Wij zetten de strijd tegen zero rating door bij de rechter

Op 7 juni staan we bij de rechter om de sleepwet te stoppen

De week van algoritme audits, Belastingdienst fails en 845 Insta’s per seconde

7 juni om 10.00 uur is het dan helaas zo ver. Dan zullen we samen met een grote coalitie van maatschappelijke organisaties en bedrijven voor de rechter staan om te eisen dat belangrijke delen van de sleepwet niet meer worden toegepast.

Credits:
matt smith

We vragen de rechter: laat het kabinet eerst naar het parlement luisteren

Na het referendum heeft het kabinet er voor gekozen om de wet aan te passen. Helaas wijzigen de aangekondige wetswijzigingen nauwelijks iets. Maar belangrijker nog: het kabinet heeft besloten om de wet per 1 mei in te laten gaanEn dat vinden wij niet ok. Lees hier waarom precies., zonder dat de Tweede en Eerste Kamer zich over de aangekondigde wetswijzigingen hebben kunnen uitspreken.

Dat vinden wij heel vreemd, want de normale gang van zaken is dat deze kamers de kans krijgen om de wet aan te scherpen. Door de wet nu al in te laten gaan heeft het kabinet voor zijn beurt gesproken.

Wij vinden dat onterecht. Deze wet is te verstrekkend, te belangrijk en de inbreuk op onze grondrechten te groot om het zorgvuldige, parlementaire proces te verstoren.

We vragen om een deel van de wet te schorsen

We hebben het al vaker gezegd: we zijn niet tegen de wet. We zijn tegen bepaalde delen van de wet, namelijk die waarmee de AIVD en de MIVD de mogelijkheid krijgen om grootschalig data te verkrijgen en die gegevens onbekeken uit te wisselen met andere geheime diensten. We denken dat die delen in strijd zijn met onze grondrechten.

Maar er is meer. We denken ook dat die delen van de wet nog aangepast kunnen worden door de Tweede en Eerste Kamer. Daarom vragen we aan de rechterHier kun je uitgebreider lezen met wie en waarom we naar de rechter willen: zorg ervoor dat de delen die in strijd zijn met onze grondrechten niet gebruikt mogen worden totdat de Tweede en Eerste kamer zich over de wetswijzigingen hebben uitgesproken. Dus: zorg ervoor dat het kabinet de juiste volgorde aanhoudt.

De zitting

Samen met de coalitie van partijen die met ons naar de rechter stapt, en de advocaten, hebben we deze punten uiteengezet in de dagvaardingHier kun je de dagvaarding lezen. Op 7 juni staan we om 10.00 uur bij de rechter om onze zaak te bepleiten. Omdat het een kortgeding is zal de rechter snel uitspraak doen.

 1. Ernst-Jan

  Stop maar, er wordt toch niet geluisterd

  • B@S

   Wat een indrukwekkende, geraffineerde reactie. Zo bemoedigend voor de organisaties die hiervoor hun nek uitsteken.

 2. Simon

  Ernst-Jan, hoeveel van dit soort rechtzaken heb jij aangespannen om te kunnen zeggen dat dit niets gaat opleveren?

  Ik ben benieuwd naar wat er in je omgaat. Het lijkt erop dat je rondloopt met een gevoel van machteloosheid: “Wat zouden die paar mensen nu kunnen beginnen?”. Aangezien je de moeite neemt om te reageren gaat het je toch aan het hart, lijkt me.

  Er zijn veel voorbeelden van acties waarbij heel veel bereikt werd in relatief korte tijd. Dat begon altijd door leiderschap te tonen, volgers te creeren, momentum te halen. Zo werden tal van voorheen ondenkbare wijzigingen ingevoerd (zoals bijvoorbeeld homohuwelijk ooit ondenkbaar was). Met andere woorden – als de berg werk groot lijkt is dat geen reden om er niet aan te beginnen.

  Ik bejubel dit iniatief van BoF! Eindelijk iemand die met een vuist op tafel durft te slaan!

 3. Alex

  Wat een ongelofelijke geld en tijdverspilling door een klein clubje roeptoeters dat het niet kan verdragen dat hun visie in het democratische proces niet de meerderheid heeft gehaald.

  En hoezo ‘vuist op tafel slaan’ bejubelen? Simpelweg tegen zijn en geen enkele alternatief aandragen vanuit een luxe positie waarin je geen verantwoordelijkheid hebt, is niet echt een verdienste.

  • B@S

   Ben je nu serieus? BOF heeft niet anders gedaan dan alternatieven aandragen voor dat de wet in deze treurige vorm werd doorgedrukt. Lees anders even de eerdere artikelen over het onderwerp terug.

  • Rik

   Als ik me niet vergis heeft ‘hun’ visie in het democratische proces juist de meerderheid gehaald. Er werd namelijk tegen de sleepwet gestemd, weet u nog?

   En nu we het toch over geldverspilling hebben: Wat denk je wel niet hoeveel geld er verspild wordt met deze sleepwet, waarvan bewezen is dat ze niet werkt?
   Kijk naar de VS, met alleen al het budget van het Pentagon kan er een structurele aanpak komen voor het onderwijsprobleem en sociale ongelijkheid, over de budgetten van de NSA en de CIA nog maar te zwijgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.