De week van No filter, Wikipedia-misbruik en een trippende video

Waarom wij op 5 mei aandacht vragen voor Internetvrijheid. Help jij mee?

Kiesraad bevestigt uitslag: wat gaat het kabinet doen?
DOSSIER: Evenementen

Op Bevrijdingsdag vragen we op alle Bevrijdingsfestivals, en tijdens de jaarlijkse Godwin-lezing, aandacht voor internetvrijheid.

Wat vieren we op 5 mei?

Op 5 mei 2017 sprak Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de volgende woordenLees de volledige toespraak hier (pdf) uit:

"Vandaag is het 5 mei. Vandaag vieren wij met elkaar dat we in een open, vrije, democratische rechtsstaat leven. We zijn ons ervan bewust dat dit geen vanzelfsprekendheid is, maar iets wat je moet koesteren. Een groot voorrecht, waar je zelf ook een bijdrage aan moet leveren. [...]

Dit zien wij als het belang van 5 mei. Een dag van reflectie over wat vrijheid is, wat democratie is –en hoe wij vorm geven aan de verantwoordelijkheid die wij daarvoor dragen. Wie op 4 mei denkt aan de verzetsstrijders en veteranen die hun leven hebben gelaten voor de vrijheid, moet op 5 mei stilstaan bij de vraag: wat kunnen wij doen om dat offer waard te zijn?"

Waarom internetvrijheid essentieel is

Internetvrijheid gaat allang niet meer over wat er in je browser gebeurt. De cijfers en aanwezigheid van onze kinderen worden bijgehouden in een online systeem, bankieren en belasting betalen doen we via apps en websites en nieuws vergaren doen we via het web en sociale media. We vormen onze meningen voor een groot deel met behulp van het internet en delen die meningen ook digitaal. Bijna al onze dagelijkse communicatie gebeurt met behulp van een internetverbinding. Het internet is onderdeel van haast elk aspect van ons leven.

Digitale burgerrechten = burgerrechten

Digitale technologie geeft burgers veel vrijheid, maar maakt het ook makkelijker voor de overheid en het bedrijfsleven om inbreuk te maken op onze privélevens. Communicatievrijheid en privacy —twee essentiële grondrechten— komen daardoor bijzonder vaak in het gedrang. We worden online getracked en geprofileerd door bedrijven, en met behulp van de data die over ons wordt verzameld, worden we gediscrimineerd. Onschuldige burgers zijn, bijvoorbeeld door de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (de "sleepwet"), steeds vaker in het vizier van de overheid. De wetenschap dat geheime diensten mee zouden kunnen luisteren zorgt ervoor dat je wel twee keer nadenkt wat je zegt of deelt met anderen. Het leidt tot zelfcensuur en beperkt de vrijheid voor afwijkende opvattingen die juist zo essentieel zijn voor een vitale democratische rechtsstaat. Onze grote afhankelijkheid van onze digitale infrastructuur maakt ons ook op nieuwe manieren kwetsbaar voor criminelen.

"Een dag van reflectie over wat vrijheid is"

Bits of Freedom zorgt ervoor dat de rechten en vrijheden die we in de loop van eeuwen hebben opgebouwd, in deze digitale wereld fier overeind blijven staan. Want het is inderdaad geen vanzelfsprekendheid dat we in een open, vrije, democratische rechtsstaat leven. Welke bijdrage lever jij?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.