• Menu

0 recente resultaten

Hoe staat het er nu voor met het uploadfilter?

Het voorstel over nieuwe Europese regels rondom het auteursrecht op internet bevat ook een uploadfilter. Hoe staat het daarmee? Hier is een update!

Hoe zat het ook al weer?

Al een paar maanden spreekt men in Brussel over nieuwe Europese regels voor auteursrecht op internet. Eén van de grootste horrorsHorror uit Brussel: wetsvoorstel dat de dood betekent voor wat internet leuk maakt in de voorgestelde regels is een verplichting voor platformen zoals Soundcloud, YouTube en Github, om een uploadfilter in te zetten. Hiermee moeten dan alle uploads van hun gebruikers te controleren op inbreuken op het auteursrecht.

Wat is het probleem?

Heb je even? Zo’n filter maakt bijvoorbeeld geen onderscheid tussen het illegaal uploaden van stukjes films en het legaal parodiëren of citeren van datzelfde filmfragment. Gevolg: het filter blokkeert uploads ten onrechteHier een paar voorbeelden: falende filters. Niet dat alle illegale uploads wél worden tegengehouden natuurlijk. En omdat aanbieders daar dan weer aansprakelijk voor gehouden kunnen worden, zullen zij op voorhand grenzen stellen aan wat jij via hun website mag publiceren. No more memesMemes worden met uitsterven bedreigd. En denk maar niet dat klagen helpt: het voorgestelde systeem om onterechte blokkeringen aan te vechten gaat ook niet werken.

Kortom, dit zorgt voor een verschraling in het aanbod van websites waar je mooiste zieleroerselen kunt publiceren. De macht van de bijna-monopolisten zoals Facebook en YouTube wordt alleen maar groter. Bovendien zullen die weinige platformen je dan ook nog eens veel minder toestaan.

Wie bepalen de definitieve tekst?

Het voorstel voor nieuwe regels over auteursrecht komt van de Europese CommissieMeer weten over proces van wetgeving in Brussel? Lees EDRi's handige gidsje. Daar mag uiteraard het Europees Parlement, als vertegenwoordiger van de burger iets van vinden. En dan is er ook nog de Raad van Ministers (kortweg “Raad”) waarin alle regeringen van de lidstaten zijn vertegenwoordigd. Een voorstel wordt pas wet als alle drie het over de tekst eens zijn.

Waar staat het voorstel nu?

In de afgelopen maanden hebben vier werkgroepen van het Europees Parlement een standpunt ingenomen. Elke werkgroep bestaat uit een klein groepje parlementariërs en bekijkt een wetsvoorstel vanuit een bepaalde achtergrond (zoals “interne handel” of “cultuur”). Twee van de vier zijn ronduit kritisch op het uploadfilter, de twee anderen vinden het een puik plan. De leidende werkgroep, waarvan het standpunt bepalend is voor het standpunt van het hele Europees Parlement, stemt waarschijnlijk in maart.

Die verdeeldheid is ook zichtbaar in de Raad. Terwijl sommige lidstaten voorstander van een uploadfilter zijn, hebben zes lidstaten bijzonder kritische vragenOnze regering blijkt zeer kritisch over het uploadfilter gesteld over de juridische houdbaarheid van zo’n filter. Vragen die matig beantwoord werden.

Wat staat er op de planning?

Eerst moeten het Europees Parlement en de Raad hun standpunt bepalen. Van de Raad weten we dat dat nog wel even gaat duren, daar is veel onenigheid. De stemming van de leidende werkgroep van het Parlement zal zonder twijfel worden uitgesteldNet gisteren werd bekend dat de stemming opnieuw is uitgesteld – zoals eerder al keer op keer gebeurde. Gewoonlijk debatteert daarna het hele Parlement nog eens over het verslag van die laatste werkgroep. “Gewoonlijk”, want de parlementariërs uit die leidende werkgroep zouden de anderen kunnen overtuigen het plenaire debat over te slaan. Dit betekent dan dat een klein groepje parlementariërs bepaalt wat “het volk” wil.

Als elk van de instanties weet wat ze wil, gaan ze achter gesloten deuren onderhandelen. Een bizarre stap in het proces naar nieuwe wetgeving in Europa, meer dan ondemocratisch. We weten nooit wie met welke argumenten is overtuigd of welke uitruil heeft plaatsgevonden.

Het filter ziet geen verschil tussen het illegaal uploaden van stukjes films en het legaal parodiëren van diezelfde film.

Wat jij kunt doen?

Als er een moment is om in actie te komen, dan is het nu. Zolang die leidende werkgroep nog geen standpunt heeft ingenomen, is het nog te sturen. Dat betekent dat je jezelf en eigenlijk het hele internet een dienst bewijst als je contact opneemt met de volksvertegenwoordigers in Brussel. Dat lijkt lastig, maar valt best mee.

Ga naar onze campagnesite Save the Meme, geef je telefoonnummer op en we verbinden je door met een van de relevante parlementariërs. Wees vriendelijk boos: “Article 13 of the proposed Copyright Directive must be deleted.” Bel en wij maken een diepe diepe buiging in jouw richting.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag