• Menu

0 recente resultaten

Europese rechters zeggen niets over blokkade websites

Vandaag deed het Europees Hof uitspraak in een langlopende zaak over de website The Pirate Bay. De zaak draait om de vraag of internetproviders gedwongen kunnen worden de toegang tot die site te blokkeren. Hier zijn een paar punten om in je achterhoofd te houden als je de berichtgeving over die uitspraak leest.

The Pirate Bay is een boevenbende

Over één punt is vrijwel iedereen het eens: The Pirate Bay is, zoals XS4ALL het al eens zo mooi verwoordde, een boevenbendeXS4ALL over haar standpunt in deze zaak.. Ook de Europese rechter gaat daarin mee. Het is een website die vooral op de illegale verspreiding van auteursrechtelijk beschermde films en muziek is gericht. Dat vindt Bits of Freedom ook een probleem: de makers krijgen niet de vergoeding die ze wel verdienen.

Waar de rechters wel en niet uitspraak over deden

De Europese rechters laten zich alleen maar uit over de juridisch-technische vraagVonnis van het Europees Hof in de zaak C‑610/15. of dat wat The Pirate Bay doet een inbreuk op het auteursrecht is. De rechters vinden van wel: het delen van verwijzingen naar auteursrechtelijk beschermde informatie is een inbreuk. Dat heeft dus potentieel ook gevolgen voor zoekmachines bijvoorbeeld. Zij indexeren pagina's op het internet en de kans is groot dat daar ook pagina's met auteursrechtelijk beschermde muziek, filmpjes en plaatjes tussen zitten.

De Europese rechters geven géén antwoord op de vraag of internetproviders die website zouden moeten blokkeren. Dat is een vraag die weer aan bod komt als de zaak in Nederland, bij de Hoge Raad, verder wordt behandeld.

Websiteblokkades vooral schadelijk voor vertrouwen

Het is ook belangrijk om je te realiseren dat het ontzettend makkelijk is om zo’n blokkade door providers te omzeilen. Hoe dat precies kan hangt af van de technische werking van de blokkade. In het verleden gebeurde dat op twee manieren: het vervalsen van het DNS-verkeer en het blokkeren van het verkeer naar de website zelf. Het omzeilen van zulke blokkades kost een beetje handige internetter, inclusief het zoeken naar een korte handleiding, niet meer dan een kwartiertje. Zo’n blokkade als Brein wil, werkt dus helemaal niet.

Maar zo’n blokkade heeft wel allerlei negatieve consequenties. Providers dwingen om internetverkeer te vervalsen is slecht voor het vertrouwen in onze digitale infrastructuur. Het vervalsen van internetverkeer is gewoonlijk iets dat alleen criminelen doen. Hoe weet je als gebruiker zeker dat niet ook het internetverkeer naar andere websites wordt vervalst en, als het al gebeurt, wie wat met deze vervalsing wil?

Wat wel werkt: investeren in alternatief aanbod

Tenslotte is het belangrijk om je te realiseren dat dat illegale aanbod het vooral goed doet door een gebrek aan goede legale alternatieven. Wie van een website zoals The Pirate Bay een film downloadt, loopt het risico op bijzonder slechte kwaliteit en zelfs op malware. Als gebruiker kies je dan ook liever voor hoge kwaliteit en veiligheid. De muziek- en filmindustrie realiseert zich dat ook heel erg langzaam en de komst van legale alternatieven maken websites zoals The Pirate Bay minder populair.

De industrie zou er dus goed aan doen om veel meer te investeren in een aantrekkelijk alternatief, zodat het bestaansrecht van zulke sites verder wordt uitgehold. De "gespreide releasesNog nooit was het zo gemakkelijk om een nieuwe episode van een TV-serie voor de hele wereld op hetzelfde moment te lanceren." van de nieuwste films en series is bijvoorbeeld iets van vergane tijden en een reden voor gebruikers om uit te wijken naar illegale alternatieven. Brein voert een achterhoedegevecht en probeert angstvallig bedrijfsmodellen uit het Stenen Tijdperk overeind te houden.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag