Vrijdag 8 maart: Verbeter de informatie over vrouwen op Wikipedia

Cookie-regels massaal genegeerd: wet dreigt dode letter te worden

Vanaf vandaag mag de politie hacken
DOSSIER: Jouw data

Uit onderzoek van de NOS blijkt dat meer dan 1300 websites jouw privacy te grabbel gooien en massaal de wet overtreden. Voorlopig komen ze hiermee weg, want gebrek aan handhaving dreigt van de wet een dode letter te maken.

Bezoek je de website van je zorgverzekeraar, nieuwswebsite of school? De kans is groot dat ondertussen jouw surfgedrag ongevraagd door bedrijven tot in detail in kaart wordt gebracht. Het onderzoekOnderzoek NOS naar tracking cookies van de NOS richt zich op het ongevraagd in kaart brengen van je surfgedrag via tracking cookiesOnze gastblogger legt hier uit wat tracking cookies zijn en hoe ze precies werken.. Dit zijn kleine bestandjes die tijdens je bezoek aan een website vaak door voor jouw onbekende bedrijven op je computer worden geplaatst. Hiermee kan je online gedrag gevolgd worden. Dit mag niet gedaan worden zonder toestemming van de bezoeker.

De mens als grondstof

De aanjager van deze praktijk is het huidige dominante verdienmodelOok wel 'surveillance capitalism' genoemd: jouw persoonlijke leven op steeds meer terreinen omzetten in verhandelbare data. Aan de hand daarvan hopen bedrijven en andere organisaties je gedrag nog beter te kunnen voorspellen en, uiteindelijk, te beïnvloeden.

Wij vinden dat je online actief moet kunnen zijn zonder dat je continue in kaart wordt gebracht, geanalyseerd of gestuurd. Daar zijn niet alleen goede regels voor nodig maar die regels moeten ook daadwerkelijk gehandhaafd worden.

Wet een dode letter?

Al jarenlang geldt de regel dat je dergelijke cookies alleen mag plaatsen nadat bezoekers hier toestemming voor geven. Dat is blijkbaar toch voor veel organisaties teveel gevraagd.

Het hele probleem zou natuurlijk het snelst uit de wereld zijn als websites ophouden met ons continu te stalken. Dan zijn we ook in één klap van al die irritante cookie-meldingen af. Want laten we eerlijk zijn, in de meeste gevallen is het onduidelijk waarmee je precies akkoord gaat of word je toestemming afgedwongenZo'n trackingmuur is om meerdere redenen problematisch via vervelende pop-ups. Van betekenisvolle toestemming is dan ook meestal geen sprake. En alternatievenDe New York Times stopte met ondoorzichtige advertentienetwerken voor de inzet van ondoorzichtige advertentienetwerken zijn er gewoon.

Het wordt hoog tijd dat de toezichthouders, de Autoriteit Persoonsgegevens en de Autoriteit Consument & Markt, ingrijpen. Zonder effectieve handhaving wordt de wettelijke bescherming van jouw privacy een dode letter.

  1. Anne

    Kun je cookies verwijderen met bv CCleaner??

  2. Anne

    Kun je cookies verijderen met bv CCleaner?

  3. Carin

    Hoe kan het dat het ‘legitimate interest’ uit de GDPR zo misbruikt wordt? Je denkt dat je ‘cookies weigeren’ hebt aangeklikt, maar stiekem staat cookies voor ‘legitimate interest’ overal aan. Dit is zeer tegen de wet en is weggemoffeld in de toestemmingssystemen. Je klikt op ‘weigeren’ en gaat verder, maar ondertussen worden al je data onder het mom van ‘legitimate interest’ alsnog verzameld. Kan Bits of Freedom hier eens een kritisch artikel aan wijden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.