Overheid moet voorbeeld geven met beveiliging websites

Handhaving auteursrecht kan niet zonder respect voor rechten gebruiker

Open Whisper Systems op de Big Brother Awards
DOSSIER: Platformen
DOSSIER: Copyright

In een brief aan drie ministeries hebben we onze zorgen geuit over de plannen van de Europese Commissie. Die wil dat auteursrechthebbenden mogen bepalen wat jij op platformen zoals Facebook en YouTube mag publiceren. Een grote aanslag op jouw vrijheid als internetgebruiker.

Hoe zat het ook alweer?

De Commissie wil dat aanbieders van webhosting en platformen zoals Facebook monitoren wat hun gebruikers publiceren. Elke tekst, foto en filmpje dat jij online wil zetten zou dan eerst door een filter van de entertainmentindustrie gehaald moeten worden. Gelukkig heeft ook ons kabinet twijfels over het voorstel (droge pdf alert). Ze zegt de balans tussen “de gerechtvaardigde belangen van rechthebbenden enerzijds en die van gebruikers en anderen anderzijds” te missen. Het kabinet neemt dan ook “vooralsnog een kritische grondhouding in” en wil eerst graag van stakeholders – dat ben jij en zijn wij ook – horen.

Wat hebben wij gedaan?

Daarom hebben we een brief aan de drie verantwoordelijke ministeries gestuurd, zie hieronder. Daarin hebben we aangegeven dat het voorstel twee belangrijke beginselen in de handhaving van het auteursrecht ondermijnt. In de eerste plaats zijn aanbieders nu, onder voorwaarden, gevrijwaard van aansprakelijkheid ten aanzien van de informatie die door hun gebruikers via hun platform wordt gepubliceerd. In de tweede plaats mogen aanbieders niet gedwongen worden de informatie die hun gebruikers (willen gaan) publiceren preventief te monitoren en filteren om inbreuken op de rechten van derden te voorkomen. Het loslaten van deze twee beginselen heeft verstrekkende gevolgen voor de vrijheid van internetgebruikers.

Wat kun jij doen?

De consultatie van de drie verantwoordelijke ministeries eindigt op 1 december. Wil je weten hoe het afloopt? Hou onze website dan in de gaten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Naar verwachting zal begin volgende jaar het circus in Brussel losbarsten en er komen dan genoeg momenten om van je te laten horen.

Onze hele reactie met uitgebreide uitleg vind je hieronder:

 1. Matt

  Het auteurs recht en de intellectuele eigendom van iets wat je zelf gemaakt hebt is een groot goed. Ik heb mijn account bij face-book opgezegd toen hun regels zodanig werden dat zij, zonder mijn toestemming, met mijn werk (ik ben kunstschilder) konden doen wat ze willen. Alleen als ik toestemming geef dat ( sommigen) van mijn werken vrij zijn van auteursrecht dan mag iedereen die gebruiken.
  Dat vind ik de juiste regel en voorkomt een hoop narigheid voor aanbieders van teksten of afbeeldingen: vermeld bij iedere publicatie of het auteursrecht vrij is of niet.

  • eNdEmiOn

   Er is wel een groot verschil tussen een origineel en een kopie.
   http://www.logosfoundation.org/copyleft/onzin_auteursrecht.html

   “Wanneer ik een loodgieter vraag mij een WC met spoeling te komen installeren, dan lijkt het nogal evident dat ik de man betaal voor de gepresteerde arbeid en voor de gebruikte materialen. Niemand, denk ik, zou het ooit in zijn hoofd halen te overwegen die man te betalen, elke keer dat ik doorspoel en van zijn geleverde prestatie gebruik maak. Welnu, voor de componist (/zanger/schilder/toneelspeler..) zijn er geen redenen zoiets anders aan te pakken. In het geval van uitvoerende musici – zelf reeds reproducenten van informatie – is het opkomen voor reproductierechten op de uitvoering nog onzinniger. Vooreerst is dit tegen het eigen belang van de musici zelf aangezien het wezen van hun arbeid uit het musiceren bestaat en niet uit de reproductie daarvan. Bovendien zou de aanvaarding van zulk reproductierecht bij logische doortrekking moeten leiden tot de absurde aanvaarding van een reproductierecht voor de uitvinders en producenten van de zuiver mechanische reproduceermachines (opnameapparatuur, cd’s, luidsprekers)… Voor een arbeidsprestatie dient slechts eenmaal betaald te worden. “

  • Malo

   Het auteursrecht dient om kunstenaars/schrijvers aan te moedigen om werken te produceren en is er dus voor het belang van de bevolking, uitdrukkelijk niet voor de auteurs laat staan de auteursrechtindustrie.
   Ingesteld ten tijde van de boekdrukkunst was het een goede maatregel om artistieke werken te bevorderen, omdat de bevolking haar kopieervrijheden niet hoefde op te geven; mensen konden zelf helemaal niet kopiëren. Tegenwoordig is dat met computers duidelijk wel het geval en kunnen alleen draconische maatregelen het auteursrecht afdwingen. Helaas zijn de afgelopen jaren onder het mom van “intellectueel eigendom”, “diefstal” en “schade” steeds drastischer regels ingesteld. Tijd om terug te gaan naar de basis: waar is het auteursrecht voor bedoeld en wat zijn tegenwoordig de beste methoden om die doelen te bereiken?

  • Huub-Henk

   Even appels en peren vergelijken:

   Een foto van mijn hoofd is ook MIJN data.
   Portret RECHT daar praat niemand over. Sterker nog Portret recht word overal kapot gepraat want de NSA AIVD GCHQ BND en andere privacy verloederaars willen onze biometrische data opslokken, Foto’s, vingerafdrukken DNA ALLES!

   Maar Zodra er belasting kan worden binnen gehaald op auteurs ‘rechten’ (Lees auteurs ‘belasting-slaven’) dan moet het opeens weer andersom?

   Beide gevallen zijn juist anders-anders-om beter voor ons.

   Wanneer ik digitale muziek maak en een digitale 1 op 1 kopie weg geef ben ik niets kwijt, ik heb mijn origineel dan nog steeds.
   Niemand heeft dan iets van mij ‘gepikt’. Iedereen kan dan van mijn werk genietten als ze dat willen, en iedereen kan mij een bitcoin sturen wanneer ze het echt waarderen. Heb ik geen slavendrijver voor nodig.

   Maar de Nederlandse pop-muziek slaafje smeken de overheid om slaafje te mogen blijven van de platen industrie.

   Ik ben nu de wolf in de schapen weide. Ik hoop dat de auteurs schapen nu wakker zijn en zich niet gebeten gaan voelen.

   Net als het Zwatre Piet probleem…. boehoe zwarte piet is een inpak slaaf. Maar de witte elfjes van de Kerstman dat zijn WITTE inpak slaafjes… oooooo dan is alles ok.

   Dus als Nederland niet hypocriet is dan zouden we de kerstman OOK afschaffen. Maar nee, DAT is natuurlijk niet goed voor de belastingdienst!

   Nog even terug naar auteursrecht.
   Muzikanten zouden zich beter eens focussen op nieuwe manieren om geld te verdienen met muziek dan angstig vastklampen aan hun verslaving van de muziek-industrie.

   Als muzikant zou ik graag de vreiheid behouden om mijn muziek overal beschikbaar te maken waar ik maar wil. En zonder een betaal muur VOOR het luisteren. Maar een centen bakje NA het luisteren vind ik helemaal niet erg.

   Vrijwillige donatie, ipv betaal PLICHT

   Ik verplicht toch ook niemand om naar mijn muziek te luisteren.
   Als een straat muzikant lekker wat muziek maakt staat er tocjh ook geen agent naast die iedereen verplicht om te betalen of verplicht om oordoppen te kopen.

   En hoe zit het met Sinterklaas liedjes? Worden die straks verboden?

   Mijn muziek kan niemand stelen, ik maak muziek om gehoord te worden. Als een muzikant niet gehoord wil worden dan kan die zich gewoon stil houden en zijn melodie denken. Kan niemand stelen dan.
   Maar wanneer je je muziek met iedereen deelt zonder betaal verpliching dan kun je respect krijgen, en zelfs financiele waardering.

   Respect heb je niet, daar moet je wat voor doen, en doe je dat goed dan krijg je het vanzelf. Een echte muzikant begrijpt dit.

   Dank U!

 2. Matt

  @ Huub Henk,
  ik ben het volledig met jou eens. Dit is de juiste instelling, iedereen laten genieten.
  Maar met muziek , zoals die straatmuzikant, creëer je een vluchtig iets. Je hoort muziek maar het is ook weer meteen weg. Tot dat er iemand komt met een opname apparaat. Wat doe je dan als die persoon jouw muziek op cd zet en te koop aan bied?
  Met een schilderij is het ook zo. Vanaf het moment dat het klaar is heb je ook iets tastbaars wat dus ook verhandeld kan worden.
  Ik heb het inderdaad meegemaakt dat iemand een bepaald schilderij als achtergrond op zijn pc wilde en daar heb ik toestemming voor gegeven. Als dank kreeg ik zeer positieve recensies op mijn (toenmalige) homepage.
  Iedereen blij.

 3. rniet

  Ik baal ontzettend van de flauwekul die mij opgedrongen word.
  Elk apparaat wat ik koop word er een bedrag meegerekend aan belasting welke met opslag te maken heeft.
  Ik sla geen muziek op mijn backup schijven of mijn telefoon toch betaal ik die achterlijke toeslag omdat die rand figuren in den haag aan het handje lopen van de film/muziek maffia.
  Dus ongeacht wat je koopt als het geheugen heeft word je gedwongen om deze onzin tax te betalen.
  Het mooiste is nog dat andersom je totaal geen rechten hebt.
  Ik heb van meerdere artiesten cd/dvd’s gekocht en ook nog meerdere spellen, nu heb ik allang geen muziek installatie meer omdat het gewoon nutteloos. En de pc kan het in dezelfde kwaliteit weergeven.
  Maar nu komt het probleem de spellen kan ik niet meer spelen want het spel kan de cd/dvd niet meer vinden want jawel het word niet meer toegestaan. Dus originele spellen netjes gekocht werken niet meer. Daar komt ook nog eens bij dat vrijwel alle muziek cd/dvd van vooral sony en enkele andere ook niet meer werken, omdat deze maffia figuren hebben besloten dat je ze niet mag afspelen op een pc. Alleen op een externe media speler mogen ze worden gedraaid.
  Heeft er zich iemand ooit afgevraagd waar die miljoenen aan flauwekul belasting blijven… nee dacht het niet he.
  Het meeste verdwijnt naar onbekende bv’tjes welke niemand weet wat ze daar doen, anders dan het innen van al die bedragen.
  Dit land is inmiddels net zo corrupt als het vreselijke USA.
  Het zal mij benieuwen of ze ooit nog van trump afkomen, want ik vermoed dat nog wel eens erg zal tegenvallen. Nu al vriendjes met putin en andere tirannen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.