• Menu

0 recente resultaten

Maak de gebruiker onderdeel van de toekomst – Luister mee naar Insert User

Vanaf maandag elke week een nieuwe aflevering uit de podcastserie Insert User. Over startups, technologie en onze toekomst.

Wie maakt onze toekomst?

De Ubers en Googles van de toekomst werken as we speak vanuit de flexwerkplek bij jou om de hoek. Daar wordt besloten welke problemen de aandacht verdienen, welke technologie we in de toekomst zullen gebruiken en hoe systemen zullen worden ingericht. Jouw relatie tot je omgeving, de manier waarop je cultuur, zorg of onderwijs consumeert, en de manier waarop je communiceert met je vrienden en familie wordt daar vormgegeven.

Maar wat zijn nou eigenlijk de bedrijven die de internetdiensten van de toekomst ontwikkelen? Wie zijn de mensen en ideeën achter die diensten en wat vinden ze van ons, de gebruikers?

Voorbij disruption, lean en unicorns

In de zesdelige podcastserie Insert User kijken we met de Nederlandse startupscene voorbij disruption, lean en unicornsDeze podcast leunt op eerder onderzoek. Lees hier: "What we talk about… wanneer we startups vragen naar privacy." . En stellen we de vraag die iedereen aangaat: hoe ziet onze toekomst eruit en welke rol spelen wij, als gebruikers en burgers, in het bepalen van die toekomst?

Luister mee naar Insert User

Eind vorig jaar publiceerden we zes afleveringen van Insert User. De komende weken nemen we je mee op onze zoektocht. We beginnen door stil te staan bij wat een startup nu eigenlijk is, hoe een startup verschilt van een bedrijf, en welke consequenties er aan de startup als vorm kleven. We realiseren ons dat we terug moeten in de tijd, op zoek naar de ideologie en denkbeelden die ten grondslag liggen aan de techbedrijven en startups die nu de dienst uitmaken…

Daarom duiken we in de Californian Ideology en bekijken we hoe Nederlandse startups zich daartoe verhouden. We speculeren vervolgens over de toekomst die, haast logisch, voortvloeit uit deze ideologie. En zien dat die niet zonder risico’s is. Hoe kunnen we een aantal van de grote gevaren, bijvoorbeeld machtsconcentratie en uitsluiting, onderkennen? Heeft de burger daar een rol in te spelen, of ligt die verantwoordelijkheid bij de startup? Of bij de overheid misschien? We sluiten de serie af met een aantal concrete principes, toepassingen en voorbeelden van hoe startups zorg kunnen dragen voor de rechten van hun gebruikers.

Gasten

Met, in order of appearance: Oscar Kneppers (Rockstart), Nalden (WeTransfer), Jons Janssens (Soverin), Robert Gaal (ex-Google, TQ), Dorien Zandbergen (UvA), Henri Beunders (Erasmus Universiteit Rotterdam), Renato Valdés Olmos (Honor), Linda Kool (Rathenau Instituut), Tamar Scharon (Maastricht University), Nadra Sarief, Jaap Henk Hoepman (Radboud University Nijmegen), Martijn de Kuijper (Revue), Wouter de Bres (Degreed), Sacha van Geffen (Greenhost), Yoeran Luteijn (Splaire), Kees Plattel, Ton Siedsma (Bits of Freedom).

Volg

  • Houd deze website in de gaten. Elke maandag verschijnt een nieuwe aflevering voorzien van een introductie.
  • Abonneer je in iTunes op de podcast.
  • Beluister de afleveringen op de Insert User website wanneer het jou uitkomt.

Mede mogelijk gemaakt door: SIDN fonds, Studio Spomenik en Bits of Freedom. Mediapartner: WeTransfer.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag