• Menu

0 recente resultaten

Italiaanse toezichthouder geeft Clearview AI boete van 20 miljoen

De Italiaanse toezichthouder geeft het goede voorbeeld en plaatst zichzelf in een rijtje toezichthouders dat zich uitspreekt tegen de onrechtmatige praktijken van Clearview AI. En stevig ook. Zij geeft het bedrijf een boete van 20 miljoen euro.

De Italiaanse toezichthouder geeft het goede voorbeeld

We hebben al vaker geschrevenLees hier bijvoorbeeld over de vaagheid rondom de vraag of de Nederlandse politie van Clearview gebruik maakt over de onrechtmatige praktijkenEn hier over onze wens het bedrijf ook in Nederland aan te pakken van Clearview AI. En toch kon dit omstreden bedrijf steeds maar doorgaan. Een gebrek aan toezicht en handhaving in Europa dat ons irriteerde. De Italiaanse toezichthouder laat nu zien dat dat anders kan en komt met een krachtig besluitHier vind je het besluit.

  • Een boete op van 20 miljoen euro.
  • Een verbod op het gebruik van scraping-technieken (een soort stofzuiger loslaten op het internet om alles te verzamelen wat los en vast zit) om gegevens van personen op Italiaans grondgebied te verzamelen en verwerken.
  • Een verbod op het gebruik van het gezichtsherkenningssysteem om gegevens te verwerken van personen op Italiaans grondgebied.
  • Clearview moet alle gegevens van personen op Italiaans grondgebied die zijn verwerkt met het gezichtsherkenningssysteem verwijderen

Al meerdere toezichthouders spraken zich uit

De Italiaanse toezichthouder is niet de eerste die de diensten van Clearview AI veroordeeld. Meerdere toezichthouders hebben zich al uitgesproken tegen dit soort illegale surveillancepraktijken. De ICOLees hier meer over het oordeel van de ICO en de klacht van Privacy International en andere organisaties heeft een boete van 17 miljoen pond in het vooruitzicht gesteld als het bedrijf doorgaat met de gegevensverwerking in het Verenigd Koninkrijk. De Franse CNILLees hier het bericht van de Franse CNIL heeft het bedrijf een formele oproep gedaan te stoppen met de onrechtmatige gegevensverwerking en over te gaan tot verwijdering van gegevens binnen twee maanden. De Zweedse toezichthoudeLees hier over hoe de Zweedse toezichthouder de Zweedse politie beboetter richtte zich op de politie die gebruik had gemaakt van de diensten en beboette die met 250.000 euro. De toezichthouders in Canada en Australiƫ Lees hier wat deze toezichthouders erover zeidenveroordeelden de diensten van het bedrijf om de privacy inbreuk. En ook in Duitsland heeft de toezichthouder van HamburgLees hier over het oordeel van de Hamburgse toezichthouder zich al uitgesproken tegen deze databank en vernietiging van gegevens gevorderd.

Waar blijft Nederland?

Hoewel de Nederlandse Autoriteit PersoonsgegevensLees hier het pleidooi voor een verbod op gezichtsherkenningstechnologie zich uitspreekt tegen het onrechtmatige gebruik van gezichtsherkenningstechnologie en oproept voor een verbod op deze technologie blijft zij angstvallig stil rond Clearview AI.

Hopelijk trekt de daadkracht van de Italiaanse toezichthouder haar nu over de streep.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag