• Menu

0 recente resultaten

Foto: Nao Triponez

Facebook vraagt om regels, maar saboteert het politieke proces

‘Overheden moeten zelf juist opschieten met regelgeving rond privacy, data en inhoud,’ zo luidt het verhaal van Facebook-topvrouw Sheryl Sandberg waarover afgelopen week in onder meer het Algemeen Dagblad werd bericht. Een opmerkelijke oproep, die haaks staat op de daden van het bedrijf.

Schandaal na schandaal

Al jaren volgt rond Facebook het ene schandaalHet Cambridge Analytica Facebook-schandaal na het andereFacebook endured a staggering number of scandals and controversies in 2018 — here they all are. Er worden veel te veel gegevens van gebruikersTweeëntwintig klachten na inzage gegevens op Facebook verzameld. Facebook gaf andere bedrijven toegang tot privéberichtenFacebook gave Spotify and Netflix access to users’ private messages van gebruikers. Dankzij beveiligingslekken kwamen gegevens van miljoenen gebruikers in handen van hackers32 miljoen Facebook en MySpace wachtwoorden gestolen. Onlangs nog beloofde een Facebook-woordvoerder in de Tweede Kamer dat de Nederlandse kiezer niet langer vanuit andere landen bestookt kon worden met politieke advertenties - het bleek echter nog steeds mogelijk, toonden wij met eigen onderzoek aan. (Je zag het misschien in NieuwsuurBits of Freedom in Nieuwsuur: 'Facebook gaat de fout in met politieke advertenties'.)

Ja, de politiek moet meer doen. Maar...

Al jaren belooft het omstreden bedrijf beterschap. Nu heeft het een nieuwe strategie gekozen: doen alsof niet Facebook, maar ‘de politiek’ verzaakt. “Wij geloven echt dat de regelgeving beter moet. Regulering gaat langzaam,” zegt SandbergFacebook-topvrouw: regeringen moeten haast maken met privacyregels. Absoluut, ‘de politiek’ kan en moet veel meer doen om onze privacy en vrijheid online te beschermen. Maar dat zou een stuk minder langzaam gaan als Facebook niet tientallen miljoenen euros zou steken in het belobbyen van de politieke besluitvorming in Washington, Brussel en Den Haag.

'Kritische bedreiging'

Facebook heeft in Europa zeer actief geprobeerd om de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) onderuit te halenRevealed: Facebook’s global lobbying against data privacy laws , omdat deze nieuwe privacybescherming volgens interne notities een ‘kritische bedreiging’ voor het bedrijf zou vormen. Voormalig eurocommissaris Viviane Reding liet weten dat het de meest agressieve lobbycampagne betrof die ze ooit had meegemaakt. In maart onthulde The Observer dat Facebook tegen landen had gedreigd om toegezegde investeringen in te trekken als de wetgeving niet Facebook-vriendelijker zou worden.

Saboteur

Ook wij willen dat de politiek opschiet met betere privacy- en datawetten. In het proces om dat voor elkaar te krijgen is Facebook echter geen bondgenoot, maar saboteur.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag