Laat deze week je stem horen over nieuwe Europese privacyregels!

De EU is nieuwe privacyregels aan het opstellen. Laat deze week nog horen dat jij de volgende drie dingen belangrijk vindt. De stemming is op donderdag 19 oktober.

Als je op 't internet zit, moet je aan de lopende band toestemming geven om getrackedBekijk de campagne "why-are-you-tracking.me" te worden. Als je niet akkoord gaat met cookies, wordt je toegang tot de website geweigerd. Dit zou niet zo moeten werken. Tracking gaat over zoveel meer dan advertenties. Lees hier waarom er een eind moet komen aan deze praktijk. Gedwongen toestemming is geen toestemming. Burgers zouden het recht moeten hebben het internet te gebruiken zonder van website tot website getracked te worden.

Stem tegen tracking! #eprivacy

2. Maak privacy de standaardinstelling

Instellingen die jouw privacy verhogen, zouden standaard aan moeten staan. Maak ze de "default" instelling!

Stem voor "privacy by default"! #eprivacy

3. Sta geen misbruik toe

Er is in het wetsvoorstel een uitzondering voor websites die data willen verzamelen alléén voor analytics doeleinden: zij mogen dat doen zonder daarvoor toestemming te vragen. Maar door vaag taalgebruik laat het huidige voorstel ruimte voor derde partijen om misbruik te maken van deze uitzondering. Parlementsleden moeten het wetsvoorstel op dit punt aanscherpen.

Scherp #eprivacy aan: 3e partijen moeten altijd toestemming vragen

Kom in actie

Tweet of e-mail naar de Nederlandse vertegenwoordigers die in het Europees Parlement aan de nieuwe wet werken. Dat zijn, van links naar rechts:

Sophie in 't Veld (Twitter / e-mail)
Judith Sargentini (Twitter / e-mail)
Auke Zijlstra (e-mail)

Gebruik op Twitter de hashtags #eprivacy of #LookWhosStalking.

Achtergrond

We hebben het hier over de zogenaamde "e-Privacy RegulationOnze Europese collega's bij EDRi beschermen in Brussel de belangen van Europese burgers. Lees hier wat zij van het voorstel vinden.". Deze wet is voor het laatst in 2009 geüpdate en gaat over onder andere jouw privacy en databescherming als het aankomt op electronische communicatie. Op dit moment is het Europees Parlement haar positie aan het bepalen.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.