En hoe moeten we nu verder?
Cory Doctorow trekt de discussie naar aanleiding van dit schandaal naar een hoger niveau. Volgens hem is het probleem dat al deze platforms het zo goed als onmogelijk maken voor anderen om technologie te ontwikkelen die gebruikers kan beschermen. Hij maakt de analogie met de ad-blocker, eigenlijk een revolutionair stukje software, waarmee de gebruiker controle terugkrijgt over de internetervaring. Op het open web kan dat, maar binnen de Facebook-silo kunnen geen apps gemaakt worden die bijvoorbeeld helpen om je data beter te beschermen:
The real risk of a walled garden isn’t how badly it can treat us: it’s how helpless we are to fight back against it with our own, better code.
Robbert-Jan Henkes
De primeur over het oogsten van gegevens door facebook lag bij the intercept, een jaar geleden: https://theintercept.com/2017/03/30/facebook-failed-to-protect-30-million-users-from-having-their-data-harvested-by-trump-campaign-affiliate
Paula Anguita
Zodra er een platform is dat dezelfde functionaliteiten biedt als Facebook, ben ik de eerste om te verhuizen. Maar helaas heb ik deze nog niet gevonden. Seen.is en Ello heb ik ooit geprobeerd, waren veelbelovend, maar redden het niet.
Sinds twee dagen ben ik de (nieuwe?) browser Cliqz (https://cliqz.com/en/about) aan het testen, van de makers van Ghostery en gebaseerd op FireFox. Zelf ben ik geen techie en kan dus niet werkelijk beoordelen of de browser (voldoende) bescherming biedt, maar zo ja, dan kan het wellicht helpen bij de bescherming van data.
Hans de Zwart
Je hebt natuurlijk helemaal gelijk. Ik had dat wat zorgvuldiger moeten formuleren.
Kea
Vergeet ShareLab niet, het instituut dat op voortreffelijke wijze alles van Facebook in kaart heeft gebracht en grafisch heeft weergegeven. En Carole Cadwalladr, de onderzoeksjournaliste die als eerste over Cambridge Analytica, Robert Mercer en Facebook schreef (febr.2017, de Guardian). Afgelopen zomer had de BBC een serie hierover: ‘Secrets of Silicon Valley’. Ze gingen op bezoek bij Cambridge Analytica en kregen toen al uitgelegd hoe de beïnvloeding van de verkiezing in zijn werk was gegaan.
Jammer dat Nederlandse media zo weinig onderzoek doen.
Kea
BROWSER: Firefox i.c.m. UBlock werkt heel goed. Je kunt zien welke trackers er worden geblokkeerd.
Er is een nieuwe browser: Brave, met ingebouwde blocker. Van een voormalig Mozilla medewerker.
Mobiel: mijn ipad mini heeft ‘Better’ als blocker, van Aral Balkan. Die laat niets van Google door!
MEDIA: Twitter blokkeerde mij. Moest door Google hoepeltje springen (ReCaptcha, toestemming om data te verzamelen), mail adres én mobiele nummer geven. Dat werd me te gortig. Jammer. Maar er is ook Mastodon.
Frode 'Modanung' Lindeijer
Zelf zit ik al jaren op Diaspora* (https://diasporafoundation.org/). Dat is te vergelijken met het Mastodon wat Kea al noemde. Deze – en meer – gedecentraliseerde sociale netwerken zijn ondertussen zelfs met elkaar verbonden tot iets wat The Federation/Fediverse genoemd wordt. (https://the-federation.info/ en https://fediverse.party/)
Wat betreft privacy gerelateerde browser plug-ins kan ik naast UBlock Origin ook zeker Privacy Badger van de EFF aanraden.
魔大农
Jan
Het nieuwste smerige bericht is dat Zuckerberg aangeeft dat het jaren (!) gaat duren om de privacyproblemen op te lossen. Het smerige is dat zo veel bedrijven zoiets steeds maar weer een excuus vinden om voorlopig maar door te gaan. WELNEE zeg ik, als je faalt met je vreselijke software, dan stop je er maar mee.
Als mijn autobanden niet deugen mag ik niet rijden dus ik STOP ermee. En anders haalt de overheid me wel van de weg. Dat hoort idem dito voor facebook en zijn trawanten te gelden! Er is namelijk geen verschil. Het feit dat deze bedrijven zo afstandelijk en ongrijpbaar zijn, ergens ver in de cloud, betekent NIET dat je ze anders moet beoordelen dan fysieke, waarneembare bedrijven in je straat.