• Menu

0 recente resultaten

Vingers van een typmachine

De week van Rusland vs Telegram, speaker onafhankelijkheid en de aanslag op het bevolkingsregister

Dit zijn de interessante, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die ik deze week graag met je deel.

Waar worden de spelregels voor het internet bepaald?

Cory Doctorow legde afgelopen week op geniale wijze de huidige problemen van het internet bloot. In zijn eigen woorden:

Telegram can outmanuever Russia by hiding behind giant US cloud companies; the US bases of the cloud giants means that the US exports all its worst laws to the whole world -- and Facebook's ridiculous games with territorial fictions shows us how fragile the whole thing is, because companies are not US-based or EU-based under late-stage capitalism: they are freefloating entities who exist everywhere and nowhere at once, depending on which fiction suits them best.

Lees dus deze drie posts als je wilt snappen waarom het Rusland niet lukt om de chat-app Telegram te blokkeren, hoe hele matige wetgeving uit de Verenigde Staten de online communicatie van sekswerkers wereldwijd raakt, en waarom Facebook als het om belasting gaat Europees is, maar als het om privacy gaat Amerikaans.

Aandacht voor de aankomende Europese privacyregels

Liza van Lonkhuyzen maakt voor de NRC een drieluik over de aankomende Europese privacyregels. In het eerste deel laat ze zien dat veel bedrijven nog echt even aan de slag moeten met nadenken over hoe ze omgaan met persoonsgegevens en dat het er niet op lijkt dat de Autoriteit Persoonsgegevens genoeg capaciteit heeft om dit goed te controleren. Het tweede artikel gaat over je rechten als Europeaan. Van Lonkhuyzen wordt geconfronteerd met hoe precies een dating-app haar zoekgedrag heeft bijgehouden en komt er achter dat bij veel bedrijven het recht op het krijgen van je eigen data nog steeds slecht geregeld is. Haar derde artikel staat zaterdag in de krant.

Deze tips elke week in je mailbox?

Geef hier je e-mailadres op om deze leestips elk weekend in je inbox te ontvangen.

Onafhankelijk door een slimme speaker

Sinds een paar maanden heb ik een Amazon Echo in huis (in het kader van onderzoek uiteraard). Ik word niet echt gelukkig van deze 'slimme' speakers. Het is een fijn keukenhulpje: met vieze handen kun je nog steeds timers zetten en je muziek bedienen, maar verder is het toch vooral een voorportaal van de commerciële diensten van Amazon en voel ik me constant een trainer voor Amazon's spraakherkenningsalgoritmes. Ian Bogost laat zien dat dit soort technologie ook betekenisvolle toepassingen kent. Zijn slechtziende vader had door het oprukken van de technologie altijd hulp nodig om in contact te komen met zijn vrienden en familie. De Amazon Echo heeft hem onafhankelijkheid teruggegeven: hij kan direct met zijn vrienden praten zonder eerst met een scherm aan de slag te moeten.

5 mei: de Godwin-lezing met Amade M'charek

Ik ben zo verschrikkelijk benieuwd naar het verhaal wat Amade M'charek op de avond van 5 mei gaat vertellen! Ze geeft haar lezing —over genetica als identiteitsmachine— op de plek waar tijdens de Tweede Wereldoorlog een aanslag is gepleegd op het bevolkingsregister: een moment in de geschiedenis waar we ons bewust waren van de gevaarlijke kant van het verzamelen van data. Het Klokhuis heeft een ontroeren én geestige aflevering gemaakt over het verzet in de oorlog en over deze aanslag. Met een emotionele Gerrit Jan Wolffensperger (zoon van één van de vermoordde aanslagplegers) en twee kassamedewerkers die uitleggen dat je niet altijd moet doen wat je baas zegt.

In je telefoon gezogen

Ik blijf het fascinerend vinden hoe onze smartphones onze aandacht opeisen. Kunstenaar Antoine Geiger verbeeldt dat met zijn serie "SUR-FAKE":

Mensen in het Louvre die in hun telefoon gezogen worden

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag