• Menu

0 recente resultaten

De AIVD heeft meer interesse in jouw mening dan Buma

Morgen zal de Kiesraad (waarschijnlijk) besluiten dat er een referendum komt over de sleepwet. In een openhartig gesprek liet CDA-leider Sybrand Buma afgelopen weekend weten: ”[Ik] wil dat die ‘sleepwet’ doorgaat. Hier ga ik de keuze maken dat we dit referendum niet beschouwen als een echt referendum.” Daarmee toont Buma zich een politieke struisvogel die bang is voor de stem van de burger.

De sleepwet

Ondanks enorme kritiek van experts, bedrijven, toezichthouders, maatschappelijke organisaties, politieke partijen en burgers, is in juli de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdienstLees meer aangenomen. Het meest heikele punt van de wet: het uitrollen van massasurveillance in Nederland. Dat de burger zich in de nieuwe wet niet gehoord of vertegenwoordigd ziet, werd duidelijk toen er binnen enkele weken meer dan 400,000 handtekeningen werden verzameld voor een referendum.

Vind ervan wat je wilt: in een democratie hééft de burger een stem

Buma’s uitspraakLees het stuk in De Volkskrant is onheilspellend en getuigt van een gebrek aan respect voor de stem van de burger. Want hoe graag Buma er ook vanaf wil: er is een wet die referenda toestaat. Dan kun je wel doen alsof dat niet zo is, maar van iedereen en dus zeker van een politicus verwachten we dat hij of zij de wet respecteert. In Nederland kunnen we gelukkig niet kiezen welke wetten we wel en niet willen naleven. Ook Buma niet.

Waar is Buma bang voor?

Andere voorstanders van de sleepwet, waaronder andere coalitiepartijen, geven aan de wet belangrijk te vinden, maar ook het referendum te willen afwachten. Die zien in dat dit een unieke kans is om een breed debat te voeren over de werkwijze en bevoegdheden van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Dat is goed voor de maatschappij, maar ook goed voor het draagvlak voor de diensten. Waarom steekt Buma dan zijn kop in het zand? Is hij soms bang voor het debat?

Nederland verdient een betere wet

We moeten ons door de uitspraak van Buma niet laten ontmoedigen om onze stem te laten horen. We moeten het debat ook niet laten verwateren tot een "we zijn boos op Buma"-debat. De feiten zijn simpel: Nederland verdient een betere wet. Met het sleepnet wordt wat ons betreft een grens overschreden. Voor ons reden om in maart een "nee"-stem uit te brengen. Wat vind jij?

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag