• Menu

0 recente resultaten

Experts nomineren Focum voor Big Brother Award

Profielen en adviezen opstellen zonder transparant te zijn? Geen verantwoordelijkheid nemen voor de beslissingen die op basis daarvan tot stand komen? Focum krijgt een nominatie voor de Big Brother Awards Expertprijs

Datahandelaars handelen in onze toekomst

Een artikel in de Groene Amsterdammer wierp een ontluisterend lichtSteek hier zelf je licht op op een snelgroeiend fenomeen: de datahandelaar. Dennis Broeders, Hoogleraar aan de Erasmus Universiteit, zegt hierover: “Datamakelaars zijn commerciële stofzuigers voor persoonlijke gegevens. Ze combineren publieke data (ook de open data van de overheid) en betaalde data en verwerken die tot allerlei profielen voor commerciële doeleinden.”

Woon je in een huis waar eerst een wanbetaler woonde? Slecht voor je profiel.

Zo ook bedrijven die profielen en adviezen opstellen over kredietwaardigheid. Het werk van deze “handelsinformatiebureaus” speelt zich achter de schermen af, maar de consequenties van de adviezen die ze opstellen zijn overal voelbaar. Expert Dennis Broeders ziet daar risico’sEn niet alleen Dennis, ook andere experts zien risico's: “Naarmate dergelijke profielen vaker gebruikt worden in het dagelijks leven door banken, werkgevers, verzekeraars en de overheid, beïnvloeden ze levenskansen.”

Opstellers van adviezen spelen verstoppertje

Zowel de afnemers van de adviezen als de opstellers spelen verstoppertje. Niemand neemt verantwoordelijkheid, er is geen transparantie en geen goede correctiemogelijkheid. Voor de geprofileerde is het koffiedik kijken dus. Als je in een huis woont waar eerder een wanbetaler woonde, dan kan dat bijvoorbeeld al negatieve consequenties hebben. Het is daarbij twijfelachtig of deze bedrijven zich wel aan de Nederlandse privacywetgeving houden.

Kortom, zoals Dennis Broeders zegt, “juist omdat deze organisaties sterk op de achtergrond werken en juist omdat hun aanwezigheid in Europa en Nederland – in tegenstelling tot de VS – nog niet zo prominent is, is een nominatie voor de Big Brother Awards tijdig en opportuun.”

Focum genomineerd

Focum is de grootste datahandelaar in Nederland en heeft volgens ons daarom een extra verantwoordelijkheid. Dat is de reden dat wij ervoor hebben gekozen FocumLees hier zelf hun reactie op berichtgeving over hun activiteiten te nomineren voor de Big Brother Awards Expertprijs.

Over de Big Brother Awards

De Big Brother Awards 2017 is een theatershow, spoedcursus privacy en prijsuitreiking in één. De voorstelling wordt eenmalig opgevoerd in de Stadsschouwburg Amsterdam op maandag 11 december. Durven de grofste privacyschenders van het afgelopen jaar op deze avond zelf in de schijnwerpers te stappen?

Over de totstandkoming van de Awards

Tot 9 november kon iedereen kandidaten voor de Publieksprijs nomineren en de onderbouwing daarvoor insturen via de website bigbrotherawards.nl. De kandidaten die het vaakst genoemd zijn, het kabinet, GGZ Nederland en Sybrand Buma, vormen nu automatisch de drie genomineerden. Stemmen op een van deze drie kan hierStem hier op jouw winnaar van de Big Brother Award 2017. Om ook de spotlight te zetten op privacyschendingen die minder (media-)aandacht krijgen, vraagt Bits of Freedom wetenschappers, columnisten, activisten en mensen uit het bedrijfsleven om nominaties voor de Expertprijs in te sturenTot slot reikt Bits of Freedom de Felipe Rodriquez Award uit. Deze gaat naar een persoon of organisatie die zich het afgelopen jaar positief heeft ingezet voor privacy en internetvrijheid.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag