• Menu

0 recente resultaten

Referendum komt eraan: burger is nu eindelijk aan zet!

We zijn verheugd dat er een referendum zal komen over de sleepwet. Nu kan eindelijk de burger zich uitspreken over de meest controversiële surveillancewet in Nederland.

Burgers trekken aan de noodrem

Burgers willen geen vrijheidsbeperkend sleepnet in Nederland en hebben nu aan de noodrem getrokken. De kritiek op deze wet wordt dus maatschappelijk breed gedeeld. Wij vinden dat heel bijzonder.

De afgelopen jaren hebben we ons hard verzet tegen deze wet, die desondanks toch is ingetreden. Maar de inkt van de nieuwe wet was nog amper droog of de initiatiefnemersDe website van de initiatiefnemers hebben met een burgerinitiatief een raadgevend referendum over deze wet afgedwongen. Dat is een prestatie van formaat en geeft nu iedereen de kans om zich over de sleepwet uit te spreken.

Wanneer is het referendum?

De Kiesraad moet nog officieel vaststellen of het vereiste aantal geldige verzoeken zijn ingediend. Dit moet binnen twee weken na de deadline van 16 oktober. Na deze formaliteit zal bepaald worden wanneer het referendum zal plaatsvinden. Dat zal dan gelijkvallen met de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018.

Wat gaat Bits of Freedom doen?

Wij gaan nu campagne voeren voor een stem tegen de wet. Een tegenstem is niet alleen een protest tegen de groeiende surveillancemaatschappij, maar ook een oproep aan de politiek om de onschuldige burger beter te beschermen. Dat gebeurt gewoon nog niet genoeg. We zijn druk bezig om die campagne vorm te geven, je zult dus nog van ons horen. Houd ook onze website en geensleep.net in de gaten voor updates!

Wij hopen dat er een breed publiek debat losbarst over de fundamentele vraag waar we als maatschappij de grens trekken. Voor ons is dat helder: die grens wordt overschreden als grote groepen onschuldige burgers met een sleepnet in het vizier komen van de geheime diensten. Daarom moet de wet opnieuw naar de tekentafel.

En de rechtszaak?

Ja, die is er ook nog! Er zijn meerdere wegen naar Rome en dus ook meerdere manieren van verzet tegen deze wet. En wij sluiten niet uit dat we samen met andere maatschappelijke organisaties en bedrijven, onder leiding van het Public Interest Litigation Project, naar de rechter stappen om onderdelen van de nieuwe wet juridisch aan te vechten.

Wil je helpen?

Schrijf je dan nu in voor de speciale sleepwetvrijwilligers nieuwsbrief.

Meer weten over deze wet?

Wil je meer weten wat die nieuwe wet voor de geheime diensten nu precies inhoudt en waarom het sleepnet zo’n slecht idee is? Neem dan eens de FAQ op geensleep.net doorFAQ op Geensleep.net of lees een van onze vele blogposts over het sleepnet terug op onze dossierpagina.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag