De Week: digitale oorlogsvoering, gejailbreakte tractors en dudes in hoodies

Stop de censuurmachine!

Recap of the Dutch Big Brother Awards 2016: serious and funny
DOSSIER: Platformen
DOSSIER: Copyright

De Europese Commissie wil dat internetbedrijven elke upload van je gaan filteren op basis van lijstjes van films, foto’s en liedjes aangeleverd door auteursrechthebbenden. Misschien goed bedoeld, maar funest voor jouw vrijheid op internet. Een grote groep van organisaties die opkomen voor de rechten van burgers en consumenten roept Europese beleidsmakers dan ook op het uploadfilter uit het voorstel te schrappen.

Een van de belangrijkste bezwaren is de collateral damage van zo’n uploadfilter. Het houdt misschien inbreuk op het auteursrecht tegen, maar ook allerlei legitieme uploads. Daarnaast kunnen die internetbedrijven aansprakelijk gehouden gaan worden voor de uploads van hun gebruikers, waardoor van je vrijheid nog minder overblijft. In de brief schrijven de organisaties:

“In effect, the proposed upload filter obligation will build a system where citizens will face Internet platforms blocking the upload of their content, even if it is a perfectly legal use of copyrighted content.”

Zo’n uploadfilter verplicht internetbedrijven elke upload van je te filteren op auteursrechtelijk beschermde informatie. Als jij een foto of een filmpje upload waarop jij de rechten niet hebt, dan mag je dat niet zonder toestemming van de rechthebbende publiceren. Maar geen regel zonder uitzondering: het publiceren van auteursrechtelijk beschermd foto of filmpje is legitiem als het bijvoorbeeld gebeurt in de context van een parodie of citaat. Het filter kan dat onderscheid echter niet maken, met als gevolg dat legitieme uploads ook worden geblokkeerd.

“Protection from liability is not a “privilege” for Internet companies, it is an essential mechanism to ensure that these companies are not incentivised to restrict the privacy and free speech rights of their users.“

Nu is het nog zo dat de internetbedrijven niet zonder meer aansprakelijk gehouden kunnen worden voor wat hun gebruikers via hun platform online zetten. Dat is niet alleen fijn voor die bedrijven, maar ook noodzakelijk om vrijheid op internet te garanderen – en indirect ook de ontwikkeling van innovatieve diensten. Immers, als je als bedrijf het risico loopt aansprakelijk gehouden te worden voor wat je gebruikers doen, dan ga je vrijheid van die gebruikers op voorhand al erg inperken. En je wil ze goed in de gaten houden, om te voorkomen dat iemand je gebruiksvoorwaarden negeert. En inderdaad, dat is precies wat dit wetsvoorstel gaat doen.

“The proposal of the European Commission would lead to the types of filtering that have already been deemed contrary to the Charter of Fundamental Rights by the Court of Justice of the European Union, […]”

En dat is ook nog een puntje: zo’n uploadfilter dwingt internetbedrijven om hun gebruikers voortdurend te monitoren. Daar is al jurisprudentie over: dat is in strijd met Europees mensenrechtenverdragen. De Europese Commissie wil dus iets introduceren waarvan eigenlijk op voorhand al duidelijk is dat het niet mag op grond van zeg maar de Europese grondwet.

Om al die redenen roepen de organisaties die Europese beleidsmakers op om artikel 13 uit de Auteursrechtrichtlijn, waarin deze dingen voorgesteld worden, te schrappen.

 1. Joop Dorleijn

  Ben voor vrijheid op internet uitgezonderd kindermisbruik en criminele activiteiten.

  • eNdEmiOn

   Wat heeft het internet nu met kindermisbruik en criminele activiteit te maken!? Dat lijk me toch enkel betrekking op de mensen die zich daarmee bezig houden betrekking. Wat jij hier voorstelt lijkt me dan ook niet meer dan een gevalletje symptoombestrijding ipv het daadwerkelijke probleem aanpakken.

   Censuur is gewoon fout [punt]. Dus daar moet je wel consequent in zijn ook al betekent dat; dat ook slechte dingen niet niet achter sluiers verhuld gaan.

 2. Simon

  Dit hebben we toch over onszelf afgeroepen, door massaal gebruik te maken van gecentraliseerde diensten zoals Facebook en YouTube. Zouden we er meer voor kiezen om gewoon zelf onze content te hosten, dan wordt dat censureren een heel stuk lastiger. Dat zelf hosten hoeft niet op dikke servers: de router die mensen thuis hebben staan heeft dikwijls voldoende rekenkracht. En anders is een RaspberryPi + 64GB SD kaartje, bij elkaar ook maar een paar tientjes, ruimschoots voldoende.

  Maarja, daar valt door de grote jongens geen geld aan te verdienen, providers zitten er niet op te wachten, laat staan faciliteren, en vooralsnog heeft het een technische know-how nodig die, durf ik wel te stellen, de meesten ver boven de pet gaat.

 3. Catana

  Big brother is watching you!

 4. oude_man

  Vandaag “Silk Road” gezien op Nederland 2… Stop de censuurmachine, dat klinkt behoorlijk heftig.

  Maar eh, hoe realistisch is dat in een tijdperk waarin men massaal fan is van staatsterminals, en haast de religieuze overtuiging dat totale controle je veiligheid kan garanderen?

  Misschien moet ik zelf gewoon geen moeite meer doen, en het gewoon waarderen dat ik zelf nog wel privacy heb gehad.

  P.S.

  Waarom heb ik van niemand helemaal geen tegengeluiden vernomen op het feit dat Marcel Hesse zogenaamd op het darkweb zat?

  Geen enkele nuance, terwijl terwijl die slechts op 4chan* zat, en juist gepakt wilde worden. *(geen indexatie door robots.txt != darkweb)

  Je kunt wel zeggen dat je iets niet wilt, maar dat is iets anders als voor je belangen opkomen.

 5. Toine

  The road to hell is paved with good intentions

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.