Hoogleraar antropologie Amade M’charek
Amade M’charek is hoogleraar wetenschapsantropologie aan de Universiteit van Amsterdam. Zij doet spraakmakend onderzoekZegt jouw DNA iets over je ras? naar de manier waarop raciale denkbeelden doorwerken in de wetenschap en forensisch onderzoek en verzet zich daarbij tegen elke simplificatieInterview in Vrij Nederland.
Volgens M’charek rust er sinds de Tweede Wereldoorlog een ferm taboe op het denken in termen van biologisch ras. Toch woedt er op dit moment een hevige discussie. Wetenschappers claimen opnieuw een biologische basis voor raciale verschillen en breken daarmee met de naoorlogse consensus dat ras niet bestaat. Moeten we deze wetenschappers bevechten of juist serieus nemen?
Ook de praktijk van het genetisch onderzoek laat zien dat wij nog niet voorbij het ras-denken zijn. De genetica belooft personalisering en individualisering (medicijnen op maat en toegang tot je eigen persoonlijke geschiedenis), maar leidt tot etnisch profileren en het racialiseren van identiteiten.
In haar lezing gaat M’charek in op de uitdagingen van deze ontwikkelingen voor de rechtsstaat, voor kwesties als privacy, en reflecteert zij op de terugkomst van ras en racisme in de wetenschap.