De week van Rusland vs Telegram,  speaker onafhankelijkheid en de aanslag op het bevolkingsregister

Hoe zit het nou eigenlijk met die Facebook Pixel?

Kom op 5 mei naar de Godwinlezing van Amade M’charek over genetica als identiteitsmachine
DOSSIER: Jouw data
DOSSIER: Doe-het-zelf

Op Facebook kregen we de vraag hoe je je kunt wapenen tegen de Facebook Pixel. We zochten het voor je uit.

Credits:
Garret Voight

Wat is de Facebook Pixel?

De Facebook Pixel is een piepklein plaatje, 1 pixel bij 1 pixel groot, die sommige bedrijven op hun website plaatsen. Achter deze pixel zit een stukje code verstopt. Als jij de website bezoekt, geeft deze pixel door aan Facebook -en het bedrijf dat de pixel geplaatst heeft- dat jij er bent. Het bedrijf kan deze informatie gebruiken om bijvoorbeeld iedereen die in de laatste 24 uur haar website bezocht heeft, een bepaalde advertentie te sturen. Voor Facebook is het een uitstekende manier om jou over het hele web te volgen. Zo ziet dat er aan de voorkant uit:

En aan de achterkant gebeurt dit:

Wat kun je er tegen doen?

We testten verschillende browser/adblocker combinaties op verschillende systemen om te zien of een doodgewone adblocker de Facebook Pixel blokkeert. Het antwoord: ja! Zo ziet dat eruit:

Om je te beschermen tegen de Facebook Pixel installeer je dus in je browser een adblocker. Op je smartphone kun je een adblocker downloaden, zoals Adblock Plus, die je gebruikt in combinatie met je browser.

Als je Firefox gebruikt op desktop, iOS of iPad, of Firefox Focus op Android-toestellen, blokkeert je browser de Pixel automatisch als je "Tracking Protection""Latest Firefox for iOS Now Available with Tracking Protection by Default" aan hebt staan!

Tracking wordt gedaan door mensen

Als het over tracking gaat, is veel onduidelijk. Het is moeilijk om te weten waar je getracked wordt, wanneer, door wie en wat er met je data gebeurt. Deze enorme onduidelijkheid resulteert bij veel internetters in een ongemakkelijk gevoel. Maar zoals we hierboven hopelijk hebben laten zien: er is niets "vaags" aan de Facebook Pixel. Pixels don't track people, people do. De Facebook Pixel is een stuk code dat door een mens op een website wordt geplaatst. Je kunt het zien... én je kunt je ertegen beschermen.

Test je adblocker

Wil je zeker weten dat jouw adblocker werkt? Op onderstaande webpagina hebben we een Facebook Pixel geplaatst. Als je de website bezoekt zou jouw adblocker in je browserbalk moeten laten zien dat hij de verbinding die de website probeert te maken met Facebook, blokkeert.

Vragen of opmerkingen? Plaats ze hieronder!

Met veel dank aan de vrijwilligers die ons hebben geholpen bij dit onderzoekje!

  1. Sjane

    Bij het opstarten van mijn Lenovo laptop zie ik op het startscherm ook een rode pixel. Wat is hiervan de bedoeling?

  2. Meindert

    Hi Sanne,
    Pixels kunnen ook ‘kapot’ gaan, ofwel ze worden hardwarematig niet meer (goed) aangestuurt en blijven daardoor één kleur. Ze worden ook wel dode pixels genoemd.
    Aangezien je dit al ziett bij het opstarten, kan je d’r vanuit gaan dat het een dode pixel betreft.
    Deze pixel zal niet alleen tijdens het opstarten die rode kleur hebben, maar ook na het opstarten , dus tijdens het gebruik van de laptop. De rode pixel valt echter meer op tijdens het opstarten omdat de rode kleur goed te zien is op de zwarte achtergrond (die je meestal hebt bij het opstarten).

  3. Christine

    Facebook heeft een “facebook pixel helper”. https://developers.facebook.com/docs/facebook-pixel/pixel-helper Om pixelaars te helpen, maar je kunt ‘m ook gebruiken om te zien of pagina’s pixels hebben.

  4. Sjane

    Dankjewel!

  5. Mathijs

    Volgens mij is het logo van de Firefox browser op de site van de internetvrijheid toolbox. Misschien zou deze geüpdatet kunnen worden?

  6. Mathijs

    Te snel, ik bedoelde natuurlijk:
    ”Volgens mij is het logo van de Firefox browser op de site van de internetvrijheid toolbox verouderd.”

  7. Evelyn

    Done!

  8. Pixeltje meer

    b] “Mag het een pixeltje meer zijn?”
    a] “Hoezo, dat is toch alleen iets van Facebook”

    b] “Nou, nee eigenlijk niet, hebbie een google accountje?”
    a] “Ja diehebbik, handig met de gmail, die browser en al die andere handige dingetjes enzo”.

    b] “Ja, inderdaad, heel handig, voor google.
    Probeer dit tooltje eens en ontdek of google niet veel meer van je weet dan facebook.
    Google Takeout
    https://takeout.google.com/settings/takeout
    En kijk ook eens naar verzekeringsdata.”
    a] “Verzekeringsdata??

    b] Ja, verzekeringsdata, gewoon, voor de aardigheid om er wat uit te pikken uit die gigfabytes aan data die Google misschien wel over jou heeft, of als algemeen leerzaamheidsmomentje.
    a] Hoezo, maar dat is toch privé sinds Facebook ‘uit’ is?

    b] Dat is nog maar de vraag!
    Er wordt namelijk nog heel veel verzameld en doorgegeven, ook door je verzekeraars, zoek je eigen verzekeraar maar eens op en kijk hoe ze scoort.
    https://www.security.nl/posting/559223/Verzekeraar+Websites+op+'Privacy'+vergeleken
    ‘Leuk he’, pixels ?
    a] Ehh ¿

  9. Alissa

    Wat betekent het als mijn addblocker, Privacy Badger, laat zien dat er allerlei partijen aanwezig zijn op de pagina, maar dat die mij niet lijken te volgen? Moet ik me daar dan ook geen zorgen om maken? Waarom zou je niet alles blokkeren wat er op een pagina staat?

  10. Kate

    Hm – ik browse in anonieme modus via Firefox, maar dat is dus niet voldoende. Ga gelijk aan de slag met hun gratis adblock.
    Interessanter: de meeste media meldden dat de maandag in de week van het belachelijke optreden van Zuck-sucks, zijn Facebook een deal heeft gesloten met een organisatie van de broertjes Koch. Hun organisatie gaat via Facebook specifieke gebruikers-info verzamelen en uiteraard … opslaan. Kwam uiteraard niet ter sprake tijdens de US zittingen & FB heeft inmiddels veel accounts verplaatst van EU servers naar servers buiten de EU.
    Pixel kan geblokkeerd; maar wat te doen met een bedrijf dat compleet lak heeft aan clienten, wet- en regelgeving?

  11. Kate

    F*cksh*t: nav post Adblock weer eens geínstalleerd – dat al niet meer gratis is – en vanaf begin continue problemen met Firefox (ongeacht anonieme of normale modus) in combi met DuckDuckGo. Blijkbaar zijn alle servers over de hele wereld verdacht en daarom onbereikbaar …
    In the bin (uninstall) met Adblock rotzooi.
    Firefox biedt nu wel een andere addon specifiek gericht tegen Facebook tracing & tracking. Wellicht een betere optie?
    Ga het niet eens meer proberen.

  12. Evelyn Austin

    Hey Alissa,
    Dank je wel voor je vraag! Zou je misschien een screenshot kunnen maken van wat je te zien krijgt?
    Groeten,
    Evelyn

  13. Evelyn Austin

    Beste Kate,

    Ik herken wat je schrijft helemaal niet. Adblock als browser plugin voor Firefox is gratis (zie https://adblockplus.org/) en welke zoekmachine je gebruikt zou geen invloed moeten hebben op de werking ervan.

    Je kunt in Firefox ook in Settings/Privacy “Tracking Protection” aanzetten. Of je zou uBlock kunnen proberen: https://toolbox.bof.nl/tools/ublock-origin/

    Groeten,
    Evelyn

  14. Eric

    Klopt, de uBlock Origin browser add-on blokkeert ook de FB pixel (https://www.reddit.com/r/uBlockOrigin/comments/8bzgrm/does_ublock_block_the_facebook_pixel/).

    Trouwens, het is een van de weinige adblokkers die niet een whitelist toepast waar bedrijven (Google, FB) zich tegen betaling aan kunnen toevoegen.

  15. Rob

    Browser adblockers werken in dit geval helemaal niet.
    De pixel mag dan wel niet getoond worden door een adblocker, echter de browser maakt wél verbinding via een javascriptje met src=”https://www.facebook.com/tr?id=BLABLABLABLA

    Het domein http://www.facebook.com/tr dus, en die “tr” zal wel voor tracking of track staan.

    Wil je daar compleet vanaf zijn dat kan wel maar dan moet je het complete domein van Fakeboek blokkeren in je hostfile.

    0.0.0.0 http://www.facebook.com
    0.0.0.0 facebook.com

    Maar dan kan je zelf dus ook niet meer op Fakeboek en dát willen de meeste mensen niet missen.

    Het is eigenlijk kolder dat eigenaren van websites wereldwijd zélf die social plugin troep installeren en dus Facebook zoveel inzichten en kennis geeft.
    Er zijn prima alternatieven, ook self-hosted, om bezoek- en gebruikersstatistieken bij te houden. Je hebt Facebook of Google daar helemaal niet voor nodig.

  16. Nettie

    Ik snap er niets van. Bij de test zie ik een paar rode pijlen, eentje verwijst naar een leeg veld bovenin en de andere naar gekleurde lijntjes onderin met een tekst ‘1 mobile ipad’. Ik heb geen ipad maar een laptop. En ik heb Adblock Plus, zo’n rode achthoek op het scherm. Daar staat nu een 1, dus 1 advertentie is geblokkeerd. Soms zijn het er een paar duizend. Ik hoop op een reactie in gewone mensentaal en niet in computertaal zoals ik hier steeds lees. Ik heb geen idee of ik nou wel of niet beschermd ben. Ik ben een digibeet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.