Cookie-regels massaal genegeerd: wet dreigt dode letter te worden

Vanaf vandaag mag de politie hacken

Wat jij kan doen om het internet te redden
DOSSIER: Politie

Het arsenaal van opsporingsbevoegdheden van de politie is uitgebreid. Vanaf vandaag mag de politie inbreken op een computer. Of, zoals juristen dat beschrijven: “heimelijk en op afstand (online) onderzoek doen in een geautomatiseerd werk.” Of, laten we gewoon benoemen wat het is: hacken.

Onbekende kwetsbaarheden

Wij vinden deze uitbreiding van de bevoegdheden geen goed idee, omdat het ten koste gaat van onze veiligheid. Dat komt omdat als de politie wil kunnen inbreken op bijvoorbeeld de telefoon van een verdachte, ze gebruik moet kunnen maken van een kwetsbaarheid in de software op die telefoon. Die kwetsbaarheid zit niet alleen in die ene telefoon van die ene verdachte, maar in alle vergelijkbare telefoons. Als de politie gebruik wil maken van zo’n onbekende kwetsbaarheid, hebben ze er belang bij stil te houden dat deze kwetsbaarheid bestaat. Zolang dat gebeurt, kan de fabrikant van die software de kwetsbaarheid ook niet oplossen. En kan dus niet alleen de politie inbreken in je telefoon, maar kunnen ook anderen via deze fout in de software een kijkje nemen in jouw telefoon en persoonlijke gegevens. Dit gaat ten koste van de veiligheid van iedereen met een vergelijkbare telefoon.

In naam van onze veiligheid, maakt de politie onze samenleving dus juist onveiliger

Onze inzet voor een betere wet

We hebben ons jarenlang hard gemaaktLees er alles over in ons dossier over de Hackwet voor een wet die niet als neveneffect zou hebben dat onze samenleving juist onveiliger wordt. Dat hebben we gedaan in talloze gesprekken met parlementsleden, in de media, bij presentaties, in hoorzittingen en met campagnes. Hoewel de politie de bevoegdheid alsnog heeft gekregen is er, mede door onze inzet, wél een hoop verbeterd. Zo is het toezicht aangescherpt, is er een betere procedure voor het keuren van de software die de politie voor het hacken gebruikt en is de drempel voor het gebruik van onbekende kwetsbaarheden verhoogd.

Help ons op te komen voor jouw vrijheid

Dat konden we alleen maar bereiken met jullie steun. Bits of Freedom bestaat bij de gratie van jullie donaties. Dank daarvoor! In de komende jaren blijven we scherp en kijken we of de wet in de praktijk net zo goed werkt als op papier. Vind je dat ook belangrijk?

Strafrechtadvocaten: doneer je praktijkkennis

Wij doen ons werk graag op basis van goede kennis. Als je strafrechtadvocaat bent en je komt de inzet van deze bevoegdheid tegen, dan kun je ons ook helpen met geanonimiseerde informatie. We zijn bijvoorbeeld benieuwd naar de vraag of de inzet aan alle wettelijke eisen voldeed, of het Openbaar Ministerie open was over de inzet van de bevoegdheid en hoe de inzet in de praktijk vormgegeven werd. Dit stelt ons in staat om goed geïnformeerd en zorgvuldig misstanden aan te kaarten.

Wil jij je kennis doneren? Stuur een email naar Lotte over je ervaringen met de hackende politie.

  1. Stefan

    Wie zegt dat een hackende politieagent geen illegale software in een smartphone plant (upload) om er vervolgens iemand mee te kunnen vervolgen.
    Niet iedere agent is even betrouwbaar, dat heeft het verleden uitgewezen. (Corruptie schandalen)
    Op deze manier weet je nooit of iemand echt iet fouts heeft gedaan of dat er te gemakkelijk was gerommelt met bewijs.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.