Wat weten we wél?
Onze overheid moet niet alleen onze gezondheid beschermen, maar ook onze vrijheden. Daarom publiceerden wij precies een week geleden, samen met andere deskundigen op het gebied van informatietechnologie, computerbeveiliging, en de bescherming van fundamentele grondrechten, een lijst van uitgangspuntenManifest: "Veilig tegen corona". Als (als!) er een contactonderzoek-app moet komen, dan op deze manier. De ambtenaren hebben die lijst van eisen gezien, maar hebben lang niet alle voorwaarden overgenomen. Zo stelt het ministerie dat de "gegevens die je smartphone verlaten op geen enkele wijze iets mogen zeggen over verplaatsingsgedrag, tijdstip, locatie of sociale netwerk van die persoon." Maar al die gegevens heb je voor het doen van contactonderzoek überhaubt helemaal niet nodig. Waarom worden die dan wel verzameld?
Daarnaast gaat de inzet van de app voor contactonderzoek alleen goed werken als veel mensen de app installeren. Dat doen mensen enkel als de app veilig en betrouwbaar is. Daarvoor moet de broncode openbaar zijn, zodat onafhankelijke deskundigen de werking ervan op elk moment kunnen controleren. En eventuele kwetsbaarheden snel kunnen opsporen. De ambtenaren van het ministerie hebben helaas nu net deze eis niet van ons overgenomen. Waarom niet?
De haast en dit gebrek aan openheid geeft ook weinig vertrouwen in de grondigheid van dit kabinet. Zo schrijft het ministerie dat ze met zo'n app vooral mensen "met een verhoogde kans op ernstig beloop" wil kunnen helpen. Het RIVM vertelt ons dat dat vooral ouderen zijn. En het CBS vertelt ons dat in 2019 zo'n 50% van mensen boven de 75 jaar geen smartphone bezitten. Hoe gaat een app deze mensen helpen? Het ministerie gelooft blijkbaar wel in een app voor alles, maar niet in een oplossing voor iedereen.