Kom op 5 mei naar de Godwinlezing van Amade M’charek over genetica als identiteitsmachine

We stappen naar de rechter om de sleepwet aan te vechten

De week van een gezond internet, sturende algoritmes en #keesclosed
DOSSIER: Geheime diensten

Het kabinet heeft besloten de sleepwet per 1 mei in werking te laten treden, ook al komen er nog wetswijzigingen aan. Wij laten het er niet bij zitten en stappen samen met een brede coalitie van burgerrechtenorganisaties, maatschappelijke organisaties en bedrijven naar de rechter.

Credits:
FaceMePLS

Breed verzet tegen sleepwet

Al sinds de aankondiging van de sleepwet is er breed maatschappelijk verzet tegen het ongericht verzamelen van gegevens door de geheime diensten. Volgens ons zijn deze onderdelen van de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten in strijd met de grondrechten, zoals het recht op privacy, die burgers in Nederland beschermen. Ook bij het referendum over de sleepwet heeft een meerderheid van de stemmers zich tegen de wet uitgesproken.

Kabinet spreekt voor zijn beurt

In reactie op het referendum heeft het kabinet een aantal minimale wetswijzigingen voorgesteld. Tegelijkertijd heeft het kabinet besloten de wet per 1 mei in werking te laten treden, voordat de Tweede en Eerste Kamer zich over deze wijzigingen heeft kunnen uitspreken. Dat betekent dat er ook geen wijzigingen aangebracht kunnen worden die de wet in overeenstemming brengen met de grondrechten. Dat terwijl de inbreuk op die grondrechten wel per 1 mei start. Dat is natuurlijk gek.

Deze wet doorvoeren zonder naar de kritiek van de tegenstemmer te luisteren en het parlement de gelegenheid te geven om wetswijzigingen te verbeteren, kan natuurlijk niet.

Daarom vragen we de rechter om de werking van de wet uit te stellen tot de wetswijzigingen definitief zijn. Zo wordt voorkomen dat er per 1 mei onnodig inbreuken op de grondrechten wordt gemaakt. We doen dat samen met een brede coalitie.

We werken samen met een brede coalitie

De coalitie bestaat uit Bits of Freedom, Privacy First, het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM), de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA), Free Press Unlimited, Greenpeace International, Waag Society, BIT, Voys, Speakup en het Platform Bescherming Burgerrechten, en wordt gecoördineerd door het Public Interest Litigation Project (PILP). De procesvertegenwoordiger van de coalitie is Boekx Advocaten.

Update 18-04-2018: twee organisaties toegevoegd: Greenpeace International en Waag Society.

 1. kaat

  het viel te verwachten, we hebben echt helemaal niks meer in te brengen. de neederlander is een meelzak, je kunt erop blijven slaan, hij gaat toch niet staan. ik zat het 40 jaar geleden al luidkeels mee te zingen. (armand)

 2. marjan

  Je bent wel de grootste meelzak dat je niet hebt voorkomen dat deze rechtzaak uberhaubt nodig zou moeten zijn.
  Alleen ageren is zo makkelijk.
  Inspireer. zorg dat mensen
  wel op staan. Dan alleen dat geneuzel ‘had ik wel verwacht”

 3. marjan

  ik steun jullie.

  een nee stemmer!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.