Experts nomineren de Belastingdienst voor Big Brother Award

Experts nomineren Translink voor Big Brother Award

De week van recensie-selectie, phishing-adds en phishing-tests
DOSSIER: Big Brother Awards

Translink geeft ten onrechte reisgegevens aan andere instanties. Experts vinden dat niet kunnen en nomineren Translink voor de Big Brother Awards Expertprijs

Overal zitten rotte eieren, ook bij studenten die recht hebben op een basisbeurs. Als je immers bij je ouders woont, maar doet alsof je op kamers woont, dan pleeg je fraude. Daar wil Dienst Uitvoering Onderwijs iets aan doen en de fraudejagers bij DUO hadden een lumineus idee. Konden ze maar aan de reisgegevens van studenten komen, die zouden meer inzicht kunnen geven in waar de student daadwerkelijk woont.

Fraudebestrijding is een nastrevenswaardig doel, maar de uitvoering was niet in de haak. Want om reisgegevens te verkrijgen moest DUO naar Translink (Trans Link Systems), die deze gegevens registreert en bewaart. Translink werkte hieraan vrolijk mee. De reisgegevens van honderden studenten werden opgevraagd en verkregenLees hier meer over hoe dat in zijn werk ging. Dat bleek volgens de rechter onrechtmatig.

Translink had niet zo makkelijk moeten strooien met gevoelige persoonsgegevens van reizigers

De gegevens die Translink opslaat geven inzicht in iemands reispatroon. Dat is vanzelfsprekend erg privacygevoelig. Translink mag deze gegevens dan ook niet zomaar aan anderen verstrekken. En als die gegevens dan al aan DUO gegeven mogen worden, dan moet dat wel op de juiste manier gebeuren. DUO kreeg op basis van een verkeerde grondslag de gegevens en dat had Translink kunnen weten.

Dus tikte de rechter DUO op de vingers voor het overtreden van de wetLees hier meer over wat de rechter vond van DUO en Translink. Maar wat is eigenlijk erger? DUO die probeert het recht te omzeilen, of Translink die daarin mee gaat? Ook gemeenten en de Sociale Verzekeringsbank hebben gegevens opgevraagd en gekregen van TranslinkLees hier welke organisaties nog meer gegevens van Translink kregen. Is dat op dezelfde foutieve grondslag gebeurd?

Translink is verantwoordelijk voor de privacybescherming van elke met het openbaar vervoer reizende Nederlander. We moeten meer van Translink kunnen verwachten. Zoals onderzoeksjournalist en expert Bart de Koning zegt: "Translink had niet zo makkelijk moeten strooien met gevoelige persoonsgegevens van reizigers. Ze hadden zich principieel op moeten stellen om de privacy van hun klanten te beschermen en het desnoods voor de rechter moeten laten komen. Dan was er meteen een onafhankelijk oordeel over de weging van van privacy versus opsporing gekomen."

Over de Big Brother Awards

De Big Brother Awards 2017 is een theatershow, spoedcursus privacy en prijsuitreiking in één. De voorstelling wordt eenmalig opgevoerd in de Stadsschouwburg Amsterdam op maandag 11 december. Durven de grofste privacyschenders van het afgelopen jaar op deze avond zelf in de schijnwerpers te stappen?

Over de totstandkoming van de Awards

Tot 9 november kon iedereen kandidaten voor de Publieksprijs nomineren en de onderbouwing daarvoor insturen via de website bigbrotherawards.nl. De kandidaten die het vaakst genoemd zijn, het kabinet, GGZ Nederland en Sybrand Buma, vormen nu automatisch de drie genomineerden. Stemmen op een van deze drie kan hierStem hier op jouw winnaar van de Big Brother Award 2017. Om ook de spotlight te zetten op privacyschendingen die minder (media-)aandacht krijgen, vraagt Bits of Freedom wetenschappers, columnisten, activisten en mensen uit het bedrijfsleven om nominaties voor de Expertprijs in te sturenTot slot reikt Bits of Freedom de Felipe Rodriquez Award uit. Deze gaat naar een persoon of organisatie die zich het afgelopen jaar positief heeft ingezet voor privacy en internetvrijheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.