• Menu

0 recente resultaten

Op 7 juni staan we bij de rechter om de sleepwet te stoppen

7 juni om 10.00 uur is het dan helaas zo ver. Dan zullen we samen met een grote coalitie van maatschappelijke organisaties en bedrijven voor de rechter staan om te eisen dat belangrijke delen van de sleepwet niet meer worden toegepast.

We vragen de rechter: laat het kabinet eerst naar het parlement luisteren

Na het referendum heeft het kabinet er voor gekozen om de wet aan te passen. Helaas wijzigen de aangekondige wetswijzigingen nauwelijks iets. Maar belangrijker nog: het kabinet heeft besloten om de wet per 1 mei in te laten gaanEn dat vinden wij niet ok. Lees hier waarom precies., zonder dat de Tweede en Eerste Kamer zich over de aangekondigde wetswijzigingen hebben kunnen uitspreken.

Dat vinden wij heel vreemd, want de normale gang van zaken is dat deze kamers de kans krijgen om de wet aan te scherpen. Door de wet nu al in te laten gaan heeft het kabinet voor zijn beurt gesproken.

Wij vinden dat onterecht. Deze wet is te verstrekkend, te belangrijk en de inbreuk op onze grondrechten te groot om het zorgvuldige, parlementaire proces te verstoren.

We vragen om een deel van de wet te schorsen

We hebben het al vaker gezegd: we zijn niet tegen de wet. We zijn tegen bepaalde delen van de wet, namelijk die waarmee de AIVD en de MIVD de mogelijkheid krijgen om grootschalig data te verkrijgen en die gegevens onbekeken uit te wisselen met andere geheime diensten. We denken dat die delen in strijd zijn met onze grondrechten.

Maar er is meer. We denken ook dat die delen van de wet nog aangepast kunnen worden door de Tweede en Eerste Kamer. Daarom vragen we aan de rechterHier kun je uitgebreider lezen met wie en waarom we naar de rechter willen: zorg ervoor dat de delen die in strijd zijn met onze grondrechten niet gebruikt mogen worden totdat de Tweede en Eerste kamer zich over de wetswijzigingen hebben uitgesproken. Dus: zorg ervoor dat het kabinet de juiste volgorde aanhoudt.

De zitting

Samen met de coalitie van partijen die met ons naar de rechter stapt, en de advocaten, hebben we deze punten uiteengezet in de dagvaardingHier kun je de dagvaarding lezen. Op 7 juni staan we om 10.00 uur bij de rechter om onze zaak te bepleiten. Omdat het een kortgeding is zal de rechter snel uitspraak doen.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag