• Menu

0 recente resultaten

We stellen graag aan je voor: Jeroen Grooten

Omdat veel van onze wetgeving uit Brussel komt is het belangrijk dat burgerrechtenorganisaties in heel Europa goed samenwerken. Dat is best lastig, want lang niet elke organisatie in Europa is net zo groot als Bits of Freedom. Stagiair Jeroen Grooten helpt ons het landschap in kaart te brengen.

Zijn motivatie?

Als jonge jongen was ik al veel bezig met technologie en computers. Na school besteedde ik veel tijd op het internet. Op een gegeven moment realiseerde ik me dat zelfs ik een website zou kunnen bouwen. Naast Blogspot en Wix zocht ik nog andere manieren om mijn plek op het internet te bemachtigen. Ik kwam uiteindelijk terecht bij programmeren. Als 13 jarige ging ik aan de slag met HTML ‘how-to’s’ en langzamerhand begon het ergens op te lijken.

Nadat ik in 2013 las over het overlijden van een prominent ‘internet-persoonlijkheid’ en activist, Aaron Swartz, begon ik mij te verdiepen in zijn leven en in zijn werk. Al gauw was ik gefascineerd door zijn standpunten rondom vrijheid van informatie en copyright. Dit had mijn interesse aangewakkerd en ik ging mij er steeds meer in verdiepen. Dit viel samen met mijn voornaamste hobby toentertijd; programmeren. Ik keek lezingen over Open Source software, onderzocht welke licenties er allemaal wel en niet waren, ik ging aan de slag met GNU/Linux en op het internet kwam ik in contact met communities die mij hierover veel meer konden leren.

De afgelopen jaren is privacy steeds belangrijker voor mij geworden. Niet alleen omdat het recht op privacy een mensenrecht is, maar ook omdat privacy eigenlijk op elk gebied in het (dagelijks) leven van belang is: van het schrijven van een email tot boodschappen doen – als al die informatie wordt verzameld (zonder dat jij het weet), zal je langzamerhand steeds meer van je autonomie weggeven. Tijdens mijn stage bij Bits of Freedom zal ik mij de aankomende twee en een halve maand bezig houden met het ontwikkelen van een webapplicatie om zo het Europese netwerk van Bits of Freedom in kaart te brengen.

Het platform zal op één plek alle digitale burgerrechtenorganisaties die zijn gevestigd in de landen die samen de Council of Europe vormen makkelijk vindbaar maken. Bits of Freedom is de ideale plek om mijn technologische vaardigheden in te zetten voor een doel waar ik ook volledig achter kan staan en ik vind het een voorrecht dat ik hieraan mijn bijdrage kan leveren.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag