• Menu

0 recente resultaten

Kiesraad bevestigt uitslag: wat gaat het kabinet doen?

De uitslag is al bijna een week bekend maar nu is het echt officieel. Een meerderheid heeft tegen de sleepwet gestemd. De Kiesraad maakte dat vanochtend bekend. Wat gaat het kabinet met deze uitslag doen?

Meerderheid stemt tegen

Precies een week geleden, op 21 maart, mochten we naar de stembus om onze stem over deze wet uit te brengen. Dat hebben kiezers in grote getale gedaan. Het was eerst nog even spannend wat de uitslag zou zijn, maar gedurende die avond en nacht tekende de uitslag zich steeds duidelijker af: een meerderheid stemde tegen de wet. Toen vrijdag daadwerkelijk alle stemmen waren geteld, bleef deze uitslag als een huis staan. Nu heeft de Kiesraad deze uitslag officieel bevestigd.

Wat gaat het kabinet doen?

Wat ons betreft is de uitslag glashelder: kiezers willen een betere wetLees ook ons opiniestuk met Amnesty International vandaag in de Volkskrant. De wet hoeft niet volledig van tafel, maar moet op belangrijke punten beter. Wat die noodzakelijke verbeterpunten zijn? Dat hebben we de afgelopen weken uitgebreid en op vele plekken in het land uiteengezetOp onze campagnesite eenbeterewet.nl vind je een goed overzicht..

Vorige week wildeInterview met minister Ollongren na de ministerraad van 23 maart. het kabinet nog niet inhoudelijk op de uitslag reageren maar wachten tot het oordeel van de Kiesraad. Dat oordeel is er nu en de uitslag is definitief. Uitstel is niet meer mogelijk. De kiezer heeft gesproken. De boodschap is helder. Nu is het kabinet écht aan zet. Wat gaat het kabinet nu concreet met de uitslag doen?

Onbevredigende persconferentie na de ministerraad

Minister-president Rutte kwam na de ministerraad van vanochtend uitleg geven over wat het kabinet gaat doen met de uitslag van het referendum. Volgens Rutte gaan de verantwoordelijke ministers de tegenstem wegen en zijn ze daar vanaf vandaag mee begonnen, maar kon hij daar verder niets over zeggen. Toen een journalist vroeg of er wel genoeg tijd is voor de weging —de nieuwe wet gaat immers al per 1 mei in—, dacht Rutte dat dit nog steeds mogelijk moest zijn. Het lijkt er tot nu toe dus op dat het kabinet niet van plan is om de inwerkingtreding van de wet uit te stellen. Dat vinden we absurd: het is helder dat de wet eerst gerepareerd moet worden en dat we daarna pas kunnen bepalen wanneer de wet ingaat.

Er waren veel kritische vragen voor de minister-president naar aanleiding van het gisteren gepubliceerde rapportRapport 56 over de multilaterale gegevensuitwisseling door de AIVD over (vermeende) jihadisten van de toezichthouder waarin structurele tekortkomingen werden geconstateerd in de manier waarop er door de geheime diensten gegevens worden gedeeld met het buitenland. Waarom heeft dat rapport vier weken op de plank gelegen terwijl het zeer relevante informatie bevatte voor de stemmer bij het referendum? Rutte vond die tijd volledig normaal: er moest namelijk eerst worden afgestemd met buitenlandse diensten en bovendien zag hij het verband niet tussen dit rapport over de oude inlichtingenwet en het referendum dat over de nieuwe wet ging. Hij was de enige in de zaal die dat verband niet zag: de uitwisseling van gegevens was immers één van de punten waarover heel veel zorgen waren in de weken voorafgaande aan het referendum.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag