De week van #DeleteFacebook (en een gewonnen referendum!)

De kiezer heeft gesproken: kabinet moet de wet verbeteren!

Final results show majority of Dutch citizens votes against dragnet surveillance law
DOSSIER: Geheime diensten

UPDATE 22/3: Alle stemmen zijn geteld. Het hing al in de lucht maar is nu zeker. Een meerderheid heeft tegen de sleepwet gestemd! De uitslag is helder: kiezers willen een betere wet. We zijn ontzettend blij dat zoveel mensen zich hebben uitgesproken! Het is een duidelijk signaal dat er een wens is voor een veilig Nederland, met een wet die onze vrijheden beschermt.

De afgelopen maanden hebben we, samen met ontzettend veel vrijwilligers en andere organisaties samengewerkt om zoveel mogelijk mensen te overtuigen dat deze wet beter moet. Privacy, internetvrijheid en het werk van de geheime diensten zijn eindelijk volwassen onderwerpen geworden die mensen serieus nemen. We willen iedereen die heeft bijgedragen aan deze uitslag bedanken voor hun inzet.

Het kabinet moet nu iets met deze duidelijke boodschap gaan doen. De kiezer heeft gesproken, de tegenstem moet serieus genomen worden. En wij zullen daarbij gaan helpen.

Natuurlijk gaan we eerst inzetten op het verbeteren van deze wet. Maar mocht de tegenstem genegeerd worden, dan leggen we ons daar niet bij neer. Dan stappen we met een brede coalitie van burgerrechtenorganisaties en bedrijven naar de rechter om onderdelen van de nieuwe wet aan te vechten en alsnog die verbeteringen af te dwingen.

Iedereen die aan deze uitslag heeft bijgedragen: bedankt!

 1. Rots

  De Kiesraad heeft bekend gemaakt dat de definitieve uitslag van het referendum op donderdag 29 maart a.s. om 11.00 uur wordt vastgesteld. https://www.kiesraad.nl/actueel/nieuws/2018/03/15/uitslag-gemeenteraadsverkiezingen-23-maart-en-referendum-wiv-29-maart

 2. Ardje

  Ollongren in het parool:
  “We hebben ons ingespannen om zoveel mogelijk mensen voor te laten stemmen”.
  Dit was te merken op TV en Radio waar menige presentatoren zich voor haar karretje lieten spannen door op te roepen om te gaan stemmen en om vooral voor te gaan stemmen, met al de bullshit redeneringen die we op deze site al langs hebben zien komen.
  Ondanks deze zandstrooierij, is de meerderheid nog steeds tegen.
  Helaas is het niet verboden voor nederlandse politici om met opzet te liegen en de feiten te verdraaien. Dit hebben we al zo lang gezien. Het ergste wat we zagen is een motie tot wantrouwen tegen brinkhorst waar iedereen tegen stemde ook al heeft deze willens en wetens de hele gang van zaken rond software patenten gefrustreerd.

 3. Voel-me-vreselijk

  Ik snap die 5 jongeren die de aanvraag voor het referendum hebben gedaan, zo goed. Ze zijn onafhankelijk denker en ze zien wat deskundigen staatsrecht en filosofen al zo duidelijk zeggen: als je bang moet worden voor je eigen staat, is er iets goed mis. Ik heb goede redenen om bang te worden voor deze staat. Er zijn zat redenen genoemd, waaronder de ergste dat de gegevens ongefilterd met bepaalde zeer lelijke landen worden gedeeld, en de sussende opmerkingen “wij gaan altijd goed met uw gegevens om hoor, dat komt wel goed”. Er zijn zoveel goede methodes om mij en de rest van die 50% tegenstemmers tevreden te stellen. Zoals: neem een lijstje in de wet op van WAT je precies wel en niet mag. Zulke lijstjes zijn heel gewoon. Maar nee. Men kiest voor de weg van de minste weerstand.

  Het is zeer, zeer ongezond dat mensen steeds meer digitaal contact met elkaar hebben, en ook dat we elkaar steeds meer digitaal controleren. Mensen kun je alleen goed beoordelen als je rechtstreeks contact met ze hebt.

  De domme “ja”-stemmers, ze weten niet beter en de politiek profiteert daarvan. Ook de “ja”-stemmers die eerst zeggen “ik heb niets te verbergen”, zeggen bij het eerste de beste willekeurige voorbeeld: “ja maar dat natuurlijk niet”.

  Als je de feiten leest, wordt je echt bang voor deze staat.

 4. Meindert

  Denk dat deze nipte overwinning te danken is aan het laatste (goed getimde) nieuws omtrent facebook & cambridge analytica.
  Dat daarmee twijfelaars, (sommige) ‘onwetende’ voorstanders (“ik heb niets te verbergen”) en ongeïnteresseerde (die niet zouden gaan stemmen) duidelijk is gemaakt wat er met big-data gedaan kan worden.
  En dan is dit alleen maar adhv facebook-likes; laat staan wat er mogelijk wordt gemaakt qua profilering met de vergaring van big-data die mbv sleepwet wordt binnengehaald.
  Dan mag de nederlandse regering (nú) wel zeggen dat het daar niet voor gebruikt gaat worden, maar ze zijn de controle kwijt zodra ze deze bulk aan big-data “ongefiltert” met andere landen deelt.
  tjee!, dat ik nu alsnog kan zeggen dat facebook ergens goed voor is (/was!?).
  Hopend op ‘was’ en dat facebook-verslaafden massaal wakker geschud zijn en hun fb-account opzeggen.
  En dan nog een groot schandaal gewenst omtrent google, die nog Meer metadata bij elkaar harkt dan (fb) dat men lief is. In de achtergrond met het leveren van statiscs-, remote fonts-, tag-management- en vele andere services weten zij van iedere niet-anonieme (tor, vpn) internet-surfert de browse geschiedenis. Als deze big-data in handen komt van zo’n soort bedrijf als cambridge analytica is iedereen zo te manipuleren/beinvloeden dat eigen-keuze, eigen-wil geen optie meer is…, en dat zonder dat je daar erg in hebt!

 5. Voel-me-vreselijk

  aanvulling op mijn eigen bericht: ik begin straatvrees te ontwikkelen. Dat ligt niet aan mij, maar aan Google Streetview. Iedereen met een geschikte camera kan mijn rotkop filmen (jawel) en toevoegen aan Streetview. Die speciale auto’s kon ik nog ontwijken maar dit niet. STAAT: hier mogen jullie EERST wat aan doen. De gemiddelde burger heeft de gevolgen niet door. Over enkele jaren komt men erachter. Google Streetview bewaart ook alle oude beelden en maakt die beschikbaar voor iedereen. DAARVOOR staan die enorme datacenters in Groningen.

  Over enkele jaren zal elke auto met een camera ook al beelden aanleveren aan Streetview. Overal waar die auto rijdt. Laat de mensen die zeggen “ik heb niets te verbergen” dat eens bedenken. Dus ook saunabezoek, een onschuldige rit door Amsterdam en je verdwaalt op de wallen enz enz. Als je je vrienden bezoekt komen zij in beeld. Als je een duur jacht bezoekt, óók.

  BOF heeft al vaker (terecht) gezegd dat een individu zijn eigen privacy nog wel kan bewaken, maar doordat derden steeds maar JA klikken op vragen zoals “mag deze app uw contactlijst downloaden”, schenden al die derden MIJN privacy. Dat heb ik dus niet in de hand. Via Streetview is dit dubbel erg geworden. STAAT: doe HIER OOK wat aan en dan stem ik misschien vóór jullie sleepwet. Niet iedereen hoeft mijn rotkop te filmen, ik wil overal kunnen lopen en rijden zonder dat dit volledig openbaar wordt. Ik wil vrienden en kennissen kunnen bezoeken zonder dat hun omgeving wordt gefilmd, waargenomen, hun WIFI wordt gecheckt enz enz.

  Jawel, ik ben bang in mijn eigen staat. De staat snapt er namelijk geen zak van. En als je kritisch bent, word je door diezelfde staat een beetje meewarig aangekeken “je bent niet zo modern zeker”.

 6. Open doel!

  Er ligt een bal voor open doel BOF.
  Jullie werden er al voor het referendum op aangesproken als in de zin van achterstallig huiswerk.

  Dat achterstallig huiswerk ligt nu pontificaal als bal voor pen doel.
  Neergelegd door de pers over nieuws omtrent een (tactisch) achtergehouden rapport van CTIVD.

  Een voorbeeld
  https://www.nrc.nl/nieuws/2018/03/28/privacy-bij-antiterreur-loopt-achter-a1597556

  Gaat BOF alsnog haar kans grijpen door het netjes af te maken?
  Dat kan, want de pers durft het beestje kennelijk nog niet bij de naam te noemen : PALANTIR.

  Gaat BOF alsnog het voortouw nemen in een belangrijk gemist deel van de privacy discussie?
  Nodig omdat de burgre dan een meer helder beeld krijgt over wat er werkelijk aan de gang is.
  Nodig omdat het anders gauw weer weggemoffeld wordt met maatregelen rondom de algemene abstractie van ‘database’.

  Want er wordt nu over een ‘database’ gesproken, maar men kan natuurlijk ook een ordinaire BULK directory maken van een dag/week/maand tap van de AMSiX met ongefilterde data voor het buitenland om te doorzoeken (wat dus mag van de wet).

  Nederland heeft recht om helder geïllustreerd voor ogen te krijgen wat er gebeurt.
  Dat kan concreet door uit te leggen wat een systeem als PALANTIR behelst.

  Jullie hebben een achterban en jullie hebben kennis en contacten genoeg om een kant en klaar brokjes verhaal te serveren opdat lezers een concreet beeld kunnen krijgen wat er nou gebeurt.

  Opdat de lezer daarna zich in gemoede zelf kan afvragen of een wet op deze manier daadwerkelijk nodig is.

  Eerst de infrastructuur en dan het gebruik.
  Zonder infrastructuur geen misbruik mogelijkheid.
  Een belangrijke optie voor de burger om te overwegen omdat we geen van allen een politieke
  glazen bol hebben om in de toekomst te kijken.

  Nieuwe kans om 4 mei herdenking met het heden te koppelen, omdat ambtenaren uiteindelijk altijd orders uitvoeren van de baas die dan heerst.

  En dan helpt ook deze aanpak van verzet niet meer.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Aanslag_op_het_Amsterdams_bevolkingsregister_1943

  Infrastructuur, macht over burgers hoort haar harde grenzen te hebben, opdat we niet reddeloos verloren zijn als het weer misgaat.
  Signalen genoeg tegenwoordig dat dit best dichtbij is.

  Cruijff momentje voor Bof.
  We wachten met spanning af.

  Vrije groet!

 7. Willem Vroom

  Jullie gefeliciteerd met de uitslag van het referendum en dank voor jullie bijdrage hieraan.
  Vriendelijke groet,
  Willem Vroom

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.