Het sleepnet: wat speelt er nu?

De Week: digitale oorlogsvoering, gejailbreakte tractors en dudes in hoodies

Stop de censuurmachine!

Een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

De if-I-were-you-I-would-reads

 • De Zomianen in Zuidoost-Azië hebben gekozen voor een bestaan dat wellicht wat eenvoudiger is, maar wel vrij van onderdrukking en controle door een staatsapparaat. Vrijheid voor vooruitgang, zeg maar. Kars Alfrink vraagt zich in de Internet Gids af of we allemaal zo’n zelfde keuze zouden kunnen maken in relatie tot onze afhankelijkheid van diensten als Facebook.
 • In de Trouw stond een profiel van de nieuw opgerichte Defensie Cyber Commando, de eenheid waarmee Nederland zich voorbereidt op digitale oorlogsvoering (zie ook het interview met de commandant van het commando) en dat zowel defensief als offensief kan optreden. Wij vragen ons nog steeds af of "oorlog" het juiste frame is om na te denken over de veiligheid van onze IT-infrastructuur.
 • Internet Service Providers in de VS mogen hun klantinformatie (welke websites je hebt bezocht, welke zoekopdrachten je hebt gegeven) gaan verkopen aan adverteerders. De telecomlobby schreef juichend: "We appreciate today’s Senate action to repeal unwarranted FCC rules that deny consumers consistent privacy protection online and violate competitive neutrality. [..] Our industry remains committed to offering services that protect the privacy and security of the personal information of our customers." Als je moeite hebt de logica in deze uitspraak te detecteren, geen zorgen, je bent niet alleen. Journalist Sam Biddle probeerde een week lang van een PR-medewerker van de lobby te achterhalen wat het verkopen van jouw data en het beschermen van je privacy gemeen hebben.
 • Stel je koopt bij John Deere een tractor. Mag je daar dan zomaar nieuwe onderdelen voor kopen en die installeren? Als het aan John Deere ligt niet. Je moet één van hun installateurs langs laten komen, die het onderdeel vervolgens goed moet keuren: DRM op je tractor. Motherboard schreef over de Amerikaanse boeren die gebruik maken van gekraakte firmware uit Oekraïne. Jailbreak je tractor!
 • Als je deze week één ding leest, laat het dan het volgende zijn. Wanneer je als content-provider een family-pack wilt aanbieden, moet je een definitie hebben van wat een familie is. Cory Doctorow laat in het artikel Google tries to define a valid family. Predictable awfulness ensues zien hoe dit al tien jaar mis gaat.
 • Na een aanslag is de reactie vanuit de overheid bijna altijd hetzelfde: opsporingsdiensten moeten nog meer toegang krijgen tot onze communicatie. Ed Felten heeft in een korte post op zijn blog Freedom To Tinker op een rijtje gezet hoe je dit soort voorstellen, die zelden concreet zijn, kunt beoordelen.
 • En tot slot: beveiligingsexpert Troy Hunt heeft wel een idee wie er achter veel van de grote hacks van de afgelopen maanden zit: deze dude in een hoodie.

 1. ZultanaForte

  Er is inderdaad een oorlog gaande tegen de encryptie. Als ik de berichten mag geloven wil de EU dwingende maatregelen afkondigen (wetten) als tech-bedrijven onvoldoende meewerken om de encryptie open te gooien. Daarbij is het opeens niet meer belangrijk dat de meeste mensen die encryptie gebruiken onschuldig zijn, nooit zijn vervolgd door Jusititie of een strafblad hebben.
  Dat betekent dat volgens sommige websites een z.g. Backdoor mogelijkheid in Telegram, iMessage, WhatsApp etc moet worden ingebouwd. Dit is totaal onacceptabel!

  Ik wil BOF daarom vragen om ook in de EU zich in te zetten om deze maatregelen van tafel te krijgen. Onschuldigen moeten niet gestraft worden omdat er een paar terroristen de boel onveilig hebben gemaakt. Graag actie dus!

  • Rejo Zenger

   Je hebt helemaal gelijk! We steken daarom ook veel energie in Brussel om er voor te zorgen dat jouw digitale veiligheid gegarandeerd is. Daarbij werken we samen met onze collega-organisaties in heel Europa.

 2. gs1966

  Maar hoe zit dan met met diensten van niet-commercieele partijen? De mensen die achter TOR, gpg, kontalk, replicant etc zitten zweren
  toch bij vrije software waar je backdoors toch inmiddelijk in ziet opduiken? Worden dat soort initiatieven dan illegaal?

 3. ZULTANAFORTE

  Het eerste “succesje” zou al binnen zijn: Amerikaanse Tech-bedrijven willen geen encryptie gaan verzwakken. Dus het is nu de vraag wat de politiek wil gaan doen in EU verband. Na de aanslag op Westminsterbridge waar doden en gewonden vielen, is encryptie nu de opeens de gebeten hond en natuurlijk de oorzaak van al het wereldleed dat terrorisme heet.

  Het ziet er dus naar uit dat jullie bij BOF de politiek in EU verband moeten gaan bestoken, want het gevaar van encryptie-ondermijnende voorstellen is nog niet geweken.

 4. Jasperwillem

  Jailbreak je tractor, geweldig, haha, ongelofelijk dat het nodig is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.