De grote winnaar: politieke opportuniteit
Nee, nee, nee. De tekst in het regeerakkoord is niet meer dan een herhalingHet regeerakkoord: beloven wat al beloofd was van eerder gemaakte beloften. Ook het vorige kabinet beweerde dat de diensten met de nieuwe wet nooit “massaal en willekeurig’ gegevens zou verzamelen. Wél schreven de voormalige ministers van Binnenlandse Zaken en Defensie toentertijd in reactie op het wijzigingsvoorstel van Verhoeven: “Daarbij zal wel degelijk stelselmatig en op een zekere (grote) schaal data worden vergaard en geanalyseerd. Dit op voorhand uit te sluiten miskent de aard van [het sleepnet].” Aan dat feit is door het regeerakkoord niets veranderd. Oh, en ook niet aan die andere negentien punten die Verhoeven verbeterd wilde zien.
En wat misschien nog wel het meest tekenende is: voor D66 is “het centrale pijnpunt” met “een aanpassing” in het regeerakkoord uit de wet. Denk nu nog eens terug aan dat debat van begin dit jaar waarin Verhoeven terecht ageerde tegen Recourt. Het voorstel voor een motie was toen onvoldoende omdat dat ‘een zwakkere vorm van iets regelen is en veel minder kracht heeft.’ Nou, die tekst in het regeerakkoord is nog veel minder waard dan de motie die Verhoeven een paar maanden geleden nog onvoldoende vond. Bovendien, hoe vaak worden toezeggingen in regeerakkoorden überhaupt allemaal nageleefd?
Men roept steeds dat de wet toekomstbestendig moet zijn, maar over vier jaar is er een nieuwe regering, met nieuwe beloftes, maar nog steeds een wet met sleepnet.