• Menu

0 recente resultaten

Goed nieuws: de geheime diensten vernietigen informatie over miljoenen onschuldige burgers

De geheime diensten hebben meer informatie over jou dan volgens de wet mag. De toezichthouder verplichtte hen die informatie te vernietigen. De ministers bevestigen in een brief aan de toezichthouder en Bits of Freedom dat dat gaat gebeuren.

Hoe zat het ook alweer?

De geheime diensten bewaren informatie van miljoenen burgers die ze volgens de wet allang niet meer mogen hebben. We dienden daarover een klacht in bij de toezichthouder. Na uitgebreid onderzoek gaf de toezichthouder ons gelijk.Meer over onze klacht en de uitspraak van de toezichthouder vind je hier. Ze stelde op 15 juni 2022 dat de data moet worden vernietigd.

De ministers van Defensie en Binnenlandse Zaken zijn verantwoordelijk voor de geheime diensten. Volgens de wet moeten zij binnen twee weken laten weten hoe en wanneer ze de gegevens gaan vernietigen. Dat hebben ze gedaan in een brief aan de toezichthouder en Bits of Freedom. De gegevens zijn op de dag van de beslissing van de toezichthouder al onbruikbaar gemaakt en worden binnen drie maanden vernietigd.

Waarom is dit belangrijk?

Voor jouw rechtszekerheid: Voor jouw rechtszekerheid is het belangrijk dat de overheid voorspelbaar, betrouwbaar en controleerbaar is. Zodat jij weet waar je aan toe bent. De basis daarvoor is dat de overheid zich aan de wet houdt.

Voor de democratie en de rechtsstaat: We moeten de overheid ter verantwoording kunnen roepen, bevragen en ontslaan. Wanneer de overheid véél machtiger is dan haar burgers, bijvoorbeeld omdat ze alles van haar burgers weet, wordt dat moeilijker. Daarom stellen we grenzen aan hoeveel informatie de overheid over haar burgers mag verzamelen en hoe ze die mag gebruiken.

Voor een eerlijke samenleving: Iedereen moet dezelfde kansen en vrijheden hebben en zich houden aan dezelfde regels. Wanneer de overheid selectief met de regels omspringt, bijvoorbeeld door de regels de ene keer strenger toe te passen dan de andere keer, of door zich zelf niet aan de wet te houden, komt dit in gevaar. Dan ontstaan er ongelijkheden tussen mensen en daalt de bereidwilligheid om de regels te accepteren.

Wat moet er nu gebeuren?

Dit hele proces laat zien dat het toezicht op de geheime diensten niet sterk genoeg is. Dat moet echt anders. We blijven ons daarom inzetten voor bindend toezicht dat niet afhankelijk is van organisaties als Bits of Freedom. Zodat jouw rechten en vrijheden beter beschermd zijn.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag