bér Engels

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag