• Menu

0 recente resultaten

Eén stapje vooruit: parlementsleden kritisch over internetfilter

De eerste van vijf werkgroepen van het Europees Parlement bepaalde vorige week haar standpunt over een voorstel voor een internetfilter. De werkgroep stemde tegen het filter.

Achtergrond: voorstel voor een internetfilter

Als het aan de Europese Commissie ligt worden straks al jouw uploads bij platformen als Facebook en Soundcloud gefilterd op gecopyright materiaal. Zo’n filter is blind voor legitiem hergebruik van foto’s, filmpjes en citaten. En is dus een doodsteek voor zoveel dat het internet nou net leuk maaktParodieën zijn straks een zeldzaamheid op het internet.. Het Europees Parlement bepaalt deze maanden wat ze van dat voorstel vindt.

Vorig week werd het opeens spannend rondom dat voorstel. De op één na belangrijkste werkgroep van het parlement op dit dossier (IMCO, over de handel binnen Europa en consumentenbelangen), zou haar standpunt bepalen. In de aanloop naar de stemming maakte het Belgische parlementslid Arimont opeens een radicale wendingVoorstel internetfilter dreigt verder verslechterd te worden.. Hij stelde voor om het extreme wensenlijstje van auteursrecht­hebbenden één op één over te nemen. Als zijn voorstel geaccepteerd zou worden, zou een toch al slecht wetsvoorstel nog veel slechter zijn geworden.

Een stapje in de goede richting

Omdat Arimont zijn voorstel als een “alternative compromise“[Arimont]’s ‘alternative compromise’ is a compromise like ‘alternative facts’ are facts.”” had gepresenteerd, was de stemming van afgelopen donderdag bijzonder spannend. Maar de uitslag mag er zijn. Het extreme wensenlijstje van de rechthebbenden is weggestemd. De werkgroep wil juist dat platformen zoals Facebook en Soundcloud niet zomaar aansprakelijk kunnen worden gesteld voor wat hun gebruikers uploaden. Bovendien zouden de platformen niet gedwongen mogen worden om elke upload van gebruikers te filteren.

Waarschuwing: deze paragraaf is alleen interessant als je alle nitty gritty wilt weten. In één opzicht was de stemming donderdag uniek. De IMCO-werkgroep, nam de voorstellen voor wijzigingenLIBE Draft opinion van een andere werkgroep, die voor fundamentele grondrechten LIBE, over. En dat terwijl LIBE zelf nog moet stemmen over de voorstellen van hun rapporteur, Michael Boni. Maar IMCO was wel heelIMCO Compromise amendments 1-23 enthousiast IMCO Compromise amendments 24-47, maar kan formeel niet stemmen over de voorstellen die in een andere werkgroep zijn gedaan. De rapporteur van IMCO, Catharine Stihler, heeft daarom de voorstellen van Boni onder haar eigen naam in haar eigen werkgroep naar voren geschoven. De rest van haar werkgroep kon zich, zo bleek donderdagochtend, ook vinden in die wijzigingsvoorstellen. Volg je het nog? :)

Internet uit de gevarenzone? Nee, nog niet helaas

Dat deze werkgroep voor consumentenbelangen nu zo gestemd heeft, betekent niet dat we uit de gevarenzone zijn – verre van zelfs. In de komende maanden gaan nog vier andere werkgroepen hun standpunt bepalen. Wat die gaan doen is moeilijk te voorspellen, maar er is wel wat hoop. Het is niet onaannemelijk dat de LIBE-werkgroep het voorbeeld van de IMCO-werkgroep volgt. En zonder je te vermoeien met parlementaire regeltjes: de leidende JURI-werkgroep moet het standpunt van de IMCO-werkgroep zwaar laten meewegen in haar eigen standpunt. De stemming over het standpunt van de leidende werkgroep staat nu gepland voor 23 september.

Maar ook als elk van die werkgroepen hun standpunten bepaald hebben zijn we er nog niet. Daarna oordeelt de rest van het parlement over het standpunt dat door de werkgroepen is voorgesteld (in jargon: de first reading in plenary). Je begrijpt, een belangrijk moment. Probleem is wel, zo gaan de geruchten, dat de leidende werkgroep een mandaat probeert te krijgen om dat plenaire debat over te kunnen slaan.

De draad kwijt? Dat begrijpen we. Geen punt. Ook ons kost het vaak heel veel moeite. De TL;DR is: afgelopen week groeide de weerstand tegen het voorgestelde internetfilter, maar we zijn er nog lang niet. Als het echt fout dreigt te gaan trekken we wel weer bij je aan de bel. Hou jij onze nieuwsbrief in de gaten voor laatste updates?

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag