Experts nomineren Focum voor Big Brother Award

Experts nomineren de Belastingdienst voor Big Brother Award

Experts nomineren Translink voor Big Brother Award
DOSSIER: Jouw data
DOSSIER: Big Brother Awards

De Belastingdienst laat zich dit jaar van zijn slechtste kant zien als het gaat om het beschermen van de privacy van de belastingbetaler. De experts vinden dat dat niet kan en nomineren daarom de Belastingdienst voor de Big Brother Awards Expertprijs.

De Belastingdienst gaat zonder vergunning op datajacht

De Belastingdienst heeft als vanzelfsprekend de beschikking over heel veel gegevens van Nederlanders. De burger moet er maar op vertrouwen dat de Belastingdienst zorgvuldig met die gegevens om gaat. Dat vertrouwen bleek dit jaar misplaatst.

De privacy van miljoenen belastingbetalers werd willens en wetens geschonden

Zo oordeelde de Hoge Raad in februari dat de Belastingdienst ten onrechte gegevens van snelwegcamera’s gebruikte om te controleren of leaserijders zich wel aan de regels houden. Opmerkelijk is dat de Belastingdienst op dit vlak meer mag dan de politie. Onderzoeksjournalist en expert Bart de Koning zegt hierover: “In het belastingrecht mag de fiscus veel meer gegevens opvragen dan opsporingsdiensten in het strafrecht. En van die ruimte maakt de Belastingdienst dankbaar gebruik.”

Innovatieve afdeling verliest privacy uit het oog

Diezelfde maand kwam Zembla met een schokkende uitzendingHier kun je de uitzending met eigen ogen bekijken over de manier waarop de Belastingdienst met de gegevens van de belastingbetaler omspringt. Toenmalige staatssecretaris Eric Wiebes stelde per direct onderzoek in en deed in de zomer zelfs aangifte bij de politie. Wat bleek?Lees hier zelf de conclusies van de staatssecretaris Ingehuurde consultants sluisden informatie over belastingplichtigen de Belastingdienst uit om deze data vervolgens elders te onderzoeken. Zo belandde er zelfs data over belastingplichtigen op een persoonlijke cloud-dienst.

Deze schendingen bleken geen incidenten, maar een door de leiding van de afdeling geaccepteerde praktijk. Dat betekent dat willens en wetens de privacy van de belastingbetaler geschonden werd.

Gevoelige gegevens en onzorgvuldige omgang met die gegevens dodelijke cocktail

Het gaat hier om uiterst persoonlijke gegevens. Naast de “eigen” gegevens, heeft de Belastingdienst toegang tot reisgegevens van de NS, data van autoleasebedrijven, gezondheidsdossiers van militairen en gevangenen, rekeninginformatie van banken en vermogensbeheerders, kinderopvangbedrijven en nog veel meer. Het gaat om zeker vijftig soorten gegevens uit minstens 180 bronnenHet NRC Handelsblad zocht het uit.

Dat een afdeling van de Belastingdienst op hun kruistocht naar innovatieve data-analyses op zo’n manier met onze gegevens om kan gaan is buitengewoon zorgelijk. Expert Bart de Koning omschrijft het krachtig: “De belastingdienst is de grootste informatiefabriek van Nederland. Vergeet de politiestaat. Welkom in de belastingstaat.“Hij quote hiermee De Correspondent. Lees hier wat De Correspondent schreef over de Belastingdienst

Over de Big Brother Awards

De Big Brother Awards 2017 is een theatershow, spoedcursus privacy en prijsuitreiking in één. De voorstelling wordt eenmalig opgevoerd in de Stadsschouwburg Amsterdam op maandag 11 december. Durven de grofste privacyschenders van het afgelopen jaar op deze avond zelf in de schijnwerpers te stappen?

Over de totstandkoming van de Awards

Tot 9 november kon iedereen kandidaten voor de Publieksprijs nomineren en de onderbouwing daarvoor insturen via de website bigbrotherawards.nl. De kandidaten die het vaakst genoemd zijn, het kabinet, GGZ Nederland en Sybrand Buma, vormen nu automatisch de drie genomineerden. Stemmen op een van deze drie kan hierStem hier op jouw winnaar van de Big Brother Award 2017. Om ook de spotlight te zetten op privacyschendingen die minder (media-)aandacht krijgen, vraagt Bits of Freedom wetenschappers, columnisten, activisten en mensen uit het bedrijfsleven om nominaties voor de Expertprijs in te sturenTot slot reikt Bits of Freedom de Felipe Rodriquez Award uit. Deze gaat naar een persoon of organisatie die zich het afgelopen jaar positief heeft ingezet voor privacy en internetvrijheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.