• Menu

0 recente resultaten

De week van No filter, Wikipedia-misbruik en een trippende video

Dit zijn de interessante, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die ik deze week graag met je deel.

Vrouwen die het web 'ownen'

De afgelopen week maakte Note to Self in samenwerking met het New Yorkse The Cut de podcastserie No Filter. Vijf dagen lang werd er steeds een andere vrouw geportretteerd die online on top of her game is. De vraag was daarbij hoe ze hun eigen online persona vormgeven en waarom ze daarin bepaalde keuzes maken. Het gigantische contrast tussen de verschillende vrouwen vond ik interessant. Bijvoorbeeld tussen Lele Pons, een Instagram-ster met 23 miljoen volgers die weinig reflectief lijkt te zijn over haar eigen succes en volledig vaart op intuïtie, en Christiane Amanpour die als zeer ervaren oorlogscorrespondent heel precies weet waarom ze online bepaalde keuzes maakt. Eén van de afleveringen eindigt met een goede les voor iedereen die op sociale media zit: "You don't owe the internet anything."

Zo is de klant echt koning

Doc Searls staat al jaren aan de kant van de gebruiker (hij pleit bijvoorbeeld voor Vendor Management Systemen in plaats van Customer Management Systemen). In een blogpost laat hij zien dat de manier waarop Facebook data heeft gegeven en verloren aan Cambridge Analytica in principe hetzelfde is als de manier waarop online uitgevers de data van hun bezoekers doorgeven aan advertentienetwerken. Omdat het web in essentie nog steeds gaat om peer-to-peer verbindingen kunnen wij als gebruikers daar zelf iets aan doen (bijvoorbeeld door een ad-blocker te installeren). Met zijn project Customer Commons gaat hij nog een stapje verder. Hij wil het makkelijk maken voor gebruikers om zelf aan te geven wat hun voorwaarden zijn voordat ze een website bezoeken. De website kan zich daar dan op aanpassen. Het is allemaal nog pril en in ontwikkeling, maar het is wel een slim en toekomstbestendig idee.

Gezichtsherkenning in Amerikaanse winkels

De Amerikaanse burgerrechtenorganisatie ACLU heeft onderzoek gedaan naar of winkels gebruik maken van gezichtsherkenning om hun klanten te herkennen. De resultaten beloven niet veel goeds. Slechts één van de onderzochte winkels geeft aan dit niet te doen en één winkel gebruikt het om mensen die verwacht worden van winkeldiefstal in de gaten te houden. Alle andere winkels weigerden te zeggen of ze het wel of niet gebruiken ("bedrijfsgeheim"). In de VS kun je er in de toekomst dus eigenlijk wel vanuit gaan dat winkels vrij makkelijk bij kunnen houden hoeveel herhaalbezoeken je doet. Het is dan natuurlijk een kwestie van tijd voordat Facebook winkeliers de gezichten laat koppelen aan hun database zodat de winkel ook weet wie je daadwerkelijk bent. Gelukkig zullen dit soort praktijken in Europa —vanwege onze privacywetgeving— waarschijnlijk wat minder hard van stapel lopen.

Google [ge|mis]bruikt Wikipedia om hun eigen problemen op te lossen

Wikipedia draait volledig op de bijdragen van vrijwilligers en wordt gefinancierd door donateurs. Het blijft voor mij één van de wonderen van het internet: met miljoenen mensen werken aan vrij beschikbare kennis vanuit een Neutral Point of View. Google staat de laatste maanden onder druk in de discussie over nepnieuws. Susan Wojcicki, de baas van Google's YouTube, kondigde een paar weken geleden opeens aan dat YouTube links naar Wikipedia gaat plaatsen bij bepaalde YouTube videos (bijvoorbeeld als ze over samenzweringstheorieën gaan). YouTube leunt in de strijd tegen misinformatie dus op het werk van vrijwilligers. Het lijkt er daarbij niet op alsof Google echt goed heeft nagedacht wat de impact zou kunnen zijn op de Wikipedia-gemeenschap, ze hebben het niet eens met de stichting die zorgt draagt voor Wikipedia overlegt.

Trippende Google Earth beelden in superslimme montage

Páraic McGloughlin gebruikte beelden van Google Earth om een beeldschone en trippende video te maken van de aarde van bovenaf. Kijk hem:

Deze tips elke week in je mailbox?

Geef hier je e-mailadres op om deze leestips elke vrijdag in je inbox te ontvangen.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag