• Menu

0 recente resultaten

Jon Moore Unsplash

Maak je je zorgen over je privacy? Dit kan je doen.

Of je nou een route gaat plannen, een nieuwe koelkast wilt kopen of je tante wilt feliciteren met haar verjaardag; steeds meer van ons leven speelt zich online af. Maar wat gebeurt er met alle informatie die we daardoor delen? Hoe bescherm je je tegen grote bedrijven die winst maken met die informatie, of tegen hackers die jouw informatie willen stelen? Wij geven je 10 tips.

1. Kijk kritisch naar je wachtwoorden

Al je online accounts zijn beveiligd door een combinatie van je emailadres/gebruikersnaam en een wachtwoord. Veel mensen gebruiken voor elk account hetzelfde wachtwoord; lekker makkelijk te onthouden. Maar dit kan heel gevaarlijk zijn. Als iemand namelijk van 1 account jouw wachtwoord weet te achterhalen, kan diegene meteen overal bij. Het is dus belangrijk om veel verschillende wachtwoorden te gebruiken.

Om al die verschillende wachtwoorden te onthouden kun je een wachtwoordmanager gebruiken. Dit is een app waarvoor je een supersterk wachtwoord bedenkt, waarin je al je andere wachtwoorden op kunt slaan.

Ook veilig is het instellen van 2-factor-authenticatie. Dit betekent dat je niet alleen een wachtwoord gebruikt om je account te vergrendelen, maar ook een tweede factor zoals een smsje om te verifiëren dat jij het bent.

2. Kies een privacy-vriendelijke zoekmachine

Je zoekmachine heeft heel veel informatie over jou. Wat jij dagelijks intypt in Google of Bing heeft voor hen veel waarde: ze kunnen zo bijvoorbeeld een profiel over je maken en je op basis daarvan bepaalde dingen wel of niet laten zien. Of ze kunnen die informatie beschikbaar maken aan adverteerders, die daar graag gebruik van maken. Wij vinden dat je in vrijheid moet kunnen zoeken naar voor jou interessante informatie. Gelukkig zijn er een aantal zoekmachines waarbij dat kan.

Gebruik bijvoorbeeld StartPageZoek via StartPage, een in Nederland gevestigde zoekmachine die geen cookies gebruikt en jouw ip-adres en browser niet registreert. Een andere optie is DuckDuckGoZoek via DuckDuckGo.

3. Zorg dat trackers worden geblokkeerd

Veel websites die je bezoekt willen weten welke websites je nog meer bezoekt, of willen je ook op Facebook kunnen vinden. Hiervoor worden cookies en trackers gebruikt. De informatie die daarmee over je verzameld wordt, wordt bijvoorbeeld gebruikt om je gepersonaliseerde advertenties aan te bieden. Zo lijkt het alsof er altijd iemand met je meekijkt als je surft.

Je kunt ervoor zorgen dat deze trackers worden geblokkeerd door een add-on toe te voegen aan je browser. Deze blokkeert cookies, trackers, pop ups en advertenties voor je. Gebruik bijvoorbeeld Privacy BadgerDownload Privacy Badger, of uBlock OriginDownload uBlock Origin.

4. Installeer de laatste updates

Stel jij het updaten van je besturingssysteem altijd uit totdat je de pop-up te irritant vindt worden? Deze updates worden onder andere gemaakt om veiligheidslekken in systemen te dichten. Als bijvoorbeeld ergens ter wereld een veiligheidsprobleem is ontdekt in het Apple besturingssysteem, zorgt Apple zo snel mogelijk voor een wereldwijde update om het lek te dichten. Op die manier voorkomen ze dat een virus makkelijk jouw computer kan blokkeren. Best belangrijk dus!

5. Gebruik openbare wifi veilig (of niet)

In de trein, op het vliegveld of in een café: op steeds meer plekken kan je gebruik maken van gratis wifi. Maar veel openbare wifi is slecht beveiligd. Hierdoor is het makkelijk voor iemand anders op het netwerk om mee te kijken met wat jij via de verbinding op internet doet. Bijvoorbeeld welke website je bezoekt. Nu databundels steeds goedkoper worden en je op steeds meer plekken 4G bereik hebt is de veiligste oplossing wat ons betreft om daar gebruik van te maken, en de wifi hotspot te negeren.

6. Maak vaak een back-up

Back-ups zijn niet alleen handig als je je bestanden over wilt zetten naar een nieuwe telefoon of computer. Ze kunnen je ook beschermen tegen malware. Dit is een steeds vaker gebruikte methode om mensen af te zetten. Malware installeert zich op je computer en blokkeert jou de toegang tot je bestanden. Alleen als je geld overmaakt worden je bestanden misschien weer vrijgegeven. Maar als jij een recente back-up hebt kan je je computer deïnstalleren en de back-up terug zetten - zonder de malware. Zo ben je de criminelen te slim af!

7. Blijf op de hoogte

Het laatste datalek, de beste veiligheidstips en de spannendste technologische ontwikkelingen: abonneer je op onze nieuwsbrief en weet zeker dat je op de hoogte bent van het laatste nieuws op het gebied van privacy. Een keer in de twee weken krijg je 'm in je inbox. Laat hier je emailadres achter en blijf up to date.

8. Kies een goede browser

Op de meeste computers en smartphones zit een standaard browser waarmee je het internet op kan. Bij Apple is dat Safari, Windows heeft Internet Explorer en een Chromebook gebruikt Google Chrome. Niet al deze browsers geven je evenveel privacy-opties. De eerder beschreven add-on om cookies en trackers te blokkeren kan bijvoorbeeld niet in elke browser worden geïnstalleerd. En hoewel Chrome best veel opties heeft om je surfgedrag extra te beveiligen, is alle informatie over wat jij doet in je browser wel beschikbaar voor Google, de eigenaar van Chrome.

Wij raden daarom de browser van Mozilla aan: FirefoxDownload Firefox hier. Er is zowel een versie voor op je computer als voor op je telefoon. Je kunt er gemakkelijk je privacyinstellingen aanpassen en de browser heeft een ingebouwde bescherming tegen trackers. Lekker makkelijk!

9. Stap over naar Signal (en neem je vrienden mee)

Wist je dat Whatsapp is overgekocht door Facebook? Dat betekent dat het bedrijf dus niet alleen via Facebook, Messenger en Instagram, maar ook via je dagelijkse communicatie-app informatie over je verzamelt. Gelukkig zijn er inmiddels een heleboel alternatieven voor Whatsapp.

Een fijne, veilige app is Signal. Je kunt er alles doen wat je via Whatsapp ook kan, maar dan zonder dat er metadata wordt opgeslagen (bijvoorbeeld waar je op dat moment bent). Via Signal kan je ook bellen en in groepsapp zitten. Daarvoor is het wel belangrijk dat je vrienden de app ook installeren. En zo maak je hun communicatie ook een stukje veiliger natuurlijk.

10. Beperk het delen van je locatie

Tegenwoordig hebben de meeste telefoons ingebouwde GPS, wifi en Bluetooth. Deze technieken kunnen worden gebruikt om te bepalen waar jij bent. Dat is soms heel handig, als je bijvoorbeeld de snelste route naar je werk wilt bepalen of moet opzoeken waar de bushalte is. Maar ook voor adverteerders kan het handig zijn om te weten waar jij bent. Bijvoorbeeld om je een speciale aanbieding te doen als je in de buurt bent van hun winkel. Of om te weten of je vaak naar een school gaat, en je dus kinderen hebt waar ze hun reclame op kunnen aanpassen.

Wij vinden dit een inbreuk op je vrijheid: anderen zouden niet 24 uur per dag moeten weten waar je bent. Pas daarom je locatie-instellingen op je telefoon aan. Dit kan in je instellingenmenu. Je kunt vaak ook aanpassen welke apps wel en geen toegang krijgen tot jouw locatie.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag