• Menu

0 recente resultaten

Beveilig je tegen ransomware

Getroffen door ransomware, of wil je het graag voorkomen? Lees dan snel verder.

Wat is ransomware?

Ransomware bestaat al heel lang, maar de eerste écht grote uitbraak zagen we afgelopen mei, toen WannaCry honderdduizenden computers infecteerde. Ransomware is gijzelsoftware, een virus dat op jouw computer komt en de bestanden die erop staan versleutelt zodat jij er niet meer bij kunt. De enige manier om je bestanden te "bevrijden" is met de hulp van de persoon die het virus heeft gemaakt. En die wil daar meestal geld voor zien.

Hoe kan ik mezelf beschermen tegen ransomware?

1. Het is makkelijker om in te breken op een computer als de software niet up to date is. Update je computer, telefoon en tablet regelmatig om misbruik te voorkomen.

2. Backup nú en backup vaak.Zo maak je backups in Windows 10. Als jij een kopietje hebt van je bestanden, heeft gijzelsoftware veel minder effect op jou. Een backup maken kan op een externe hardeschijf die je zelf aanschaft, maar je kunt ook een backup maken in de cloudDe Consumentenbond zet een aantal verschillende opties op een rij., met behulp van bijvoorbeeld iCloud of Dropbox.

3. Wees voorzichtig met waar je klikt. Phishing is de voornaamste manier om computers massaal te besmetten. Krijg je een e-mail met verdachte inhoud of bijlage, of van een gekke afzender of e-mailadres? Zorg dat je zeker weet dat de persoon of het bedrijf van wie de e-mail (zogenaamd) komt, jou de e-mail ook echt gestuurd heeft. Op de website Fraudehelpdesk.nlNationale helpdesk voor vragen en meldingen over fraude. vind je een overzicht van alle phishing e-mails die in omloop zijn. Ook de website van OpgelichtOpgelicht is een televisieprogramma van AVROTROS. is een goede bron van informatie mocht je vermoeden dat een e-mail niet is wat het lijkt.

4. Gebruik anti-virussoftwareIn de Internetvrijheid Toolbox zetten we een aantal opties voor je op een rij.. Mensen die virussen maken en verspreiden richten hun pijlen vooral op Windows-systemen. Als je een Windows-computer hebt is het dus extra belangrijk dat je jezelf goed beschermt. Er bestaat zowel gratis antivirussoftware als pakketten waar je voor moet betalen. Gebruik alleen software van een betrouwbare leverancier! Sommige internetproviders bieden zelf een antiviruspakket aan.

Ik ben al getroffen. Wat nu?

1. Als je een backup hebt is de keuze misschien wel het makkelijkst: dan val je simpelweg terug op je laatste versieJaap Henk Hoepman deelt op zijn blog een aantal good practices op het gebied van backups.. Wel verlies je dan de bestanden die je sinds de laatste backup hebt aangepast.

2. Soms kan de politie achterhalen hoe bestanden worden gegijzeld en zelf programma's ontwikkelen om mensen te helpen hun bestanden terug te krijgen. Op https://www.nomoreransom.orgNomoreransom.org is een initiatief van onder andere de politie en Europol. kun je kijken of er een programma beschikbaar is om jouw bestanden te ontsleutelen.

3. Je doet niets en verliest je bestanden.

4. Je betaalt het losgeld en krijgt misschien je bestanden terug. Betalen heeft een heel groot nadeel, namelijk dat je de criminele activiteit in stand houdt en de crimineel zelfs de middelen (geld) geeft om zijn/haar activiteiten te verbeteren. Een ander nadeel? Je hebt te maken met criminelen, dus er is geen garantie dat, na betaling, je bestanden ook daadwerkelijk worden vrijgegeven.

En, heel verstandig: doe aangifte!Volg de tip van de politie: doe aangifte! Cybercriminaliteit is een groot probleem en het is nodig dat dat goed in kaart wordt gebracht en, hopelijk, dat de criminelen achter de ransomware gepakt kunnen worden en gestraft kunnen worden.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag