• Menu

0 recente resultaten

De week van een gezond internet, sturende algoritmes en #keesclosed

Dit zijn de interessante, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die ik deze week graag met je deel.

Hoe gezond is het internet?

Dit is het tweede jaar waarin Mozilla (de maker van Firefox) een rapport uitbrengt over de gezondheid van het internet. Ze stellen in het rapport vijf vragen: Hoe veilig is het internet (Privacy and Security)? Hoe open is het internet (Openness)? Wie zijn er allemaal welkom op het internet (Digital inclusion)? Wie hebben de skills om succesvol te zijn op het internet (Web literacy)? En wie is de baas over het internet (Decentralization)? Ik ben niet zo onder de indruk van de kwantitatieve data in het rapport, maar vind de persoonlijke verhalen wel heel interessant. Lees bijvoorbeeld het verhaal van een ransomware-slachtoffer of het interview met de directeur Ontwerp van een stichting die veilig communiceren gebruiksvriendelijker wil maken. Het blijft overigens wel treurig dat zelfs Mozilla schaamteloos de bezoekers van het Health Report doorgeeft aan Google.

Je hebt overigens nog een kleine week om je aan te melden als potentiƫle Open Web Fellow. We zijn er trots op dat we voor het tweede jaar op rij gastorganisatie mogen zijn voor een jong en aanstormend webtalent. Wil je met steun van Mozilla en de Ford Foundation meehelpen om het internet gezonder te maken? Meld je dan aan!

Hoe algoritmes ons dagelijks leven sturen

Bij de NRC verscheen afgelopen week een artikelenreeks waarin Marc Hijink uitlegt hoe algoritmes ("de regels achter de schermen") werken. In de vier thema's vervoer, mediagebruik, shopping en fraudebestrijding beantwoordt hij vragen als "Hoe bepaalt de verzekeraar hoe veilig je rijdt?", "Hoe verleidt Booking.com je snel een hotelkamer te boeken?" en "Hoe weet Blendle wat jij wilt lezen?". De reeks laat wat mij betreft goed zien hoe ondoorzichtig de meeste door een computer gemaakte beslissingen voor ons zijn.

Deze tips elke week in je mailbox?

Geef hier je e-mailadres op om deze leestips elk weekend in je inbox te ontvangen.

De Facebook Liberation Army is terug!

In 2015 was ik bij de Facebook Farewell Party van de Facebook Liberation Army in de Stadsschouwburg Amsterdam. Naar aanleiding van de schandalen rondom Facebook heeft dit samenwerkingsverband tussen De Waag en het Institute of Network Cultures weer frisse energie. Op 16 april aanstaande is er in een openbare vergadering van de army waarin er alle ruimte is voor alternatieven voor Facebook. Geert Lovink en Patricia de Vries hebben ter voorbereiding alvast een lijstje links online gezet met kopjes als Facebook Delete Manuals, Divorce Tools en Departure & Alternatives.

#JeSuisKees en #KeesClosed

Hoewel ik eigenlijk geen fan ben van dit type theaterpolitiek (in feite een performance met als enige doel een lekkere video voor op de sociale media) ga ik het stukje toneel van Farid Azarkan hier toch delen. Hij voerde het op tijdens het debat over de sleepwet en het ging over hoe Kees Verhoeven zijn grote voorbeeld was ("I want to be Kees") totdat D66 in de regering kwam en de wet opeens ging verdedigen.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag