• Menu

0 recente resultaten

Nederland legt een bommetje onder het voorgestelde internetfilter

Dit is belangrijk nieuws (waarover je niet gehoord hebt in de Nederlandse media): een tiental Europese lidstaten vonden het internetfilter in de voorgestelde regels voor auteursrecht veel te ver gaan. Nederland legt een bommetje onder de onderhandelingen over het voorgestelde filter.

Wat is er vrijdag gebeurd?

De Europese Commissie vindt dat bijna-monopolisten als YouTube veel te veel geld verdienen aan de muziek en filmpjes die door hun gebruikers worden geupload, in verhouding tot wat de makers eraan verdienen. Daar is wel iets voor te zeggen: anders dan de grote muzieklabels en filmstudio’s hebben met name de kleine makers een bijzonder slechte onderhandelingspositie. Het voorstelHet voorstel zorgt er effectief voor dat parodieën, citaten en memes op het internet zeldzaam worden. van de Commissie gaat dat probleem echter niet oplossen, maar introduceert wel een internetfilter waarmee de vrijheid van de internetgebruiker ontzettend ingeperkt wordt.

In de laatste maanden onderhandelden – achter gesloten deuren – de Commissie, het Europees Parlement en de lidstaten over de precieze tekst van het voorstel. Afgelopen vrijdag spatte dat overleg uit elkaar: de lidstaten kunnen het niet eens worden over het internetfilter. Nederland kon, net als tien andere landen, niet instemmen met de voorgestelde tekst die als basis moest dienen voor de inzet van de lidstaten in de onderhandelingen met de Commissie en het parlement.

En dat is goed nieuws! Het betekent namelijk dat de onderhandelingen over het voorstel van de Commissie per direct zijn gestaakt. Het voorstel voor een internetfilter blijkt te controversieel. Daarmee zijn we overigens nog niet uit de gevarenzone: met de opschorting van de onderhandelingen is het voorstel nog niet van tafel.

Nederland kon, net als tien andere lidstaten, niet instemmen met het voorgestelde internetfilter.

Wat nu?

Vet dat de Nederlandse regering alle druk van politici in Europa én de lobbyisten van de grote auteursrechthebbenden heeft weerstaan en is blijven opkomen voor de vrijheid van internet­gebruikers. Respect. Dank. Als je iets wilt doen: laat van je horen en bedank onze regering voor haar standvastigheid.

Maar, zoals gezegd is het onzalige voorstel hiermee nog niet van tafel. Samen met onze Europese collega’s zetten we daar natuurlijk wel op in. Daarom hebben we met 87 andere organisaties de Commissie, het parlement en de lidstaten opgeroepen om het internetfilter te schrappen uit het voorstel. Het is makkelijker onderhandelen als er geen controverses zijn. Dan kunnen we daarna in alle rust een oplossing vinden voor de problemen die de Commissie met het internetfilter wilde oplossen.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag